Splachování WC a zalévání zahrady dešťovou vodou

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
17. 1. 2024
0 komentářů
Redakční článek

Každý den člověk spláchne do záchodu přibližně 25 litrů pitné vody. Využití dešťové vody pro splachování na toaletě představuje dobrý způsob, kterým lze šetřit náklady, ale také jak být šetrný k přírodě. I to jsou důvody, proč jsme se rozhodli využít tento způsob v e4domě. V tomto videu vám detailně představíme systém, který využívá dešťovou vodu pro splachování a zalévání zahrady v kombinaci s vodou studniční nebo vodou z řadu.

Objem vody zajistí dvě retenční nádrže

Dešťová voda je ze střechy svedena do dvou nádrží o celkovém objemu 14 tisíc litrů.  Video o usazování nádrží na dešťovou vodu a připojení okapů můžete shlédnou zde. V domě jsou samostatně provedené rozvody vody pro toalety a zahradní kohouty. Zbytek domu má vlastní trubky, do kterých vede pitná voda z obecního vodovodu. 

Splachování WC a zalévání zahrady dešťovou vodou

Naše zadání splnilo zařízení Wilo Rain 3

Pro naše účely jsme hledali řešení, které bude jednak schopné čerpat vodu z nádrží a distribuovat ji do zahradních kohoutů i k toaletám. A současně jsme potřebovali automatické přepnutí zdroje vody na obecní vodovod případně studnu v okamžiku, kdy budou nádrže na dešťovku prázdné. Odborníci nám doporučili zařízení Wilo Rain 3-24 EM.

Reklama
Splachování WC a zalévání zahrady dešťovou vodou

Problémová voda z vrtu si vyžádala změnu rozvedení potrubí

Protože voda z vrtu je hodně železitá a občas trochu zapáchá, měli jsme obavu, že bude toalety při splachování znečišťovat. Při dokončování zateplení podlah jsme ještě změnili rozvedené potrubí a napojili všechny záchody včetně souvisejícího zahradního kohoutu na samostatný okruh.

Tak může systém Wilo Rain v případě, že v nádržích na dešťovku dojde voda, čerpat vodu z obecního vodovodu a nebude tak docházet k znečišťování toalet vodou z vrtu.

Při výběru vhodného čerpadla bylo nutné znát objem nádrží na dešťovou vodu, jejich vzdálenost od domu a výšku domu. 

Snímač hladiny jsme instalovali již při realizaci přípojek do domu

Protože jsme realizaci prováděli v několika etapách, objednali jsme si nejprve ve Wilu snímač hladiny s délkou kabelu odpovídající našim potřebám, který bude umístěn v nádržích na dešťovku a chráničkou povede do technické místnosti. Snímač jsme do nádrží umístili při realizaci přípojek do domu, abychom mohli prostor kolem domu zahrnout zpět zeminou.

K originálnímu Wilo kabelu se snímačem hladiny, jsme jako rezervu doplnili ještě kabel CYKY-J 5× 1,5 RE a společně s vodovodní trubkou průměru 32 mm vše protáhli prostupy do domu. 

Protože máme příčky kolem technické místnosti z vysokopevnostní desky Rigips Habito® H, nemusíme se při kombinaci s Molly kotvami bát kotvení těžších předmětů.

Reklama
Splachování WC a zalévání zahrady dešťovou vodou

Montáž zařízení Wilo Rain 3 

Důležité bylo zvolit správné umístění zařízení, aby se nám pod něj vešla trojice filtrů a současně bylo možné pohodlně napojit ze spodní části přívod vody z nádrží a výtlak vody do systému. 

Připojení sacího potrubí či hadice o světlosti 25 mm, které je ve spodní části na levé straně, je opatřeno coulovou převlečnou maticí. Ve spodní části vpravo je přípojka výtlaku do systému o světlosti 25 mm, který je také opatřen coulovou převlečnou maticí.

Na výtlačném potrubí je napojena 19 litrová expanzní nádoba, která by měla mít o 10 % nižší tlak, než je spínací tlak nastavený na čerpadle. Připojení záložního zdroje vody, kterým je nejčastěji obecní vodovod, je z libovolné boční strany ¾ šroubením. 

Přednádrž brání kontaminaci pitné vody

Zařízení Wilo Rain 3 je vybaveno přednádraží, do které se voda nejprve načerpá a ze které je následně tlačena dále do systému. Díky tomu nemůže dojít ke kontaminaci dešťové vody s vodou z vodovodního řadu a je tak splněna obvyklá podmínka připojení na obecní vodovod. 

 Pro případ havárie, je přednádrž vybavena přepadem, na který jsme napojili standardní pračkovou hadici a napojili ji přes sifon do odpadního potrubí. 

Reklama

Zkušební režim jen na vodu z řadu

Nějakou dobu jsme měli zařízení nastavené na trvalý odběr vody z obecního vodovodu a díky tomu bylo spuštění velmi snadné. Jak přesně zařízení nastavit se dozvíte ve videu.

Napojení na dešťovou vodu – vyčerpání nádrží a snímač hladiny

Abychom mohli začít používat i dešťovou vodu, bylo nutné nejprve vyčerpat nádrže a poté napojit na přívodní potrubí hadici se sacím košem a plovákem. Toto provedení zajišťuje, že čerpaná voda se odebírá pod hladinou a tím pádem nedochází k nasátí nečistot ze dna nádrže. pro tyto účely jsem vybral plovoucí sací sadu 1"EASY E-DEEP X /LKS.

Současně jsme spustili do výšky asi 15 cm nad dno nádrže snímač hladiny, který jsme do nádrže umístili již při realizaci přípojek. 

Splachování WC a zalévání zahrady dešťovou vodou

Zavodnění přívodního potrubí není do 5 minut

Prvotní plán, že přívodní potrubí zavodníme z technické místnosti tím, že budeme postupně doplňovat vodu do čerpadla nevyšel. Do nádrží jsem tak musel vlézt znovu a přívodní potrubí doplnit o "T" kus s kohoutem a spojkou na zahradní hadici, díky které jsme mohli přívodní potrubí lépe zavodnit.

Ani tak nebylo sání dešťové vody z nádrží otázka pěti minut a museli jsme stále odvzdušňovat, ručním tlačítkem spouštět čerpadlo a současně splachovat, abychom měli zajištěn odběr vody. 

Díky trojici filtrů jsme měli přehled o tom, zda si již čerpadlo vodu z nádrží bez problémů nasává a taky velkou radost, když se to konečně podařilo. 

Na čerpadlo jsme nasadili čelní kryt. Zbývalo zadat parametry nádrže, aby snímač hladiny ukazoval správnou hodnotu a nastavení zapínacího tlaku na hodnotu 2 barů a vypínacího tlaku na 4 bary. 

Systém na využívání dešťové vody máme hotový a nezbývá nám již nic jiného, než si přát, ať hodně prší!

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama