Výběr, montáž a spuštění tepelného čerpadla

Redakční článek

V jednom z posledních příspěvků, jsme se zabývali řízeným větráním. A aby byl systém zařízení domu kompletní, posvítíme si v tomto článku na realizaci systému vytápění tepelným čerpadlem. Majitelé e4 domu si vybrali invertorové tepelné čerpadlo. Pojďte se podívat, jaké jsou jeho výhody a jak probíhala jeho instalace.

Zvolit způsob vytápění domu bylo nutné již při tvorbě projektové dokumentace e4 domu svépomocí. Majitelé si přáli teplovodní podlahové vytápění, a tak bylo tepelné čerpadlo vzduch-voda největším favoritem. 

Klasické čerpadlo funguje na principu start-stop

Oproti domu, který jsme realizovali v projektu Svépomocí ŽIVĚ, se ovšem majitelé rozhodli pro jiný model čerpadla. V projektu Svépomocí ŽIVĚ je nainstalováno tepelné čerpadlo Regulus EcoAir 406, které funguje na principu start-stop, a tedy se po dosažení požadované teploty vypíná a opět spouští. Technická místnost v tomto případě musela být vybavena velkou nádrží, ve které se teplá voda akumuluje. 

Invertorové tepelné čerpadlo automaticky reguluje výkon

V novém projektu pro e4 dům svépomocí si majitelé ale přáli invertorové tepelné čerpadlo, které si automaticky a plynule reguluje výkon a přizpůsobuje jej aktuálním požadavkům domu s ohledem na vytápění i přípravu teplé vody. 

Podle velikosti domu a jeho energetické náročnosti doporučili odborníci invertorové tepelné čerpadlo Regulus EcoAir 614M. Jeho výkon je 3-13 kW a vyniká zejména vysokým topným faktorem (SCOP 4,9) a extrémně nízkou hlučností.

Reklama
Výběr, montáž a spuštění tepelného čerpadla

Instalace invertorového čerpadla Regulus EcoAir 614M

První část instalace tepelného čerpadla Regulus EcoAir 614M bylo nutné provést před pokládkou podlahového polystyrenu a litím podlah. Pomocí jádrové vrtačky jsme do stěny garáže vyvrtali dva otvory průměru 75 mm ve vzdálenosti přibližně 15 cm. 

K napojení tepelného čerpadla do systému budeme používat potrubí PEX AL PEX o průměru 26 mm. K izolaci využijeme syntetický kaučuk a pro mechanickou ochranu nakonec potrubí i s izolací vložíme do chráničky průměru 75 mm.

Dále povedeme k tepelnému čerpadlu gumový přívodní kabel s pěti vodiči o průřezu 2,5mm a komunikační kabel SYKFY 2x2x0,75, který je v délce 12 m součástí dodávky tepelného čerpadla. 

Betonování základu pro usazení čerpadla

Před instalací bylo třeba připravit pro tepelné čerpadlo také základ. Z webových stránek regulus.cz jsme si stáhli pokyny pro stavební připravenost a pustili se do práce. 

Zadní strana čerpadla musí být od zdi domu umístěna minimálně 30 cm. Čerpadlo budeme umisťovat na dvě betonové patky o rozměru 70 x 10 cm, jejichž středy jsou od sebe vzdáleny 115,5 cm. 

Vzhledem k výšce budoucího terénu, jsme vyhloubili přibližně 50cm základ a vyplnili jej betonem. Na základ později umístili a vybetonovali tvárnici ztraceného bednění na které je nalepen silniční obrubník. 

Posledním krokem před usazením čerpadla, byla instalace navrtávací odbočky na potrubí, které odvádí dešťovou vodu do nádrží. Z tepelného čerpadla svedeme do nádrží také kondenzát. 

Reklama
Výběr, montáž a spuštění tepelného čerpadla

Vnitřní jednotka RegulusBOX

Součástí sestavy určené pro vytápění a ohřev teplé vody je vnitřní jednotka RegulusBOX, ve které provádíme všechna potřebná nastavení, stejně jako v mobilní aplikaci. 

Pro umístění RegulusBOXU v technické místnosti je připravena velká papírová šablony, díky které lze například vhodně připravit elektroinstalaci. Ve spodní části RegulusBOXU jsou tři šroubení. První je pro výstup teplé vody do topení, prostřední šroubení zajišťuje výstup teplé vody a v pravé části bude vstup od tepelného čerpadla.

Po usazení RegulusBOXU na stěnu přišlo jako první na řadu propojení výstupu teplé vody pro vytápění se vstupem do rozdělovačů podlahovky. Připojení je provedeno měděným potrubím CU28, které pod stropem přechází lisovací spojkou na PEX AL PEX 26 použité pro připojení rozdělovače v druhém nadzemním podlaží. Stejnou lisovací spojkou je napojené potrubí, vedoucí podlahou k tepelnému čerpadlu. 

Výběr, montáž a spuštění tepelného čerpadla
Reklama

Usazení tepelného čerpadla

Když bylo v technické místnosti připraveno základní propojení mezi RegulusBOXEM, rozdělovači podlahovky a potrubím vedoucím k tepelnému čerpadlu, vrhli jsme se na rozbalení a usazení čerpadla. 

Z igelitového obalu jsem vyjmul a uschoval záruční list, montážní návod i protokol s popisem úkonů pro každoroční kontrolní prohlídku. Čerpadlo jsme přenesli na připravený základ, zkontrolovali jeho vzdálenost od domu a také rovinnost ve všech směrech. V případě nerovného základu lze využít štelovací nohy. 

Topenář provedl připojení přívodního a komunikačního kabelu a následně také napojení na připravené potrubí pro odvod kondenzátu, které jsme opět zaizolovali kaučukovou izolací. Nakonec zbývalo zkrátit připravené připojovací potrubí a nalisovat jej na fitinky vedoucí z tepelného čerpadla. 

Připojení bojleru k čerpadlu až po dokončení finální podlahy

Po zaizolování potrubí jsme mohli podlahovku dopustit, spustit RegulusBOX, systém odvzdušnit a ověřit, že vše funguje.  Hned po spuštění bylo termokamerou vidět, že podlaha hřeje.

Bojler pro ohřev teplé vody se připojil k čerpadlu až po dokončení finální podlahy v technické místnosti. Topenáři na připravené potrubí napojili postupně jednotlivé vstupy a výstupy z bojleru a pomocí tabletu dokončili nastavení celého systému. 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama