Malování stěn stříkacím zařízením

Autor: e4 dům svépomocí (153 příspěvků)
Kategorie: Malování, tapety
28. 5. 2024
0 komentářů
Redakční článek

V e4 domě svépomocí se pracovní činnosti pomalu blíží do finále. Jednou z posledních etap, která nás čeká, je malování. Zapomeňte ale na představu desítek hodin strávených s válečkem v ruce a večer na bolavá záda. Na pomoc při malování jsme si již podruhé vybrali stříkací zařízení AIRLESS, které celý proces výrazně urychlí a práce s ním je snadná a bezbolestná!

Důsledná příprava umožní rychlou aplikaci

Protože budeme malování provádět stříkacím zařízením je třeba věnovat jeden den důkladnému zakrytí nejen dokončené podlahové krytiny, ale také všech oken a dveří. 

K malování jsme se bohužel dostali až po pokládce dlaždic. Proto jsme do přízemí nakoupili zakrývací papír vyrobený se sběrového papíru a textilu. V česku jej vyrábí papírna PAPOS Trade a koupit ho můžete třeba ve Stavebninách DEK, stejně jako folie na okna nebo maskovací pásky.

Delší přípravné práce, které jsou při této formě malování nezbytné, se ale rozhodně vyplatí, protože následná aplikace barvy jde velmi rychle a bez bolavých zad. 

Malování stěn stříkacím zařízenímMalování stěn stříkacím zařízením

Penetrace sádrokartonu a výběr barvy

V podkroví budeme barvu nanášet na sádrokartonové podhledy, a právě sádrokarton je potřeba předem napenetrovat. Pro tento účel jsme zvolili penetraci Baumit SperrGrund, kterou jsme na sádrokarton nanášeli válečkem.

Místa na stěnách, kde se vyskytly drobné praskliny, jsme před malováním ošetřili přípravkem Baumit FillPrimer. Je to základní nátěr se zpevňujícími vlákny, díky kterému se všech drobných prasklin snadno zbavíte. 

Na stěnách v interiéru je použita lehčená omítka Baumit KlimaMPI, která dokáže regulovat vlhkost v interiéru. Následnou povrchovou úpravu tvoří štuk Baumit KlimaPerla.

Pro zachování vlastností omítky při regulaci vlhkosti jsme použili výrobcem doporučovanou barvu Baumit KlimaColor. První vrstvu barvy jsme naředili z 10 % čistou vodou a díky tomu odpadla nutnost podklad penetrovat. 

Pro další vrstvy již barvu ředíme pouze 5 % čisté vody.

Reklama

Osvědčené stříkací zařízení AIRLESS opět v akci

Po vynikající zkušenosti z minulého domu jsme si na malování opět rezervovali v půjčovně Stavebni DEK stříkací zařízení Airless ve variantě ST 550.

Na stříkacím zařízení jsme nastavili tlak kolem 130 barů, vybavili se brýlemi, respirátorem, jednorázovým ochranným oblekem a s chutí se pustili do malování. 

Aplikaci jsem se snažili provádět v souvislých tazích přes celou výšku stěny a jednotlivé vrstvy aplikovali takzvaně do kříže.

Malování stěn stříkacím zařízením

Na sádrokartonové desky méně barvy ve více vrstvách

Opatrněji bylo nutné postupovat při stříkání barvy na sádrokartonové desky. U nich jsme zjistili, že musíme nanášet menší množství barvy, raději ve více vrstvách, jinak nám bude barva po sádrokartonu stékat. 

Před malováním v podkroví jsme vložili zátky do vyústění rekuperace, barvu naředili 10 % čisté vody a opět se s chutí vrhli do práce. 

Ve většině místností jsme aplikovali dvě vrstvy barvy. V obývacím pokoji, kterým jsme začínali jsme však viděli pár míst, která se nám ještě nezdála dokonale bílá, a proto jsme pro jistotu malování zopakovali ještě jednou, aby byl výsledek opravdu dokonalý. 

Reklama
Malování stěn stříkacím zařízením

Tipy k ovládání stříkacího zařízení

  • Tryska a pistolový filtr není součástí půjčovaného stroje, ale v půjčovně je snadno koupíte. 

  • Svůj filtr má i stroj, tento filtr je součástí stroje. 

  • Matici u strojového filtru i stříkací pistole byste měli utahovat i povolovat pouze rukou

  • Pokud se Vám v průběhu nanášení tryska částečně zanese, otočíte s ní o 180 stupňů do čistící polohy, několikrát stisknete pistoli a trysku vrátíte o 180 stupňů zpět.

  • Pokud vám během nanášení barvy začne stroj najednou běžet „na prázndo“. Otočte ovladačem do polohy OFF, pákou přepněte okruh směrem k sací hadici a ovladač nastavte na nejnižší tlak v poloze SPRAY. Do sací hadice se tímto postupem nasaje barva, která současně začne vytékat zpět do nádoby. Poté otočte ovladačem znovu do polohy OFF, pákou přepněte okruh směrem k stříkací hadici s pistolí a ovladač nastavte na požadovaný tlak v poloze SPRAY. 

Malování stěn stříkacím zařízením
Reklama

Čištění stroje před vrácením do půjčovny

Při čištění je nutné odstranit všechnu barvu z vnitřní i vnější části stroje. 

Barvy uvnitř stroje se zbavíme několika nádobami s čistou vodou, kterou budeme do stroje nasávat místo barvy, a přitom stříkací pistolí před domem malovat budoucí chodník. 

Současně je nutné důkladně očistit hadici i celý stroj zvenku. Před vrácením stroje do půjčovny si nezapomeňte vyndat trysku a pistolový filtr. 

V závěru bych řekl, že čas věnovaný do přípravy před malováním se jednoznačně vyplatí. Následné malování pomocí stříkacího zařízení je velmi rychlé, ale především téměř bez dřiny.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (153 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací