Rekonstrukce chalupy – připojení na vodu a provedení schodiště

Autor: Homzík a Domísek (30 příspěvků)
Kategorie: Rekonstrukce domu
2. 9. 2024
0 komentářů
Rekonstrukce chalupy –  připojení na vodu a provedení schodiště
Příspěvek stavebníka

Napojení odpadů a vody do/z přístavby a provedení schodiště.

Připojení na vodu - budování šachty

Další na řadě bylo připojení na vodu. Vodu bude potřeba na zimu vypouštět...což se vyřešilo extra šachtou u přístavku. Ručně se kopla díra cca 80 x 120 cm...hloubka cca metr a půl....neskutečný haldy pískovce. Původně jsem to chtěl vystlat ztracenkem, proarmovat a vylejt, ale mám tam hromadu OSB desek ze šalování věnců a základovky, takže se stlouklo bednění a oblilo se to betonem.

Beton jsem si míchnul sám, bo mi tam stejně zbylo spousta cementu, betoňáku a kačírku, kterým se bude šachta po dně sypat, tak se všechen ten matroš pěkně využil a zpracoval. Na první lití se to dalo cca do dvou třetin, jelikož mi dole bednění trochu povolilo a já stejně neměl krz záda sílu to dotáhnout. Na druhý lití se dotáhlo bednění z vnějšku a dolil se zbytek. Odbednilo se a šmitec.

Rovnání pozemku ve štítu bylo do jisté míry omezeno filtrací bazénu. Bylo potřeba ji uříznout a schovat hloubš pod zem. Bagrista nemohl, takže se to jeden víkend uřízlo a vylopatilo...nic moc...házet lopatou mě sice baví, ale čeho je moc...... Pánové v týdnu filtraci utopili do výkopu a už nic nebránilo dalšímu rovnání....krom času, toho se mi jaksi nedostávalo, další rovnání se tedy odsunulo na neurčito.

Schodiště

Další na řadě bylo dodělání schodiště. V tejdnu se koupilo železo na patku a nechalo posvařovat. Vzniknuvší patka se pak jeden víkend zabetonovala. Plán byl rychle patku umístit a navařit schodiště...a pak poladit dlažbu před pergolou.

Po zralé úvaze se to vzalo hned zgruntu, přesunuly se stávající pískovcové bloky od chlíva před pergolu.....pod budoucím schodištěm by zůstaly schovaný a to by byla škoda. Docela náročný cvičení, ale podařilo se. Odkopla se nějaká zemina, geoška, betoňák, pískovec. Skládalo se to cca 8 čísel nad stávající podlahu v pergole bo jsem se rozhodl, že podlahu ještě vyleju trochou betonu, než na to položim dlažbu....abych si to následně po konzultaci rozmyslel :D. Finál nakonec v budoucnu pojedu penetraci, asfalt a jemnej beton do kterého napřímo položim půdovky.

Objednal se kubík bé pětadvacítky, domíchlo se to a umístila se patka. Zbytek betonu se navozil pod dlažbu u vchodu do chlíva, čímžpádem se to propojilo s tou patkou v jeden obří kubíkovej monolit. Tady se beton nedomíchával, prohodilo se to zbytkem karisítě, která se mi válela za chalupou a pak se zas pár koleček domíchlo na hustší konzistenci a namrskali se do toho pískovcový bloky, srovnat, rovnou vyhladit spáru. Druhej den se jen domíchlo kus betonu a dotáhly se schody.

Přivaření bočnic schodiště

Pak konečně přišel čas na přivaření bočnic schodiště.....ale svářeč nemohl. Podařilo se mi sehnat jiného, sice nemohl o víkendu, ale zas byl ochotný to s pomocí kolegů navařit bez mé přítomnosti. Takže mi zůstal volný víkend a ten jsem využil na dozdění zídky u přístavku kde se bude zahrada rovnat v další úrovni......cca 50 cm nad úroveň, která je okolo domu. Žádný velký složitosti, umíchal se beton a poskládaly se tam šutry, který jsem nahromadil během předchozích sadových úprav.

V týdnu dorazili pánové a bočnice navařili, já se tam za nima jen otočil a domluvili jsme se na zábradlí. Odvezli si jekly, posvařovali, přivezli, navařili a doladili detaily.......tadáááá budiž konstrukce schodiště. Pánové byli šikovní, takže jsem rád, že jsem to na ně přehodil.

Reklama

Výplň zábradlí je zatím v diskuzi

Výplň zábradlí je zatím v diskuzi...buď se to dotáhne tahokovem, aby to podtrhlo industriálnost celého schodiště, což byl důvod, proč jsem ho dělal z ocelových úček nebo se bude ladit k fasádě...zatím tedy zůstává nedokončeno. Objednal se spojovací materiál ke schodnicím, vrtli se ďurky, a očistilo se to.

Plán byl to přetřít acetonem a po rozpuštění rzi to otřít hadrem. Tenhle plán ovšem vycházel z neznalosti fyzikálních procesů. Chybama se člověk učí. Našel jsem tedy ve chlejvě jeden z těch „nevim proč ho tu mam a na co je“ kotoučů, který používal už můj děda v mym věku a celý to pěkně obrousil. Pak se to ještě přetřelo tim acetonem a natřelo barvou....antracit RAL7016.

Výkopy na vodu

Aaaa konečně voda. Sehnal se vodák....on je to teda plynař, ale čert to vem, prašť jak uhoď. Domluvilo se jak uděláme kohouty a poptal se bagrista. Vlítnul jsem do sklepa s tím, že vykopnu rejhu k průrazu ven a zjistil, že tam buď někdo v minulosti vylil beton nebo se při stavbě položil pískovec. Vždy jsem měl za to, že je tam prostě hlína....no a neni.

Sklep se bude časem předělávat, bo se propadá původně nepochozí zpochozněný strop. Vybouchat beton by byla zbytečná práce, řezat pískovec zas škoda. Padlo tedy rozhodnutí prorazit to těsně nad podlahou a přidělat na ventil. Voda se tedy nebude vypouštět jen z baráku, ale i na cestě sklep-přístavba.

Dovalil bagrista, porovnal, kutnul lajnu. O víkendu jsem jen dočistil výkop a zjistil, že je o 30 čísel hloubš, než bylo třeba, bo vysvětlit vlastní matce „udělejte to z bodu A do bodu B ve výši bodu B“ je pro mě nadlidský úkon a já tam nemůžu bejt pořád. Takže se to dosypalo, podsypalo, vyspádovalo (v rámci možností). V Jamalu v Hořicích se půjčil vrták (s vrtačkou), prorazil se sklep (cca 70 čísel)......a natáhla se trubka na vodu. Zasejpnout pískem a co síly stačily i hlínou. V tejdnu se pozve bobiket a dorovná se zbytek. Vysvětlil jsem matce jak to chci.....tak si to pak zas předělám......

Ještě ten víkend se nastřílely schodnice na schodiště. Roztáhl jsem bočnice heverem a.....zjistil, že jsem všechny díry navrtal desítkou a šrouby jsou dvanáctky....a to jsem si ten spojovací materiál kontroloval, než jsem objednával vrták. Takže se to všechno dovrtlo, znova roztáhlo a našroubovalo a tadáááá, budiž schodiště.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Homzík a Domísek
Homzík a Domísek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací