Lepení dlažby na anhydritovou podlahu lepidlem FlexUni Gel

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
19. 11. 2023
0 komentářů
Redakční článek

Anhydritovou podlahu v domě máme zbroušenou a nyní přichází na řadu lepení dlažby. Při práci vyzkoušíme novinku mezi lepidly, a to lepidlo Baumit Baumacol FlexUni Gel. Odborník Ing. Martin Herclík nám poradí, jak s lepidlem pracovat a jaký podklad před lepením zvolit.

Aplikace kontaktního můstku

Po dokončení izolace podlah a rozvodů podlahového vytápění jsme nechali v celém domě vylít podlahy anhydritem. Lití podlah probíhalo v listopadu. Samotné broušení proběhlo až za šest měsíců.  Po důkladném vyluxování prostor jsme aplikovali kontaktní můstek Baumit Super Primer, který nám doporučil Ing. Martin Herclík, produktový manažer společnosti Baumit.

Jako u většiny stavebních lepidel, je třeba také v případě lepidel na obklady a dlažby rozlišovat typ podkladu. U savých betonových podkladů doporučuji základní nátěr Baumit Grund. V případě sádrových podkladů a méně savých betonových podkladů doporučuji volit kontaktní můstek Baumit Super Primer.

Po vyzrání kontaktního můstku jsme provedli rozměření prostoru. Cílem bylo zachovat spáry při pohledu z obývacího pokoje do chodby a současně zachovat vhodné přířezy u všech stěn.

Reklama
Lepení dlažby na anhydritovou podlahu lepidlem FlexUni Gel

Lepidlo Baumit FlexUni Gel

Při lepení dlažby jsme měli možnost vyzkoušet nový typ flexibilního gelového lepidla Baumit Baumacol FlexUni Gel

Lepidlo Baumit Baumacol FlexUni Gel je flexibilní cementové lepidlo se zvýšenou přídržností. Vyniká zejména svou jemnou krémovou strukturou. Zpracovatel ocení právě jeho gelovou konzistenci, díky níž se snadno zpracovává.  

Reklama

Dvě možnosti míchání lepidla s vodou

Při míchání lepidla Baumit Baumacol FlexUni Gel můžeme použít dvě různá množství záměsové vody, protože se jedná o takzvané dvou konzistentní lepidlo.

Hustší konzistenci použijete při lepení obkladů na stěnu. V takovém případě se na jeden pytel lepidla použije 6,5 litru vody.

V případě lepení dlaždic na podlahu je požadovaná konzistence řidší a při rozmíchávání použijeme 8 litrů vody na jeden pytel lepidla. Tím následně docílíme dokonalé plochy slepu.

Lepení dlažby na anhydritovou podlahu lepidlem FlexUni Gel

Plocha slepu téměř 100 %

Přesto že s lepidlem Baumit Baumacol FlexUni Gel není nutné při lepení dlažby používat metodu Buttering & Foating, tedy nanášení lepidla na podlahu i na dlaždice, my jsme jí, spíše ze zvyku, použili.

Reklama

Pro interiér platí zásada, že plocha slepu by měla činit minimálně 65 %, v exteriéru pak minimálně 90 %. Abychom plochu dodrželi, používá se obvykle technologie Buttering & Foating (nanášení lepidla na podlahu i na dlaždice). Při práci s lepidlem Baumit Baumacol FlexUni Gel však tuto techniku používat nemusíme, protože jeho tekutější konzistence zajistí, že se lepidlo dobře rozprostře a plocha slepu je takřka stoprocentní.

Lepení dlažby na anhydritovou podlahu lepidlem FlexUni Gel

Pokládka dlaždic

Na podlaze jsme si postupně brnkačkou vyznačovali prostor pro tři řady dlaždic. V takto vyznačeném prostoru jsme hřebenem velikosti 8 mm nanesli lepidlo a současně lepidlo nanášeli rovným hladítkem nebo zednickou lžící na každou dlaždici.

Pokládku dlaždic jsme prováděli tak, že odřezek dlaždice na konci řady jsme opět použili na začátku další řady. Díky tomu jsme neměli téměř žádné prořezy.

Klínový systém zajistí rovinu

Abychom zajistili perfektní rovinu budoucí podlahy, využívali jsme při pokládce klínový systém Levelys.

Lepidlo Baumit Baumacol FlexUni Gel má vyšší vydatnost, to znamená, že na jeden metr čtvereční spotřebujete méně kilogramů směsi, než je tomu u běžných cementových lepidel. Současně lze aplikovat vrstvu lepidla v rozmezí od 2 do 15 mm, to je výhoda zejména v případě nerovných povrchů.

S lepidlem Baumit Baumacol FlexUni Gel lze lepit rovněž dlažbu na dlažbu, například při rekonstrukci. Je třeba ale vzít v úvahu stav současné podlahy a je nutné také ji ošetřit kontaktním můstkem Baumit Super Primer.

Lepení dlažby na anhydritovou podlahu lepidlem FlexUni Gel

Podlaha je pochozí za 24 hodin

Podlaha je po nalepení pochozí za 24 hodin, ale přesto jsme jí vždy dopřáli ještě jeden den navíc. Spony i s klíny jsme botou nebo kladívkem v uvozovkách odkopli, klíny schovali pro další použití a zbytky spon vyhodili.

Spárování jsme v celém domě prováděli epoxidovou spárovací hmotou a budeme se mu věnovat v samostatném videu.

Původně jsme plánovali celý dům vymalovat a teprve poté provést pokládku dlažby. Nyní jsou jako první dokončené dlažby a malování je teprve před námi. Na malování si posvítíme v dalším videu o e4 domě.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama