Montáž klimatizačních jednotek multi Daikin Perfera

Redakční článek

V minulém videu a článku na téma „klimatizace v domě“ jsme se věnovali rozvodům chladivového potrubí, které jsme prováděli po vyzdění všech stěn a současně před realizací omítek. Video najdete tady.


Po dokončení omítek a sádrokartonů dorazil opět na stavbu náš soused, který je současně autorizovaným technikem DAIKIN, aby namontoval klimatizační jednotky do interiéru a současně osadil a zprovoznil venkovní jednotku.

Jdeme na montáž interiérových jednotek

Prvním krokem byla montáž interiérových jednotek. Po vybalení jednotky z krabice a odstranění všech přepravních a bezpečnostních pásek bylo nutné demontovat zadní montážní desku, která bude umístěna na stěně. Montážní desku budeme v našem případě umisťovat na střed dveří. Současně je nutné, aby se nám do otvoru, který je ve spodní části desky, podařilo dostat chladivové potrubí.

Technik si nejprve ukotvil montážní desku jednou hmoždinkou uprostřed, aby ji následně mohl srovnat do vodováhy a připevnit na zeď ve všech připravených otvorech.

Z klimatizační jednotky odstraníme kyvné lamely i čelní plast a následně povolíme šrouby, kterými je k jednotce připevněn plastový kryt s filtrem. Takto připravenou jednotku si technik zavěsí na montážní desku, aby si vyznačil místa pro zkrácení chladivového potrubí.

Montáž klimatizačních jednotek multi Daikin Perfera

Na vnější i vnitřní straně potrubí je třeba před vytvořením spoje srazit hrany, takzvaně jej odhrotovat.

Podle potřeby na klimatizační jednotce přendáme hadici pro odvod kondenzátu z pravé strany na levou.

Po umístění jednotky na montážní desku již může dojít ke spojení chladivového potrubídotažení matic na předepsaný moment. Po dokončení všech spojů na vnější i vnitřní jednotce provedeme tlakovou zkoušku potrubí dusíkem. Po úspěšné zkoušce umístíme zpět na potrubí tepelnou izolaci a spoje izolace přelepíme páskou.

U odvodu kondenzátu bychom měli ověřit jeho funkčnost a těsnost spoje. Ověření provedeme tak, že vaničku pro kondenzát zalijeme vodou a zkontrolujte, že voda z klimatizační jednotky bez problémů odtéká.

Posledním krokem v zapojení je kabeláž. Ke každé vnitřní jednotce máme od venkovní jednotky přivedený kabel CYKY-J 5x1,5. Kabel zapojíme podle schématu na připravenou svorkovnici a můžeme postupně vrátit všechny plastové kryty.

Reklama
Montáž klimatizačních jednotek multi Daikin Perfera

Montáž venkovní jednotky

Základ pro venkovní jednotku jsme vytvářeli podle návodu. A tady přinášíme odkaz na návod pro námi zvolenou klimatizační jednotku Daikin Perfera.

Po vybalení jednotky z krabice jsme ji umístili na připravený základ a vystředili ve všech směrech. Následně si technik zakreslil pozice budoucích šroubů a vyvrtal otvory. Na připravené otvory se rozmístí gumové protivibrační podložky, které spolu s klimatizační jednotkou do betonového základu můžeme přišroubovat pomocí turbošroubů.

Jakmile byla jednotka pevně na svém místě, provedl technik připojení napájecího kabelu k první vnitřní jednotce a hned vzápětí si podle potřeby zkrátil a vytvořil hrdla na chladivovém potrubí.

Takto postupně připojil 3 vnitřní klimatizační jednotky, neboť v ostatních 3 pokojích je pro klimatizaci v současné době provedena pouze příprava.

Po „začištění“ přívodního potrubí s kabeláží a zapojení přívodního elektrického kabelu k venkovní jednotce přišlo na řadu vakuování potrubí, což je odsátí vzduchu ze systému z důvodu odstranění vlhkosti. Poté se případně do systému doplní dodatečné množství chladiva.

Montáž klimatizačních jednotek multi Daikin Perfera
Reklama

Kontrola funkčnosti

Posledním krokem tak bylo vyzkoušet chlazení. A protože u vnitřních jednotek vše fungovalo jak má, zbývalo u venkovní jednotky zkontrolovat těsnost spojů chladivového potrubí a všechny kryty vrátit zpět na své místo.

Klimatizace je zapojená a potit se tak majitelé rozhodně nebudou.

Pamatujte, že montáž smí provádět pouze profesionál a podmínkou pro získání prodloužené pětileté záruky je montáž autorizovaným technikem Daikin.

Zda bude klimatizace nakonec umístěna do všech místností, ukáže až čas. Důležité je, že majitelé si mohou klimatizaci díky fotovoltaice užívat každý slunečný den v podstatě zdarma.

Galerie

Montáž klimatizačních jednotek multi Daikin PerferaMontáž klimatizačních jednotek multi Daikin PerferaMontáž klimatizačních jednotek multi Daikin PerferaMontáž klimatizačních jednotek multi Daikin Perfera
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama