Postup při aplikaci obkladových pásků na fasádu: lepení a spárování

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Zateplení fasády
26. 10. 2023
0 komentářů
Redakční článek

Rozdíl mezi běhounovou a divokou vazbou

Jestliže se nám povedlo celou fasádu úspěšně rozměřit a založit si obkladové pásky v nadpraží oken a dveří, bude dnešní lepení již rutinní záležitost.

Při pohledu na cihlovou zeď, ať už z celých cihel nebo cihlových pásků jako je tomu v našem případě, si obvykle představíme běhounovou vazbu. To znamená, že spáry mezi cihlami jsou v každé další řadě překryty přibližně v polovině cihly.

„Máme několik možností použití vazby. Taková nejtypičtější pro Českou republiku je běhounová vazba. V tomto případě si zákazník vybral divokou vazbu, která se hodně používá v Belgii, Holandsku a Německu. Vlastně se jedná jen o designovou záležitost. Vazba vůbec nemá vliv na žádné fyzikální vlastnosti fasády. Je to opravdu jen o tom, jak si zákazník přeje, aby dům vypadal.“
Reklama

Při divoké vazbě používáme kromě standardních pásků, také pásky dlouhé 10 cm. Z jednoho standardního pásku, který má délku 21 cm, získáme dva pásky o délce 10 cm. Zbývající kus široký 1 cm, který zůstane uprostřed, vyhodíme, protože při lepení, musíme mezi pásky počítat se spárou.

Postup při aplikaci obkladových pásků na fasádu: lepení a spárování

U divoké vazby bychom měli desítkové pásky použít přibližně 6× až 8× v každém čtverečním metru fasády. Počet desítkových pásků však záleží pouze na přání a vkusu každého stavebníka, žádné závazné pravidlo u divoké vazby prostě není.

Reklama

Jdeme lepit

Lepidlo můžeme nanášet na stěnu nebo přímo na pásky. My volíme variantu nanášení přímo na pásky pomocí ozubeného hladítka s výškou zubu 8 mm.

Na pásek nejprve naneseme lepidlo rovnou stranou hladítka, které stáhneme takzvaně do nuly. Poté aplikujeme lepidlo znovu a ozubeným hladítkem vytvoříme potřebnou vrstvu lepidla na pásku. Lepení provádíme v připravených polích pro čtyři řady pásků. Horní hranu každé čtvrté řady tvoří ryska, kterou jsme si na omítku vyznačili brnkačkou.

V ideálním případě již máme na fasádě vyvedeny všechny průduchy a prostupy. Například pro digestoř, rekuperaci, odvětrání garáže, zahradní kohouty, krabičky pro zásuvky atp., takže při lepení pásků můžeme v místě prostupů vytvořit hezký a čistý detail.

Postup při aplikaci obkladových pásků na fasádu: lepení a spárování

V našem případě jsme měli připraveno vše, kromě vyústění digestoře, u které nebylo při lepení pásků jasné, kde bude umístěna. Ani v takovém případě se není třeba obávat. Otvor pro digestoř jsme později vyvrtali pomocí jádrové vrtačky z interiéru směrem ven a z jádrovky nám vypadl hezký průřez stěnou.

Musím říct, že na lepení cihlových pásků TERCA se opravdu moc hezky dívá. U videa si tak můžete užít dvě minuty ničím nerušeného sledování.

Reklama

Jdeme spárovat

Druhý den po nalepení pásků je možné provést vyspárování. V našem případě provádíme takzvané suché spárování, při kterém se spárovací hmota vtlačuje nástrojem zvaným spárovačka do mezery mezi pásky. Důležité je namíchat si spárovací hmotu takové konzistence, aby po stlačení v ruce, držela tvar.

Při spárování vodorovných spár je nejvhodnější použít velké hladítko, ze kterého postupně spárovací hmotu vtlačujeme do spár mezi pásky. U svislých spár si práci velmi usnadníme použitím plechu ohnutého do tvaru písmene „V“.

Konečného vzhledu docílíme proškrábnutím spáry, například kouskem dřevěného klacíku, a jemným očištěním stěny smetákem.

A fasáda je hotová. To je krása, co říkáte? Pokud jste obkladové pásky na své stavbě používali, budeme rádi, když se nám pochlubíte fotkou.

Postup při aplikaci obkladových pásků na fasádu: lepení a spárování
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama