Rekonstrukce chalupy – sadové úpravy, odvodnění a odvlhčení zdiva

Autor: Homzík a Domísek (30 příspěvků)
Kategorie: Rekonstrukce domu
30. 8. 2024
0 komentářů
Rekonstrukce chalupy – sadové úpravy, odvodnění a odvlhčení zdiva
Příspěvek stavebníka

Rovnání pozemku, výkopové práce pro odpad a boj s vlhkým zdivem.

Terénní úpravy a výkop pro odpad

Po náročných dvou létech jsem se rozhodl letos tolik netlačit na pilu. Barák je pod střechou, takže kein stress. Sezónu jsme nakopli na Velikonoce. V pátek najel bagr a vykopl rejhu na odpad a svahovkou začal rovnat převýšení u hlavní budovy bo nám i přes veškerý chemický zásahy do zdiva toto pořád vlhne a plesnivý seknice.

Problém s vlhkým zdivem

Každej, kdo tomu trochu rozumí řekl, že žádná chemie světa nepomůže a jediná možnost je to kolem baráku srovnat a odkopat aspoň na dva metry a nemít na zdi hlínu do půl metru, jako máme my...nebo jsme měli. Něco jiného tvrdí prodejci chemie, kupodivu, ale ty už vem čert.

Protože je celý pozemek svažitý a dost to tam klouže, když je sychravo a to i na dvorku mezi hlavní budovou a přístavkem, tak se u části přístavku s chlívem udělal schod do výšky paty hlavní budovy a celá ta hodně užívaná část zahrady se srovnala.

Výkop pro odpad

Akce začala výkopem pro odpad...na Velkej pátek....prej se nemá hejbat se zemí...prej to bůh vidí. Pffff nic se nestalo, jen jsme překopli přívodní kabel, prokopli odpad, jeden kluk si zlomil po pádu do výkopu prst a druhý po pádu ze stromu narazil ruku....po víkendu jsem tedy vrátil manželce dva se sádrou a třetího s neštovicema...a ne, žádný přemnožený žáby, mouchy, kobylky nebo tak, takže jsem furt ortodoxní ateista.

Výkop čtyřicítkou lžící, koupily se KG trubky, objednal písek. Navozil se písek, srovnal se do spádu cca 2 cm na metru a naházely se na to trubky....celkem bez mála 25 metrů. V týdnu dojel elektrikář a opravil provizorní napojení kabelu. Další pátek se napojil odpad a zavozil pískem. V sobotu přivezli beton a naházelo se to do výkopu s jednim odskokem na výšku ztracenka.....na to se naskládalo ztracenko (třicítka) natloukly se roxory a hned se do doho dosypal zbytek betonu.

Zároveň se dobetonoval sloupek pod schodiště. Pak se to celý zasypalo a dvorek se srovnal, aby si to samo sedlo a dal se normálně využívat. Z výkopu jsem vypreparoval asi 15 koleček pískovce, který posléze využiju na val, který vznikne rovnánim zahrady.

Další víkend se vrátila zima, ale to nás nemůže zastavit. Ráno se sjelo pro tříděnej betoňák a 10 pytlů cementu. Navozil se pískovec a vyskládalo se to v jedný řadě po celý dýlce pasu. Pozval se bobiket a nechala se roztáhnout nakutaná hlína, vybraly se kameny a kořeny, chytla se jakáž takáž rovina (bo se dá čekat, že si to ještě sedne), část se hned uhrábla a nasel se trávník...bude se to zatravňovat za plného provozu, tudíž po částech.

Bagrista znalý pískovce mě upozornil, že záhrobeň táhne vodu, takže se okolo záhrobně nechal kus volnej, odkopalo se to až kolem baráku ke sklepu a k základu se ještě přidala nopka....když už, tak už. Pak se to jen dohrnulo, dovozilo pěknou hlínou a dosel se trávník.

Reklama

Pletivový plot

Jedno dopoledne se v mezičasech, aby nebyly prostoje, zabetonovaly sloupky na plot oddělující strejdovu a naši zahradu. Díry v tejdnu vykroužil soused ručnim vrtákem a připravil krajový sloupky. V sobotu jsem tam nabušil cca 30 sloupků. To, že jsem počítal pletivo 120 cm a ne 125 cm, který skutečně má, nebudu zmiňovat bo bych se musel sám nakopat do řiti.....

Terén je dost členitý, jednotlivé úseky k natažení napínacího drátu se řešily za pochodu. Nakonec to je na 6 úseků, kde je jeden roh, jeden dílec je ultrašikmina a jeden úsek je s odskokem...samozřejmě se někde dokoplo a někde naopak dosypalo.....klasika. Jedno dopoledne jsme se sousedem natáhli většinu pletiva, v týdnu se ještě dokoupila branka a soused to sám dotáhl bo mě brutálně chytly záda a nějak jsem ztratil chuť budovat.

Náklady

Název položkyCena
Projekt pro stavební povolení
66 500 Kč
Elektrikář_přívod do přístavku
10 000 Kč
KG trubky
5 414 Kč
Písek_odpady
3 000 Kč
Bagr s bagristou
4 000 Kč
KG trubky a ZB 30
1 214 Kč
Beton 2m3
8 000 Kč
Elektrikář_překoplej přívoďák
3 000 Kč
Cement 10 ks
1 250 Kč
Písek_betonáž
150 Kč
Kačírek
505 Kč
Branka k plotu
3 Kč
Plot
8 334 Kč
Cement + hydroizolace a váleček
1 000 Kč
Železo na patku
2 048 Kč
Beton 1 m3
4 000 Kč
Vrtáky do železa
481 Kč
Svářeč
8 000 Kč
Barvy a štětce
3 221 Kč
Bagr s bagristou_voda
5 500 Kč
Vrtačka s vrtákem
300 Kč
Vrtáky_různé
2 078 Kč
Celkem137 998 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Homzík a Domísek
Homzík a Domísek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací