Montáž okapového systému DEKRAIN

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
23. 4. 2021
1 komentář
Redakční článek

Dnes nás v rámci projektu e4dům svépomocí čeká montáž okapového systému DEKRAIN.

Kalkulace

Jako první se podíváme na web Stavebnin DEK. Zde je totiž k dispozici kalkulátor konstrukcí. S jeho pomocí v kombinaci s informacemi z projektové dokumentace jsme si spočítali, kolik prvků budeme pro okapový systém potřebovat.

Velkou výhodou lakovaného okapového systému je, že je bezúdržbový a má delší životnost než systémy z prostého plechu. Navíc, díky velkému výběru barevných odstínů se dá systém Dekrain krásně nakombinovat s každou krytinou.

Jelikož stavíme dům jednoduché konstrukce se sedlovou střechou, budou nám stačit žlabové háky, žlaby, čela žlabů, kotlíky a svody okapu. Kalkulátor nám spočítal množství a my materiál objednali.

A jelikož jsme i montáž okapů nechali na odbornících, mohli se klempíři pustit do díla.

Montáž okapového systému DEKRAIN

Žlabové háky

Na spodní lať se pomocí hřebíků připevní větrací okapní pás. Následně se vytvoří v první lati drážky pro zapuštění žlabového háku. Nejrychlejším způsobem je použití motorové pily.

Abychom každý žlabový hák připevnili správně, připravíme si na kontralať podložky ze zbytků střešní latě dlouhé přibližně 17 cm. Podložky na kontralať pouze položíme. Přitlučeme je později společně se žlabovým hákem.

Nyní je čas na ohýbání háků. Nejprve si všechny vyskládáme vedle sebe a cca 1 cm nad jazýčkem si připravíme rysku. První žlabový hák bude umístěn v nejvyšším bodě, což je v našem případě prostředek střechy. Chceme dodržet sklon 0,5 cm na 1 m.

Na poslední háky si vyznačíme odpovídající hodnotu a nakreslíme rysku od nejvyššího po nejnižší bod okapu. Získáme tak značku pro určení místa ohybu.

Reklama
Montáž okapového systému DEKRAIN

Před ohýbáním si háky očíslujeme a označíme, abychom odlišili levou a pravou stranu střechy. A nyní se můžeme vrhnout na ohýbání žlabových háků.

Dům bude mít na každé straně dva okapové svody. Okapy se tedy budou svažovat od středu domu k jeho rohům.

Pro připevnění krajních háků si pomocí střešní tašky naměříme jejich správnou pozici. Krytina by měla zasahovat přibližně do 1/3 žlabového háku. Pomocí hřebíků připevníme krajní háky a natáhneme mezi nimi zednickou šňůru. Ta pomáhá k přesnému umístění ostatních háků a případné korekci jejich pohybu.

Okapové žlaby

Dokud jsme „na zemi“, je dobré připravit si okapové žlaby. K těm je nutné připevnit čela. Kraje okapového žlabu ohneme pomocí kleští. Po umístění čela ohyb dokončíme, tzv. „zafalcujeme“. Z vnitřní strany ošetříme klempířským tmelem.

Reklama
Montáž okapového systému DEKRAIN

Také můžeme připravit otvor pro žlabový kotlík, případně jej provést až po usazení žlabu.

Do připravených háků usadíme žlab, jehož délku jsme si předem upravili podle potřeby. Úpravu délky nikdy neprovádíme flexou. Při jejím použití se materiál zahřívá a zinková vrstva, která chrání před korozí, se narušuje. Je tedy nutné vystačit si s klempířskými nůžkami nebo ruční pilkou.

Vytvoření otvoru pro kotlík můžeme provést ruční pilkou nebo klempířským dlátem, což zvolili i naši klempíři. Hrany otvoru je nutné sklepnout směrem ke kotlíku, aby voda dobře odtékala. Poté můžeme nasadit žlabový kotlík.

Jakmile máme usazené žlaby po celém obvodu domu, namontujeme okapové svody.

Reklama
Montáž okapového systému DEKRAIN

Okapové svody

Nejprve si na stěně vyznačíme pozice pro montáž objímek. Do předvrtaných otvorů umístíme hmoždinku, našroubujeme trn a na něj držák svodu. Do držáku vložíme svod a šrouby jej stáhneme.

Při montáži svodů počítáme s tím, že pod ně ještě přijde 2cm omítka a 2cm obkladový pásek terka. Celkem jsme si nechali mezeru 8 cm, abychom měli prostor pro objímku, ale i rezervu v případě větší vrstvy omítky nebo silnějšího pásku terka.

Mezi kotlík a svodovou rouru přijde šikmá roura, kterou po obou stranách napojíme koleny. Nasadíme tedy kolena, změříme potřebnou délku šikmé roury, kterou zkrátíme na požadovanou délku a svod skompletujeme.

Nyní na svody nasadíme kopoflexovou chráničku, abychom odvedli vodu od domu. Po dokončení nádrže na dešťovou vodu je napojíme na lapače střešních splavenin, tzv. gajgry.

Montáž okapového systému DEKRAIN

Nyní máme všechny okapové svody namontovány na rozích domu i nad stříškou nad vstupem do domu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací