Postup montáže – venkovní rolety na střešní okna VELUX

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
15. 11. 2023
0 komentářů
Redakční článek

Slunce svítí a v podkroví rodinných domů se začíná nezadržitelně zvyšovat vnitřní teplota. Velmi spolehlivým řešením pro zmírnění tohoto jevu je instalace venkovního stínění. A my tu máme 12 střešních oken, což znamená 12 venkovních rolet.

Příprava materiálu

O instalaci rolet majitelé uvažovali dopředu, a proto se už dříve pro tento účel připravil do okna napájecí kabel CYSY 2×0,75 mm, laicky „nízkonapěťová dvojinka o průměru 2× 0,75 mm“, který se vyvedl do prostoru půdy pro pozdější zapojení. Pokud bychom kabel dopředu nepřipravili, mohli bychom instalovat stejné rolety, ale se solárním napájením.

Rolety s označením VELUX SML se dodávají v pevném kartonovém obalu. Jejich montáž probíhá z interiéru a podle pár videí, které jsme před naší montáží zhlédli, není nutné vyndavat okenní křídlo.

Na krabici je vyznačené místo, na kterém můžeme například odlamovacím nožem rozříznout karton. Není třeba se bát, že uvnitř krabice něco poškodíte, protože všechny komponenty jsou uvnitř v dostatečně bezpečné vzdálenosti od okraje krabice.

Všechny prvky zabalené v krabici jsou přilepené ke kartonu a po vlastní zkušenosti doporučuji nesnažit se je odlepit a vyndavat ven z krabice. Přesně to jsem totiž udělal při montáži první rolety. Šlo dost špatně, protože lepidlo drží opravdu dobře, a když se mi to nakonec povedlo, přilepil jsem se zanedlouho k podlaze. Prostě to bylo celé špatně.

Postup montáže – venkovní rolety na střešní okna VELUX

Pro naše okno budeme z krabice potřebovat vyndat box s roletou, jehož součástí je:

  • lišta, která se montuje na spodní hranu okenního křídla,

  • ovladač rolety.

Samostatně zabalené jsou:

  • plechové profily, které se montují na boky rámu okna,

  • hliníkové vodící lišty.

V kartonové krabici najdeme:

  • sáček se spojovacím materiálem,

  • butylové těsnění,

  • montážní návod.

Návod je univerzální pro několik typů střešních oken Velux. My zde máme typ GLL MK08 1061. A protože je právě na této pozici písmeno K, budeme se v návodu držet postupu na stránce 4–19. To znamená, že vše ostatní, co zbylo v krabici, již nebudeme potřebovat.

Z nářadí jsme si připravili:

  • AKU vrtačku,

  • vrták průměru 2 mm,

  • hřebík a kladívko místo důlčíku,

  • TORX velikosti 20,

  • velký plochý šroubovák.

Reklama
Postup montáže – venkovní rolety na střešní okna VELUX

Při montáži bych se rozhodně neobešel bez pomocníka, který mi podává nářadí, když jsem na štaflík, a pokud se stejně jako my nerozhodnete nesundávat okenní křídlo, pomůže vám toto okno držet, aby na vás neustále nepadalo.

I bez sundání okenního křídla se roleta dá relativně snadno namontovat.

Můj postup montáže u prvních oken byl trochu krkolomný, ale střešních oken tu je naštěstí 12, takže u posledních oken už jsme rolety montovali prakticky bez použití návodu.

Jdeme na montáž

V prvním kroku otevřeme střešní okno tak, abychom jej měli před sebou, a nahoru, tedy na spodní část křídla, nasadíme plechovou lištu. Tu je nutné vycentrovat na střed okna a vyznačit si důlčíkem místa pro vrtání otvorů.

Vrtákem průměru 2 mm vyvrtáme na vyznačených místech otvory hluboké 1 cm.

Podle návodu bychom v dalším kroku měli plech na spodní části okna rovnou namontovat, což jsme na začátku u prvních rolet opravdu dělali. Později jsme postup změnili, abychom nemuseli neustále ve vrtačce měnit vrták za TORX bit.

Reklama
Postup montáže – venkovní rolety na střešní okna VELUX

Okno lehce přivřeme a z boků rámu vyndáme na obou stranách krycí plechy.

V oplechování rámu jsou u tohoto typu oken na každé straně vyznačená 3 místa pro vrtání otvorů. Pro vrtání horních otvorů stojíme stále za okenním křídlem. Následně se přemístíme před okenní křídlo, odkud se snadněji vrtají prostřední a pochopitelně i spodní otvory.

Víc vrtání už při montáži nebude, takže můžeme vrták vyměnit za bit TORX velikosti 20 a přemístit se zpět, abychom okenní křídlo měli zase před sebou.

Součástí balení venkovních rolet VELUX je plátek s butylovým těsněním. Každé těsnění je rozdělené na dva kusy a vkládáme jej na každý vyvrtaný otvor.

Nahoru, respektive do spodní části okenního křídla, nalepíme na otvory těsnění, přiložíme lištu a dodanými vruty délky 10 mm lištu přišroubujeme.

Když už máme na otvoru nalepené těsnění, je někdy velmi obtížné vruty zašroubovat, protože kvůli těsnění není vidět předvrtaný otvor. V praxi se nám tedy osvědčilo připravit si rukou pečlivě vrut do otvoru a teprve potom AKU šroubovákem vrut dotáhnout.

Postup montáže – venkovní rolety na střešní okna VELUX
Reklama

Box s roletou

Box má ve spodní části gumové těsnění, které si přidržíme rukou, aby se těsnění po nasazení rolety na boční plechové profily pěkně vytvarovalo do prostoru za rámem střešního okna.

Celý box následně spustíme na bočních profilech na takovou pozici, kterou nám krytina umožní. U nás to obvykle byla jen pozice první. Při pokusu spustit box níže na druhou pozici již docházelo v horní části ke kolizi s krytinou a jak je uvedeno v návodu, box se o krytinu opírat nesmí.

K bočním profilům se box na každé straně připevní dvěma vruty. V horním otvoru použijeme vrut délky 12 mm a ve spodním otvoru vrut dlouhý 15 mm.

Kabel z roletového boxu protáhneme v horní části pod oplechováním okna do prostoru pod termoblok. Zde můžeme například pomocí čokolády provést spojení vodičů. Důležité je po celou dobu montáže dodržovat stejnou polaritu.

Když jsou kabely zapojené, vrátíme termoblok na původní pozici. Termoblok má v sobě připravený prostor pro umístění čokolády a je potřeba si s vodiči trochu pohrát, aby šel termoblok na rám snadno nasadit a vodiče mu nijak nebránily.

Postup montáže – venkovní rolety na střešní okna VELUX

Stále zůstáváme v horní části okenního rámuna boky boxu nasadíme vedení rolety. I v tomto případě chvilku trvá, než člověk najde ten správný grif. Důležité je nepoužívat násilí. Pokud nasadíme vedení rolety správně, lze jej na box připojit velmi lehce.

V horní části rámu okna nám zbývá nasadit zpět boční oplechování a zacvaknout jej uprostřed rámu do připraveného otvoru.

No a potom už se přesuneme dolů před okenní křídlo a vodící lišty rolety přišroubujeme k bočním profilům. Tím pro nás montáž v prostoru okna končí.

Zapojení kabelů

Všechny vodiče od rolet máme vyvedeny na půdu. Rolety jsou na 24 voltů a musíme je zapojit přes řídící jednotku Velux Integra KUX 110, na kterou lze napojit až 5 rolet. Protože máme rolet 12, použijeme celkem 3 řídící jednotky a na každou napojíme 4 rolety.

Abychom mohli v případě potřeby snadno napájet jen jednu roletu ze zmíněných čtyř, napojíme vodiče z jednotlivých rolet plus přívodní vodič od řídící jednotky do wago svorky. Všechny wago svorky potom umístíme do samostatné krabice. Pokud poté bude potřeba provádět například reset pouze jedné rolety, budeme moci ostatní velmi snadno odpojit.

Řídící jednotka má vlastní plastovou základnu, na kterou ji lze snadno nasadit a naopak kdykoliv sundat.

Postup montáže – venkovní rolety na střešní okna VELUX

Všechny vodiče jsme si zkrátili na potřebnou délku, popsali, ke které roletě patří, a odizolovali konce.

Pro vedení vodičů jsme do krovů přišroubovali plastové držáky, do kterých je možné vložit stahovací pásky, a těmi vodiče na krov přichytit.

Ne všude jsme bohužel měli dostatečně dlouhé vodiče, které by dosáhly až do řídící jednotky, proto bylo nutné provést prodloužení. K prodloužení jsme použili opět vodič průřezu 2×0,75 mm, ke spojení jsme použili průběžné wago svorky a pro lepší pocit jsme tento spoj ošetřili navíc smršťovací bužírkou.

Jakmile propojíme všechny vodiče od rolet s vodičem řídící jednotky, můžeme řídící jednotkou zapojit do zásuvky.

Každý ovladač je z výroby spárovaný s konkrétní roletou. Z ovladače rolety vytáhneme červený pásek a stiskneme šipku dolů.

Zmáčknout a pustit. Ne držet. Jakmile se roleta pohne, stiskneme prostřední tlačítko a potom šipku dolů. Mezi stisknutím kolečka a stisknutím šipky dolů nesmí být prodleva delší než 3 sekundy.

Postup montáže – venkovní rolety na střešní okna VELUX

Roleta se sama začne zatahovat a je důležité, abychom nic nemačkali a aby roletě nebránilo nic v cestě. V tomto okamžiku si roleta vyhledává svou koncovou polohu. Jakmile dojede až do konce a zastaví se, můžeme ji šipkou nahoru vytáhnout. Nastavení je dokončeno.

Pokud máte řídící jednotku napojenou na více rolet, může se v jeden okamžik pohybovat vždy jen jedna roleta. Nicméně si systém pamatuje všechny zadané pokyny. Pokud tedy postupně stisknete na každém ovladači šipku dolů, rolety se postupně jedna po druhé stáhnou.

Rolety na střešních oknech jsou namontované a přehřívání interiéru v letních měsících již nehrozí. Pokud se rozhodnete pro stejný typ venkovního stínění, dejte vědět, zda vám tento postup pomohl.

A my se na vás těšíme zase příště.

Postup montáže – venkovní rolety na střešní okna VELUX
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama