Příprava podkladu, rozměření a založení obkladových pásků TERCA

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Zateplení fasády
25. 10. 2023
0 komentářů
Redakční článek

Fasáda e4 domu svépomocí už se krásně rýsuje a dneska provedeme první krok k její finální úpravě. Podíváme se na rozměření a založení obkladových pásků TERCA.

Trocha teorie

Na začátek pro vás máme pár teoretických, leč stále potřebných informací. Spokojení s obložením první stavby jsme i pro E4 dům svépomocí doporučili investorům obkladové pásky TERCA od společnosti Wienerberger. Při výběru můžete navštívit některý z mnoha showroomu po celé republice, případně se podívat do toho největšího v Dolních Jirčanech, kde se současně obkladové pásky TERCA vyrábí řezáním z cihel.

Spolu s barvou pásku je potřeba vybrat i barvu spárovací hmoty. Standardně se používá šedá v několika svých odstínech. Pokud jste trochu extravagantnější, máte na výběr z mnoha barev. V takovém případě ale počítejte s tím, že si připlatíte. Barevné spárovací hmoty jsou totiž dobarvované, a tím pádem o zhruba 30 až 50 % dražší.

„V naší nabídce máme několik typů obkladových pásků TERCA. Rozdělujeme je na ražené a tažené. Ražené obkladové pásky jsou rustikální, pórovité. Jedna z nejprodávanějších barev je odstín AGAAT. Řadil bych ho asi do do třídy klasické červené – hnědé. V naší vzorkovně zákazníci můžou vidět dalších řádově 50 až 60 typů červených alias hnědých obkladových pásků a máme i několik odstínů šedivých, které jsou poslední dobou velice moderní, a několik typů světlých odstínů. Barva spárovací hmoty může celkem výrazně ovlivnit konečný vzhled fasády. Plocha spáry je řádově 13 % v celkové ploše fasády. Proto zákazníkům doporučujeme opravdu pořádně rozmyslet barvu spárovací hmoty. Nabízíme a doporučujeme udělat při lepení pásků to, že si nalepí jednu plochu nebo jednu stěnu a pro barvu spárovací hmoty se rozhodnou až poté, co uvidí už nalepenou část domu, a případně můžou zesvětlovat nebo ztmavovat. Barvu spárovací, hmoty si zákazník může vybrat u nás na vzorkovně, kde máme vyvzorkované všechny typy obkladových pásků, které prodáváme, a jsou vyspárovány různými typy barvy spárovací hmoty.“
Příprava podkladu, rozměření a založení obkladových pásků TERCA
Reklama

Celý dům je vyzděn z broušených cihel Porotherm 44 T Profi, tedy cihel plněných minerální vatou. A díky tomu již nevyžaduje dodatečné zateplení fasády. Z venkovní strany byla na cihly aplikována omítka Baumit Primo 1. Tady se můžete podívat na video z realizace aplikace venkovní omítky.

Příprava podkladu

Z důvodu plánovaného venkovního zastínění oken žaluziemi jsme omítku nenanášeli na špalety, ale rozhodli se na tento detail využít extrudovaný polystyren.

Zdivo ve špaletách jsme před lepením extrudovaného polystyrenu nejprve napenetrovali. Desky polystyrenu jsme koupili v tloušťkách 3, 4 a 5 cm, neboť si každá špaleta žádala trochu jinou tloušťku.

Do špalety i na desky extrudovaného polystyrenu jsme nanesli lepidlo a po nalepení polystyren důkladně vyrovnali pomocí vodováhy ve svislém směru a úhelníkem vzhledem k oknu.

Před lepením pásků do špalety stačilo v extrudovaném polystyrenu vyříznout drážku a vložit do ní hliníkový U profil, který jsme objednali u dodavatele stínící techniky. Drážku jsem vyřízl obyčejným odlamovacím nožem a polystyren uvnitř drážky vydlabal dlátem.

„Použití extrudovaného polystyrenu do špalety je určitě správně. Do drážky v extrudovaném polystyrenu se vloží hliníkový U profil, který bude vystupovat 2 cm, stejně jako tloušťka obkladů, a do této U profilové lišty se vloží konečná finální lišta, ve které budou jezdit žaluzie.“
Reklama
Příprava podkladu, rozměření a založení obkladových pásků TERCA

Provedení parapetů

Posledním stavební detailem a současně přípravou před lepením pásků bylo provedení parapetů. Majitelé domu se rozhodli do nadpraží, tedy nad okna a dveře, a současně také do místa parapetu umístit cihlové pásky TERCA, které budou z fasády vystupovat.

„Máme mnoho možností, jak udělat parapet na rodinném domě. V tomto případě se zákazník rozhodl pro cihlový parapet. Bohužel cihlu v tomto případě nelze použít, protože by ji nebylo kam dát, a proto se používají rohové pásky, které se přilepí na připravený podklad. Doporučujeme pod obkladové pásky dát tekutou hydroizolaci kvůli zatékání a vlhkosti. Co se týká nadpraží, je toto klasický způsob provedení, pouze si zákazník přál parapety a překlady vystrčit ven z fasády. To se řeší řezáním pásků na větší tloušťku, abychom docílili plasticity. Standardně a ideální je maximálně 2 cm.“
Reklama

Do prostoru parapetu jsme nalepili extrudovaný polystyren tak, aby se pod rám okna vešel cihlový pásek TERCA. Současně byl polystyren vyspádován směrem od okna.

Před nanášením tekuté hydroizolace jsme polystyren v místě parapetu ošetřili cementovým lepidlem a výztužnou tkaninou, takzvanou perlinkou. Hydroizolaci následně stačilo nanést štětcem a po jejím vyzrání bylo vše konečně připraveno k rozměření a lepení obkladových pásků.

Příprava podkladu, rozměření a založení obkladových pásků TERCA

Standardní doba dodání pásků je zhruba 2 až 4 týdny. Proto doporučujeme objednat je včas. U spárovací hmoty nebylo do poslední chvíle jasno, a proto jsme využili doporučení nalepit nejprve pásky na stěnu a poté rozhodnout, kterou spárovačku vybrat.

S měřením začínáme vždy v nadpraží, tedy v prostoru nad okny a dveřmi. V ideálním případě by měly být všechny překlady ve stejné výšce. Což byl první krok, který bylo třeba s pomocí vodováhy zkontrolovat a tužkou po celém obvodu a na rohy domu výšku nadpraží vyznačit.

Pokud při kontrole rovinnosti nadpraží zjistíme, že okna na jednotlivých stranách domu nejsou zcela v rovině, ale rozdíl výšek je například 4 cm, musíme tuto „chybu“ rozdělit v rozích domu tak, že rysku vyznačíme uprostřed dvou zjištěných úrovní a od ní budeme na rohu domu odměřovat a brnkačkou vyznačovat ostatní pole.

Cihlové pásky v nadpraží nalepíme na výšku a přiložením rohového pásku si tak vyznačíme další rysku. Vnitřní výšku rohového pásku pak můžeme vyznačit také v rozích domu, kde máme z minulého kroku rysku nadpraží. No a poté již brnkačkou promítneme tuto rovinu po celém obvodu domu.

Tím dostaneme rovinu, od které začneme postupně rozkreslovat další řady směrem nahoru a dolů k dalšímu bodu, který musíme respektovat. Tím může být například parapet, nadpraží dalšího okna nebo výška budoucího finálního terénu.

Příprava podkladu, rozměření a založení obkladových pásků TERCA

Obvykle se pracuje v polích pro čtyři řady pásků. Pásek má na výšku 6,5 cm a mezi pásky se nechává centimetrová spára. My jsme od svislých pásků v nadpraží k záklopu střechy naměřili 1 625 mm. Tuto hodnotu vydělíme 75 mm, tedy výškou pásku včetně spáry. Tím získáme hodnotu 21,66, což pro nás znamená, že budeme potřebovat celkem 22 řad pásků.

Při použití 22 řad nám bude přebývat 25 mm, ke kterým se dopočítáme zvoleným počtem řad mínus vypočtenou hodnotu v předchozím kroku × 75 mm, což je výška pásku včetně spáry. Těchto přebývajících 25 mm snadno rozdělíme ve spárách. Neboť tam, kde výška nevychází na celé pásky se spárou 10 mm, můžeme upravovat velikost spáry v rozsahu +- 2 mm, aby nebylo na první pohled nic poznat. Díky, tomu dokážeme na pěti řadách pásků získat 1 cm.

„Máme několik možností použití vazby. Taková nejtypičtější pro Českou republiku je běhounová vazba. V tomto případě si zákazník vybral divokou vazbu, která se hodně používá v Belgii, Holandsku a Německu. Vlastně se jedná jen o designovou záležitost. Vazba vůbec nemá vliv na žádné fyzikální vlastnosti fasády. Je to opravdu jen o tom, jak si zákazník přeje, aby dům vypadal.“

U divoké vazby používáme v rozích standardní rohové pásky zkrácené o 5,5 cm z každé strany. Tím získáme opticky čtyři odskočení v rohu podle toho, který pásek použijeme a jak jej při lepení otočíme. V horní části u otvoru si do špalety pásek přiložíme a pro každou variantu rohu si podle vodováhy vyznačíme čtyři svislé rysky.

Tím bychom měli mít v rámci rozměření vše hotovo a můžeme se vrhnout na první lepení.

Příprava podkladu, rozměření a založení obkladových pásků TERCA

Lepení

Plastického vzhledu v místech parapetu a nadpraží docílíme zmíněnou dvojnásobnou tloušťkou rohových pásků. Ty bylo pro tento účel nutné nechat speciálně nařezat.

V místech, kde jsem při lepení extrudovaného polystyrenu na špalety a nadpraží udělal pruh polystyrenu užší než je hloubka špalety, bylo třeba před lepením pásků provést zarovnání polystyrenu s venkovní omítkou pomocí cementového lepidla a teprve po jeho vyzrání nalepit rohové pásky.

Tak a obkladové pásky máme založené. Příště dolepíme na stěnu zbytek pásků a také provedeme jejich spárování. Do té doby se mějte pěkně a ať se vám daří.

Příprava podkladu, rozměření a založení obkladových pásků TERCA
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama