Pouzdro pro posuvné dveře do SDK příčky

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
23. 11. 2023
0 komentářů
Redakční článek

V jednom z minulých článků jsme si ukazovali postup sestavení a zabudování pouzdra pro posuvné dveře do zděné příčky. Dneska nás čeká pouzdro pro posuvné dveře znovu, ale určené bude do příčky ze sádrokartonu. Tak se pojďme podívat, jak na to.

Co jsme dělali minule a proč

V minulém článku jsme se věnovali stavbě sádrokartonové příčky kolem technické místnosti. Příčku jsme záměrně realizovali až po instalaci většiny technologií, aby bylo možné místnost doslova přizpůsobit velikostí použitého vybavení a uspořit tím prostor v garáži.

K úspoře prostoru v budoucnu pomůže také použití vysokopevnostních sádrokartonových desek Rigips Habito® H umožňujících snadné kotvení i těžších předmětů, na které v dalších článcích postupně narazíme. Například systém Willo Rain 3, který čerpá vodu z nádrží na dešťovku a používá ji k splachování WC nebo zavlažování zahrady. Nebo také střídač fotovoltaické elektrárny, který jsme také umístili na příčku ze sádrokartonu Rigips Habito® H.

No a pokud je naším cílem šetřit místem, ideálním řešením pro dveře je v takovém případě použití pouzdra pro posuvné dveře, jehož sestavení se budeme nyní věnovat detailně.

Pouzdro pro posuvné dveře do SDK příčky

Během stavby SDK příčky jsme použili následující stavební materiál:

Reklama

Jdeme sestavit pouzdro pro posuvné dveře

Dveře do technické místnosti budou široké 70 cm, a proto jsme objednali pouzdro s označením Eclisse Standard KIT 700/1970 mm do SDK tloušťky 100–125 mm. Pouzdro se dodává v kompaktním malém balení, takže klidně odvezete z prodejny několik pouzder najednou i v běžném osobním autě.

Krabici jsme opatrně otevřeli a všechny komponenty přehledně rozmístili, abychom si sestavení pouzdra zjednodušili. Protože se jedná o naši první realizaci pouzdra do sádrokartonové příčky, bylo třeba nejprve důkladně prostudovat přiložený montážní návod.

Pouzdro můžete sestavit pro dvě tloušťky sádrokartonové příčky, a to buď 100, nebo 125 mm. Z výroby je čelní část připravena na stěnu tloušťky 100 mm. Naše sádrokartonová příčka bude mít finální tloušťku 125 mm, takže jsme na čelní straně pouzdra odšroubovali a otočili plechy, do kterých se později vkládají otvorové výztuhy. Na obě šířky pouzdra výrobce doporučuje použít vruty do sádrokartonu dlouhé 19 mm, které jsou součástí balení.

Pouzdro pro posuvné dveře do SDK příčky

My budeme používat sádrokartonové desky RIGIPS Habito® H, které se kotví vruty UMN délky 25 mm. Proto sestavíme pouzdro na šířku stěny 12,5 cm a následně použijeme plné hladké dveře, abychom předešli možnému poškrábání dveří.

Dále přišli na řadu dva držáky, které se montují do připravených otvorů v nadpraží pouzdra, jehož součástí je kolejnice. Držáky jsou zabalené samostatně včetně šroubů.

Poté na zadní profil pouzdra našroubujeme šest rozšiřujících prvků, do kterých budou připevněné boční vzpěry. Rozšiřující prvky používáme proto, abychom mohli pouzdro zabudovat do sádrokartonové příčky šířky 125 mm.

Bočními vzpěrami provedeme spojení zadního a prostředního profilu. Pro spojení používáme dodané vruty průměru 4 mm, dlouhé 35 mm. Při montáži je nutné dbát na správnou pozici boční vzpěry, která je asymetrická a musí být vždy umístěná užší drážkou směrem k podlaze. Z každé strany pouzdra je třeba postupně takto namontovat šest bočních vzpěr.

Na vrchní část pouzdra nasadíme a přišroubujeme nadpraží. Pokud jste tak ještě neučinili, je vhodné z nadpraží pro tento krok odstranit kolejnici, aby se vám s ním lépe manipulovalo. K přišroubování používáme dodané vruty s označením 4,2×9,5 mm.

Reklama
Pouzdro pro posuvné dveře do SDK příčky

Do nadpraží pouzdra zasuneme zpět kolejnici. Slyšet bychom měli zřetelné cvaknutí. Kolejnici zajistíme opět dvěma vruty s označením 4,2×9,5 mm.

Na kolejnici nasadíme čelní plech a kladivem sklepneme šest jazýčků. Vodorovné jazýčky vždy sklepáváme směrem dolů k podlaze a svislé směrem dovnitř.

V místě otvoru pro dveře použijeme dvě vzpěry a vnitřek pouzdra rozepřeme polystyrenovými kostkami, které jsou přesně vytvarované na boční profily. Protože jsou polystyreny obdélníkového tvaru, jsou opět přizpůsobené na obě možné šířky pouzdra, respektive sádrokartonové příčky.

V posledním kroku sestavování pouzdra, našroubujeme do spodní části dva rozpěrné plechy, přes které je možné pouzdro kotvit do podlahy. Při kotvení do podlahy však dejte pozor na možné podlahové vytápění a přizpůsobte mu případnou délku vrutů a hmoždinek.

Jedním z možných řešení je pouzdro vsunout do UW profilu, což je řešení, které jsme použili my.

Pouzdro pro posuvné dveře do SDK příčky
Reklama

Pouzdro je sestavené

Pouzdro máme sestavené. Dalším krokem je jeho vložení do konstrukce sádrokartonové příčky, opláštění sádrokartonovými deskami a finální přetmelení. Návod, jak v dalších krocích postupovat, jsme natočili v samostatném videu a popsali v samostatném článku.

Pouzdro pro posuvné dveře máme zabudované v příčce. Nám nyní zbývá příčku vytmelit, vymalovat a budeme se moci pustit do montáže zárubní a posuvných dveří.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama