Výběr a spuštění rekuperace

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Rozvody rekuperace
19. 1. 2024
0 komentářů
Redakční článek

V jednom z minulých článků jsme se věnovali provádění rekuperačních rozvodů. Dneska se společně podíváme na to, jakou jednotku jsme pro dům vybrali a jak instalace a spuštění rekuperace v technické místnosti proběhlo.

Co už máme hotovo

V domě jsme použili flexibilní, antibakteriální potrubí a všechny rozvody jsme prováděli v druhém nadzemním podlaží. Podlahou jsme vedli potrubí pro řízené větrání v přízemí. V mezeře mezi sádrokartonem a parotěsnou fólií jsme vedli zase potrubí pro větrání podkroví. Video i článek můžete zhlédnout tady:

První krok, který jsme absolvovali už při samotném plánování domu, tedy při tvorbě projektové dokumentace, byla návštěva společnosti REGULUS. Jelikož jsme i v předchozím domě použili tepelné čerpadlo a rekuperaci od této firmy a s fungováním obou zařízení jsme i po několika letech velmi spokojení, neměli jsme tedy důvod hledat jiného dodavatele ani pro e4 dům svépomocí.

Konzultaci s dodavatelem systému vytápění a větrání doporučujeme udělat co nejdříve. Ideálně ještě před dokončením projektové dokumentace.

Reklama
Výběr a spuštění rekuperace

Výběr rekuperace

Pro dům realizovaný v projektu e4 dům svépomocí máme naprojektovanou centrální rekuperační jednotku Sentinel Kinetic Advance S. Ta má ve výbavě dotykový displej, letní bypass a čidlo vlhkosti. Vnitřek jednotky je vybavený kvalitní tepelnou izolací, díky čemuž můžeme jednotku umístit i do nevytápěných prostor, aniž by docházelo ke ztrátám energie.

Rekuperační jednotku jsme provizorně zapojili už po vylití podlah. V té době jsme totiž dokončili rozvody pro první nadzemní podlaží, které vedou podlahou druhého patra. A protože jsme podlahy vylévali na podzim, umožnila nám rekuperace v domě větrat a kondenzovanou vlhkost odvádět pryč, aniž bychom museli v průběhu zimy otevírat okna.

Nastavení a první spuštění

Při prvním spuštění jednotky nastavíte levé či pravé provedení. Konkrétní volba bude pro každou stavbu individuální.

Levé provedení znamená, že při pohledu na rekuperační jednotku budou první dva vývody vlevo nasávat a vypouštět vzduch zvenku a zbylé dva pravé vývody budou napojeny na interiér domu. Při pravém provedení to bude přesně naopak.

Reklama
Výběr a spuštění rekuperace

My máme otvory ve stěně připravené na levé straně, a proto je pro nás výhodné zvolit levé provedení. První otvor vlevo na jednotce tedy vypouští vzduch ven z domu a druhý otvor zleva nasává zvenku čerstvý vzduch dovnitř. Třetí otvor zleva nasává „špatný“ vzduch z domu a čtvrtý vývod zleva fouká čerstvý a současně předehřátý vzduch do interiéru.

Díky rekuperaci se nám podařilo odvést z domu pryč velké množství vlhkosti. Kondenzát jsme svedli do odpadního potrubí a z kanalizační šachty kondenzovanou vodu čerpali na zahradu.

Kompletace technické místnosti a finální propojení

Na řadu přišla kompletace technické místnosti. Nejprve jsme nechali topenáře připravit všechny rozvody a komponenty pro tepelné čerpadlo, o kterém se budeme bavit v jednom z dalších videí a článků. Díky tomu nám zbylo místo, do kterého jsme mohli rekuperační jednotku umístit.

Po vyměření pozice jednotky jsme pomocí 4 hmoždinek o průměru 10 mm umístili na stěnu držák a na něj jednotku zavěsili.

Druhý den jsme se pustili do finálního propojení potrubí. Důležité bylo naplánovat, „kudy co povede“. Do podkroví jsme měli zatím vyvedené jen potrubí. Díky tomu jsme se mohli rozhodnout, která trubka bude vzduch nasávat a která naopak foukat.

Reklama
Výběr a spuštění rekuperace

Jakmile jsme si udělali plán, označili jsme fixou jednotlivé trubky vedoucí ze stropu. Ty jsme si podle potřeby zkrátili a nejprve nasucho poskládali kolena, škrtící klapky a T-kusy.

Díky velkým objímkám našroubovaným do stropu budeme mít jistotu, že potrubí na nikoho nespadne. Finální propojení do rekuperační jednotky provedeme z ohebné, tepelně izolované hadice.

Na přívodním potrubí je elektrický ohřívač vzduchu, který v případě potřeby automaticky sepne a pomůže rekuperační jednotce s ohříváním čerstvého vzduchu z exteriéru.

Nakonec jsme hadicí svedli kondenzát do sifonu napojeného na odpadní potrubí. A rekuperační jednotku jsme spustili.

Výběr a spuštění rekuperace

Když jsme celou technickou místnost dokončili, přijel technik ze společnosti Regulus a rekuperační jednotku propojil s vnitřní jednotkou tepelného čerpadla RegulusBOX a s mobilní aplikací. Majitelé si tak mohou větrání a jeho intenzitu nastavovat pohodlně z mobilu.

Rekuperace je nyní zapojená a v domě je tak stále čerstvý vzduch.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama