Výběr a instalace nádrže na dešťovou vodu

Autor: ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
4. 10. 2017
1 komentář
Příspěvek stavebníka
Zadržování a využívání dešťové vody je diskutované téma. V letošním roce byl dokonce spuštěn dotační program na využívání srážkové vody Dešťovka. Uvažujete-li o tom, že si pořídíte nádrž na dešťovou vodu na svou zahradu, pak si určitě přečtěte následující řádky. Dozvíte se, jak ji vybrat. Kam se který typ nejlépe hodí. A jak jsme při instalaci nádrže postupovali my.

Pro koho se nádrž hodí

Hned na začátku jsem se vydal do pobočky společnosti ITMS plast, která se specializuje na výrobu nádrží na dešťovou vodu, abych zjistil, pro koho je nádrž vhodná. Od Petra Sklenáře, technika společnosti, jsem se dozvěděl, že nádrž na dešťovou vodu je vhodná pro každého, kdo chce vodu zadržovat a dále ji využívat jako zálivku zahrady, na splachování toalety nebo třeba na praní prádla. Nádrž je také vhodná pro zákazníky, kteří řeší odvodnění pozemku, jež upravuje legislativa.

Hranatá nebo kulatá?

Na webových stránkách společnosti jsem zjistili, že nádrže existují ve dvou tvarových provedení - kruhovém a hranatém. Rozdíl mezi nimi je spíše jen v preferenci zákazníka, z finančního hlediska bývají výhodnější nádrže kruhové. Dále se vyrábí podle typu půdy, do které budou zabudovány – samonosné, dvouplášťové nebo nádrže určené k obetonování.

Výběr a instalace nádrže na dešťovou vodu
Reklama

Objem nádrže

Objem nádrže jsme volili na základě plochy střechy. Podle tabulek, uvedených na webu ITMS plast, jsme pro naši střechu o velikosti cca 180 m2 zvolili kruhovou samonosnou nádrž s označením JKS-7 o objemu 7 kubíků. Z montážního návodu jsme zjistili potřebnou hloubku i průměr výkopu a povolali na stavbu bagr, který během pár hodin vyhloubil díru.

Realizace betonové desky

Další etapu instalace nádrže představovala realizace betonové desky o tloušťce 15 cm. Do výkopu jsme na zbylé kusy zámkové dlažby usadili kari sítě. Množství betonu jsme spočítali na 2 kubíky. Kvůli časové tísni jsme nakonec využili čerpadlo z nedaleké betonárky, s jehož pomocí byla deska zalita během několika minut. 

Výběr a instalace nádrže na dešťovou vodu
Reklama

Po usazení nádrže na betonovou desku jsme se vrhli na sestavování potrubí kolem domu a postupné připojování okapových svodů. Z druhé strany nádrže jsme provedli napojení bezpečnostního přepadu svedeného do drenážního výkopu směrem do zahrady.

Napuštění nádrže vodou

Na úplný závěr je nutné vybetonovat otvory, které jsou vytvořeny v horní části nádrže. Do otvorů jsme vložili roxory s jejichž pomocí se beton současně hutnil. Po těchto krocích již bylo vše připraveno k napouštění nádrže vodou. „Napouštění vodou je důležité pro to, aby hydrostatický tlak, který vzniká při napouštění, vyrovnal působení zemního tlaku při posypu. Je dobré nádrž nechat napuštěnou alespoň měsíc, aby si měl okolní terén dostatek času sednout,“ vysvětlil Petr Sklenář. Při provádění venkovních přípojek jsme k nádrži přivedli elektrický kabel pro budoucí napojení čerpadla, jež bude z nádrže získávat vodu na zalévání zahrady.

Výběr a instalace nádrže na dešťovou vodu
Reklama

Pozor na nekvalitní nádrže

Společnost ITMS plast vyrábí nádrže převážně z polypropylenu a používá materiál, který je UV stabilní. Nejedná se o technickou desku, ze které nádrže vyrábí některé firmy. “Technická deska není kvalitní materiál, protože je z velké části vyrobena z recyklátu. Zákazníci se často nechají zlákat cenou - ta bývá sice příznivá, ale materiál po pěti letech degraduje a ztrácí své vlastnosti. Nádrže pak přestávají zadržovat vodu,“ upozornil mě v závěru Petr Sklenář.

Získejte kromě dalších slev na webové stránce Stavebnikupony.cz slevu na nádrž na dešťovou vodu od společnosti ITMS plast.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
ŽIVĚ 1
ŽIVĚ 1 (132 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací