7. část: Oplocení pozemku (2/2) - pletivový plot zelené barvy s poplastováním

Autor: Karel a Vendy (11 příspěvků)
Kategorie: Oplocení pozemku
10. 7. 2024
0 komentářů
7. část: Oplocení pozemku (2/2) - pletivový plot zelené barvy s poplastováním
Příspěvek stavebníka

Dokončování plotu. Vzpěry, úchyty na napínací drát, objímky s napínáky a samotný proces natažení pletiva/plotu.

Oplocení pozemku(2/2)

Po předchozím článku máme zabetonované sloupky. Tudíž na scénu přichází vrtání a šroubování a natahování plotu.

Jak je asi kde komu jasné finální dokončování plotu není práce pro jednoho. Jakmile jsou hotovy sloupky (betonování – vytvrdlý beton - já to nechal cca týden), tak si navrtáme 3x každý sloupek v místech napínacího drátu cca 8 vrtákem na vrut s plastovou úchytkou, která pak drží napínací drát u sloupku zejména ve větru atd.

Vrtání a šroubování, nebylo toho málo a i aku nářadí (vrtačka a šroubovák) jsem párkrát dobíjel. Pozor druhá etapa betonování nesmí být opomenuta a sice šikmé vzpěry rohových sloupků lze betonovat až ve chvíli, kdy je svislý sloupek v betonu zatvrdlý, takže ideálně několik dní po betonování. Vzpěry by při okamžitém betonování mohly svislý sloupek vykřivit či jinak vychýlit.

Betonováni tedy v mém případě bylo 2 týdenní: první týden svislé části, druhý týden šikmé části a třetí týden pak dokončovací plotové práce, které si popíšeme teď.

Dokončovací plotové práce

Na rohové a koncové sloupky je třeba přidělat objímky ve výšce napínacího drátu a na objímku přišroubovat napínák, do kterého se uchytí napínací drát. Pro délku větší něž 15 metrů už je třeba napínák dát na obě strany drátu a nikoli jen na jednu (jak sám výrobce/prodejce uvádí v návodu), kde druhá je připevněná na klasické očko na sloupku nebo objímce.

Jakmile máme hotovou tuto přípravu, přijde na řadu ta pravá činnost pro dva, ba i tři lidi zároveň. Umístění pletiva. Já jsem pořídil pletivo, které má horní a spodní napínací drát již propletený a je součástí role pletiva, tudíž jsem horní a dolní konce napínacích drátů upevnil k napínákům. Konec pletiva je třeba k prvnímu sloupku drátem přimotat tak, aby po cele svislé výšce držel plot u sloupku, jak má, ideální je proplést každé krajové oko.

A pak jsme začali rozvíjet. Jeden člověk odvíjí roli a posouvá se sni dal, druhý rovná odvinutou část a když je i třetí člověk, tak ten spolu s rovnáním natahuje pletivo tak, aby vzor pletivových ok byl nepokřivený a aby bylo pletivo všude stejně a maximálně natažené. Na konci si napínací dráty s rezervou ustřihneme a vypleteme jeden drát z pletiva ven, díky kterému se pletivo efektně rozpojí bez potřeby stříhání či jiného zásahu do pletiva. Na druhém konci napínací drát uchytíme do napínáku a napínáme střídavě na obou stranách.

Rady z internetu, že pletivo napínáme třeba hráběmi, se neosvědčilo, jelikož pletivo z 21. století má mnohem menší tvrdost a tuhost než v době, kdy tato "rada naších otců" vznikla, takže si hráběmi to pletivo akorát zmrvíte - nedělejte to.

Galerie

Reklama

Napínací drát potažený plastem není radno přepnout příliš, jelikož se pak plast na něm trhá o úchytky na sloupcích ale i jinde.

Neuspěchejte betonování vzpěr, ať beton svislého sloupku dostatečně vytvrdne.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Karel a Vendy
Karel a Vendy (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací