Montáž sprchového žlabu a vyspádování sprchového koutu

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Koupelna a WC
4. 11. 2023
0 komentářů
Redakční článek

V posledních příspěvcích o e4 domě jsme se věnovali montáži posuvných dveří do sádrokartonu, v tomto článku však skočíme rovnou do koupelny. Zaměříme se na montáž sprchového žlabu a vyspádování sprchového koutu. Dozvíte se, jaký je minimální sklon podlahy, aby voda správně odtékala. Nevynecháme ani důkladnou přípravu před montáží žlabu.

V rámci přípravy na lití podlah, jsme prostor budoucího sprchového koutu předem zašalovali pomocí OSB desek a současně na OSB desky nalepili obvodový dilatační pás, který bude později oddělovat anhydrit od betonu ve sprchovém koutu.

Sprchový žlab Alca

Pro naši šířku sprchového koutu jsme na webu DEK.cz vybrali a objednali plastový sprchový žlab Alca včetně roštu. Potřebnou délkou žlabu lze vybírat z několika nabízených variant. 

Součástí balení žlabu Alca jsou kromě zmíněného roštu také plastové vyrovnávací nohy, hmoždinky s vruty, háček na snadné vyndání roštu a bandáž, kterou použijeme při aplikaci hydroizolační stěrky, jíž se budeme podrobně věnovat v příštím videu. 

Montáž sprchového žlabu a vyspádování sprchového koutu
Reklama

Betonový sokl

Protože výška mezi podkladním betonem ve stávajícím sprchovém koutu a okolní podlahou byla větší než výška dodaných plastových nohou, připravili jsme betonový sokl vysoký 5 cm, a teprve na něm začali žlab instalovat.

Montáž sprchového žlabu a vyspádování sprchového koutu

Instalace žlabu

Nejprve jsme na odpadní potrubí nasadili HT redukci z průměru 50 na 40 mm a poté doplnili potřebná kolena odpadního potrubí. Plastové štelovací nohy jsme nasadili ze spodní části žlabu Alca.

Reklama
Montáž sprchového žlabu a vyspádování sprchového koutu

Vyrovnání betonové podlahy

Následně přišlo na řadu vyrovnávání betonové podlahy. Nejprve jsme nastavili stejnou vzdálenost od všech stěn, poté jsme kontrolovali vodováhou rovinnost liniového žlabu a laserem odměřili potřebnou výšku od anhydritové podlahy. 

Sklon podlahy musí být minimálně 2 %

Reklama

Sklon budoucí betonové podlahy ve sprchovém koutu musí být minimálně 2 %. To v metrovém sprchovém koutu znamená, že žlab musí být minimálně o 2 cm níže než okolní podlaha. 

Po vyrovnání žlabu ve všech směrech, jsme vyznačili tužkou místa pro vrtání otvorů a vrtákem průměru 6 mm opatrně vyvrtali otvory pro hmoždinky.

Žlab jsme pomocí dodaných vrutů připevnili k podlaze a opět vodováhou, metrem i laserem zkontrolovali jeho pozici. 

Důležité je také ověřit těsnost spojů odpadního potrubí a správné odtékání vody v celé délce sprchového žlabu. 

Montáž sprchového žlabu a vyspádování sprchového koutu

Pokládka polystyrenu a dilatačního pásu

Dalším krokem bylo umístění desek podlahového polystyrenu. Jeho výšku je nutné volit tak, aby budoucí tloušťka betonu byla minimálně 50 mm.

Když byl polystyren hotov, umístili jsme po obvodu celého sprchového koutu dilatační pás, který jsme používali při přípravě podlah i v ostatních místnostech a na polystyren rozprostřeli igelit, který je spojen s fólii na dilatačním pásu.

Montáž sprchového žlabu a vyspádování sprchového koutu

Betonování podlahy sprchového koutu

Při betonování podlahy sprchového koutu jsme použili rychletuhnoucí beton Baumit FlexBeton Speed.

Před betonáží jsme v horní části přelepili žlab páskou, aby se do žlabu nedostaly žádné nečistoty. 

Beton jsme nejprve umístili do prostoru kolem žlabu a důkladně jej zapravili do všech záhybů pod žlabem. Po celou dobu jsme kontrolovali správné usazení žlabu, abychom měli jistotu, že se při hutnění betonu žlab neposunul.

Montáž sprchového žlabu a vyspádování sprchového koutu

Vyspádování pomocí vodováhy nebo latě

Beton jsme postupně urovnali do požadovaného sklonu pomocí vodováhy, kterou na jedné straně opřeme o hranu liniového žlabu a na druhé straně o podlahu v koupelně. Můžete použít také jinou rovnou lať.

Po vyzrání betonu přišla na řadu penetrace a hydroizolace včetně bandáže. Na penetraci a hydroizolaci nejen ve sprchovém koutě, ale v celé koupelně se zaměříme v příštím videu. Máte se na co těšit!

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama