Nadkrokevní izolace a laťování

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
20. 4. 2021
0 komentářů
Redakční článek

Dnes se v rámci projektu e4dům svépomocí podíváme na montáž nadkrokevní izolace iRoof, na kterou přijde folie Tondach mono double tape, a nakonec na laťování střechy.

Střechu vždy doporučujeme přenechat profesionálům. Stejně tak jsme to udělali i my.

Nadkrokevní izolace

Nadkrokevní izolace Tondach iRoof je moderní PIR izolace, která omezuje přehřívání půdního prostoru a současně přináší úsporu tepla v zimních měsících. My využijeme řešení iRoof UNI, což je kombinace nadkrokevní izolace se zateplením mezi krokvemi. Díky této nadkrokevní izolaci bude možné použít nižší vrstvu izolace pod a mezi krokvemi. Tím ušetříme prostor v podkroví.

Na stavbu dorazila nadkrokevní izolace spolu se střešní krytinou Tondach Stodo 12. Řemeslníci měli tedy k dokončení střechy připraveno vše.

Na spodní hranu krokví připravili tesaři první řadu palubek. Podle provázku ji srovnali do roviny a pokračovali s instalací dalších řad po celé ploše přesahu střechy. Poté na štítových stranách postupně natloukali zkrácené palubky, které se později při laťování seříznou do roviny.

Dalším krokem bylo našroubování zakládacího KVH hranolu. Ten má na výšku 12 cm – stejně jako nadkrokevní izolace Tondach iRoof. Používáme ho proto, aby byla nadkrokevní izolace o co opřít.

Nadkrokevní izolace a laťování
Reklama

Rozměr střechy odpovídá přesně rozměrům desek nadkrokevní izolace Tondach iRoof. Jediné potřebné řezání bude tedy rozdělení jedné desky na poloviny v každé druhé řadě. A to proto, aby při kladení desek byla dodržena převazba spojů.

Před pokládkou desek na štítových stěnách aplikovali řemeslníci na seříznuté cihly nízkoexpanzní pěnu. Ta po položení desky vyplní všechny nerovnosti a zabrání úniku tepla.

Po rozmístění prvních dvou řad nadkrokevní izolace přichází na řadu okapní plech. Ten máme v barvě antracitu, aby ladil k okapům, krytině a dalšímu oplechování. Na okapní plech a desky nadkrokevní izolace rozvineme roli střešní folie Tondach FOL mono DT. Ta na střeše plní funkci difuzně otevřené pojistné hydroizolace.

Na rozvinutou folii v místě krokví nalepíme těsnící pásku Nail Tape Foam. Kontralať přišroubujeme dodanými vruty. První střešní lať připevníme ke kontralatím na výšku. Ostatní latě pak budou vždy na šířku. Laťování budou ale řemeslníci provádět příště, aby stihli střechu co nejdříve přikrýt deskami Tondach iRoof a zafoliovat. Takže si na kontralatě umístili pouze latě „lezné“, aby se mohli po střeše snadno pohybovat.

Nadkrokevní izolace a laťování

Kotvení desek přes kontralatě se provádí na základě kladečského kotevního plánu. Ten zohledňuje sklon a zatížení střechy, i její větrnou a sněhovou oblast.

Vruty se kotví střídavě kolmo a šikmo. Rozložení vrutů se liší po obvodu střechy a v ploše.

V místě komínu se do desek vyřízl otvor pro komín, z každé strany větší o 5 cm. Prostor mezi komínovými tvárnicemi a nadkrokevní izolací bude vyplněn vatou.

V hřebeni bylo nutné zkrátit desky Tondach iRoof pod úhlem střechy. Na elektrické kotoučové pile, tzv. maflu, si řemeslníci nastavili potřebný úhel, pod kterým desku nařízli a ruční pilou poté řez dokončili.

Do mezery mezi deskami v hřebeni se aplikuje nízkoexpanzní pěna.

Reklama
Nadkrokevní izolace a laťování

Laťování

Realizace nadkrokevní izolace na každé straně střechy trvala jeden den. Třetí den přišlo na řadu laťování a vyrovnání přesahu střechy u štítů.

Jeden z tesařů nejprve motorovou pilou seřízl hrany kontralatí u hřebene střechy. To proto, aby sem bylo možné na výšku umístit hřebenovou lať.

Optimální krycí vzdálenost pro všechny typy pálené střešní krytiny Tondach, která udává vzdálenost latí, je uvedena v technické příručce. Vzdálenost mezi horní hranou první a poslední latě pokrývači vydělili ideální krycí délkou pro tašku Tondach Stodo 12. Po drobné korekci se tak dostali k potřebné vzdálenosti jednotlivých latí na naší střeše.

Na krajních kontralatích si tužkou vyznačili pozice latí a podle natažené šňůry přenesli značky na všechny kontralatě. Laťování střechy po rozměření pak šlo jako na drátku.

Nadkrokevní izolace a laťování
Reklama

Přesah střechy

Na závěr zbývalo zarovnat přesah střechy, konkrétně palubek, nadkrokevní izolace a latí v místě štítu. K tomu je třeba zjistit potřebný počet základních a dvou krajových tašek. Vzdálenost tašek je opět k dispozici v technické příručce Tondach. Změřit si ji můžete tak, že vedle sebe naskládáte několik střešních tašek a změříte jejich délku při úplném sražení nebo naopak roztažení do stran. Prostřední hodnota je ideální pro kladení.

Řemeslníci si pásmem naměřili potřebnou šířku krovu. Přesah palubek od venkovních krokví sjednotili na obou stranách domu a motorovou pilou seřízli latě, nadkrokevní izolaci a palubky.

Přečnívající konce střešní folie připevnili pokrývači na latě a zbytek odřízli.

Jak jsme nakonec vyřešili detail nadkrokevní izolace a palubek na štítových stranách střechy, si řekneme zase někdy příště.

Nadkrokevní izolace a laťování

Přílohy

Technický list
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací