Pokládka venkovní betonové dlažby

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Kategorie: obklady, dlažby
27. 11. 2019
1 komentář
Redakční článek
Poté co jsme stavební aktivity v domě téměř ukončili, bylo možné se zaměřit na okolí domu. A tak na řadu přišla pokládka venkovní betonové dlažby. Její kompletní postup sledujte v článku.

Terénní úpravy kolem domu

Abychom se mohli pustit do budování chodníků, povolali jsme na stavbu bagr a pustili se do zasypávání výkopů po obvodu domu. Pokud sledujete pravidelně seriál Svépomocí ŽIVĚ, určitě jste viděli video, ve kterém jsme instalovali nádrž na dešťovou vodu a realizovali napojení dešťového potrubí na svody okapů. Gajgry u okapů jsme s nivelačním přístrojem usadili do stejné výšky, jako bude dlažba chodníku a důkladně je obetonovali. Abychom předešli jakékoliv možnosti poškození tepelné izolace základů, natáhl jsem kolem domu nopkovou fólii. Při instalaci nopkové fólie je důležité umístit nopy, směrem k domu.

Hutnění zemní pláně + makadam a geotextílie

Podloží pod dlažbou je třeba co důkladněji zhutnit. My jsme pro tento účel kombinovali dva stroje. Konkrétně vibrační desku takzvanou žehličku a vibrační pěch, lidově žábu.  Urovnání zeminy jsme připravovali na podzim a do chodníků se pouštíme až z jara. Proti prorůstání trávy jsme oddělili kámen od země 300 gramovou geotextilií FILTEK, na kterou přišla 20cm vrstva štěrku zrnitosti 32-63. Uložený makadam jsme důkladně hutnili vibračním pěchem i vibrační deskou a v tomto stavu nechali v uvozovkách chodníky před zimou připravené na jarní dokončení.

Pokládka venkovní betonové dlažby
Reklama

Nejprve obrubníky, až poté kámen

Zvolený postup se nakonec neukázal jako příliš rozumný. Kámen se na většině míst nepodařilo dát pouze do budoucího prostoru chodníků a díky vysokému podloží jsme museli část makadamu ručně vysbírat. Až budeme připravovat chodníky příště, nejprve zabetonujeme obrubníky a teprve poté se pustíme do ukládání štěrků.

Dlažba UNIVYŠEHRAD a UNIHRADČANY XL

Obrubníky společně s dlažbou nám dovezli ze společnosti KB-Blok postupně na dvou kamionech. Na severní straně domu, kde je umístěný vjezd do garáže, použijeme dlažbu UNIVYŠEHRAD. Dlažba se vyrábí ve výškách 60 nebo 80 mm. Právě 80mm varianta je určena pro pohyb či stání motorových vozidel. V ostatních částech domu, které jsou pouze pochozí, pokládámě velkoformátovou dlažbu s obchodním označením UNIHRADČANY XL.

Pokládka venkovní betonové dlažby
Reklama

Dlažba na severní straně domu stejně jako terasa na jihu bude oproti chodníkům na východní a západní straně vyvýšena. Potřebný schod zrealizujeme z tvárnic ztraceného bednění. Abychom zachovali příjemný vzhled dlažby i na tomto schodu, rádi bychom na dlaždicích vytvořili takzvaný kamenický roh. Pro usazení schodů i obrubníku do stejné výšky na všech stranách domu si pomůžeme rotačním laserem.

Obrubníky

Beton pro obrubníky si mícháme přímo na stavbě v poměru 1:4. Obrubníky pokládáme do betonového lože a pomocí gumové paličky a vodováhy je urovnáme. U chodníku šířky 1 m se snažíme obrubník zabetonovat do výšky o 1 cm nižší, než je požadovaná výška dlažby u domu. Tím zajistíme spád směrem od domu.

Navážení a hutnění kameniva

Dokončením všech obrubníků nastává opět fáze hutnění podkladu. U dlažby, po které budou jezdit automobily do 3,5 tuny, bude spodní vrstva kameniva tvořena štěrkem 32-63, takzvaným makadamem ve výšce 20 cm, dále 10cm vrstva štěrku 16-32 a následně poslední 3 cm kladecí vrstva štěrku s označením 4-8. Do kladecí vrstvy ukládáme betonovou dlažbu UNI VYŠEHRAD tloušťky 8 cm. Důležité je jednotlivé vrstvy kameniva postupně a důkladně hutnit, aby se do sebe kameny takzvaně uzamkly a nedocházelo později k propadání dlažby.

Reklama

Tipy na vyrovnání kladecí vrstvy

Přípravu kladecí vrstvy, která musí být rovná, si můžeme usnadnit natažením šňůry z jedné strany obrubníku na druhý a od provázku postupně odměřovat tloušťku aktuální vrstvy podloží. 

Pokládka venkovní betonové dlažby

U užších chodníků s obrubníky na obou stranách se tento postup obvykle nahrazuje použitím stahovací latě s výřezy v místě obrubníků. Hloubka výřezů odpovídá tloušťce pokládané dlažby. U širších ploch, jako je například vjezd do garáže či terasa, si nejprve do odpovídající výšky vyrovnáme tyče, například lešenářské tyče nebo kovové profily a podle tyčí a krajních obrubníků provedeme stažení podloží do roviny.

Pokládka dlažby

Dlažbu klademe podle připravené kladecího plánu, který najdeme v katalogu nebo na webu kb-blok.cz. Na začátku provádíme pokládku pouze celých dlaždic a k místům, kde bude třeba provádět dořezy, se vrátíme později. Dlažbu můžeme řezat pomocí velké úhlové brusky nebo na profesionální stolové pily. U dlažby UNI VYŠEHRAD tloušťky 8 cm provedeme po položení dlažby zhutnění vibrační deskou opatřenou gumovou podložkou.Před hutněním zasypeme spáry mezi dlažbou suchým křemičitým pískem. Po zhutnění, zasypání křemičitým pískem zopakujeme. V případě pokládky dlažby UNI HRADČANY XL tloušťky 6 cm je nutné dokonale zhutnit samotný podklad. Hutnit položenou dlažbu vibrační deskou je zakázáno.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama