7. část: Oplocení pozemku (1/2) - pletivový plot zelené barvy s poplastováním

Autor: Karel a Vendy (11 příspěvků)
Kategorie: Rekonstrukce domu
8. 7. 2024
0 komentářů
7. část: Oplocení pozemku (1/2) - pletivový plot zelené barvy s poplastováním
Příspěvek stavebníka

Plot okolo stavby/rekonstrukce je potřeba, ale když jde o 2200 m2 a dvoje sousedy, tak to není tak lehké jak se může zdát.

Oplocení pozemku

Plot je jasný ukazatel hranice pozemku a zároveň je to jakási překážka, nebo zamezení pro vstup nepovolaných osob či čehokoli dalšího jako například nějaké zvěře na Váš pozemek.

Návrh

První je třeba vědět, jestli budeme řešit plot dočasný, třeba jen na menším obvodu pozemku okolo stavby, nebo rovnou ten finální plot na skutečné hranici pozemku.

Dočasný plot je dle mého dobrý u developerských staveb apod. Při rekonstrukci jsem viděl většinou lidi realizovat rovnou plot na skutečné hranici pozemku a hlavně plotem trvalého charakteru. Pro tento postup jsme se rozhodli i my.

Pozemek má 2200 m2, takže jeho obvod činí cca 234m s cca 11 rohy, kde se mění směr a dalšími cca 5 průběžnými sloupky se vzpěrami které popisu za chvíli.

Po tom co jsme si ujasnili, že je to vesnice na venkově a obvod je opravdu slušně dlouhý, jsme došli k závěru, že nám esteticky i finančně postačí klasický pletivový plot zelené barvy s poplastováním. Jelikož platí nepsané pravidlo, že pravou stranu plotu má na starost soused, tak jsem kontaktoval sousedy oba, aby nebyly dohady a domýšlení, ale abychom se domluvili a došli ideálně ke kompromisu a oboustranně vyhovujícímu řešení.

Z jedné strany se nepovedlo k navázáni komunikace - neodpovídá. Z druhé strany jsme si odsouhlasili druh (pletivový), výšku (160cm) i podobu (poplastovaný, zelený) plotu a dokonce finanční podíl na materiálu 50/50. Přičemž starý dřevěný rozvracený plot navrhli sousedi, že traktorem odstraní oni a já budu mít pak na starost realizaci plotu nového, s nenulovým potenciálem jejich pomoci/spolupráce.

Sedl sem k PC otevřel katastr a užitečným nástrojem v mapách změřil obvod pozemku. Následně jsem si situaci v katastrálních mapách pomoci výstřižku uložil a dál editoval ve všem známém nástroji Malování "MS paint". Konkrétně po nastudování pravidel pro realizaci pletivového plotu šlo o zaznačení přibližného počtu plotových tyčí, plotových vzpěr a umístění branky a brány.

Dle doporučení jsem držel odstup mezi tyčemi 2,5 m a po 20 m rovného úseku rovněž přidal sloupek s průběžnými vzpěrami. Pletivové balení mi bylo dodáno po 25 metrech. Napínák na napínací drát je běžné dávat jen na jednu stranu drátu a druhou drátovat k objímce nebo sloupku, ale při úsecích nad 10-15 metrů už je znát, že napínání jen z jedné strany je nedostačující, proto v mém případě mám napínáky na obou stranách napínacího drátu, to se trochu odrazí v množství materiálu a ceně, ale jde například jen o 1000Kč navíc pro celou zahradu/plot.

Všechny spočtené a rozhodnuté data/detaily jsem si sepsal a uložil spolu s nákresem do dříve zmiňovaného excelového souboru pod záložkou PLOT.

7. část: Oplocení pozemku (1/2) - pletivový plot zelené barvy s poplastováním

Při betonování sloupků se vyplatí rovněž investovat do vodováhy, která je přímo k tomuto účelu. Je malá magnetická, ale i se dvěma svislými osami tvarově připomínající motýla. Tuto pak pomoci gumičky s děrováním(součást váhy) přiděláte na libovolný průměr trubky a po celou dobu betonování váha drží a jasně ukazuje na jakou stranu Vám sloupek utíká.

Reklama

Realizace - část 1

Takto zpracované informace jsem poslal e-mailem ke kalkulaci a vytvoření cenové nabídky cca 2 známým plotovým firmám v ČR, kde vítězem byly epletiva.cz. Firma nabízí i službu samotné realizace, tedy že Vám plot nejen dovezou ale i postaví/udělají. Tuto službu vlivem její ceny jsem nevyužil.

Nejprve jsem se soustředili na část pozemku, která neměla plot žádný. Tak či onak, prvně je třeba pozvat si GEODETa, aby provedl vyměření pozemku, jehož výstupem jsou kolíky v rozích kde pak přijdou plotové sloupky. Jakmile bylo jasné, kde plot bude, resp. kde začíná a konci pozemek, přišel na radu provázek s dalšími kolíky a od rohu k rohu se vytvořily linie, po kterých se následně měřil odstup sloupků tedy jak daleko jsme kopali/vrtali díru pro sloupek od předchozího 2,5 m.

Bylo zakolíkováno, tedy vyznačeno, kde všude bude sloupek. Pak bylo třeba kopat, respektive vždy prvně vrtat a pak v případě nalezu kamenu kopat. Plot o výšce 160 cm vyžaduje sloupky v nadzemní části cca 170 cm a pod zemí se doporučuje mít cca 40-50 cm.

V mém případě byly tedy sloupky dlouhé 210 cm. Provázek od rohu k rohu je třeba mít napnutý a pečovat tedy nezakopávat a nezachytávat o něj krumpáčem lopatou a dalším "vercajgem", aby vydržel napnutý a poskytoval chtěnou/potřebnou informaci. Já jsem jej využil nejen k liniové kontrole, ale rovněž k určení hloubky a výšky sloupku.

Na sloupek jsem si do výšky 170 cm od vrcholu elektrikářskou/barevnou páskou označil po celém obvodu spodní hranu napínacího drátu, a tedy spodní hranu plotu, kterou mi suploval provázek a díky němu jsem při betonování jednoduše viděl správnou výšku tyče.

Držet tyč při betonování ve svislé poloze dle vodováhy je třeba jen dokud není díra zcela zaplněna betonem, pak již drží sloupek sám. Prokládal jsem beton mokrým štěrkem 16/32 z přebytku na drenáže a všudypřítomným kamením z kopaní. (vždy je třeba očistit kamení a ideálně namočit pro ideální spojeni s betonem) Beton rovněž není třeba řídký, ale více hutný, sloupek pak drží sám, tak jak ho umístíte/vyrovnáte. Nezapomenout průběžně hutnit/dusat.

Díry na plotové sloupky pro betonování vrtejte ručním nebo motorovým vrtákem k tomuto účelu. Díra je pak dostatečně malá a spotřebujete násobně méně betonu, než kdyby jste kopali ručně krumpáčem a rýčem s lopatou. Já si koupil vrták ruční, tedy motorem jsem byl já a ze 75% děr, jsem díru vlivem kamení nemusel zvětšovat ručním kopáním. Úspora betonu ten vrták zaplatí.

Galerie

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Geodetické vyměření pozemku
5 000 Kč
Plotový materiál
80 000 Kč
Celkem85 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Karel a Vendy
Karel a Vendy (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací