Montáž půdních schodů JAP ARISTO

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Schodiště
4. 5. 2023
0 komentářů
Redakční článek

Dnes se budeme věnovat výlezu na půdu. A abychom ho mohli v námi vybraném místě zrealizovat, budeme si nejprve muset připravit mezi kleštiny nějakou výměnu. Tak jdeme na to.

Příprava

Nejprve bylo třeba určit pozici otvorů pro rozchody na půdu. Na kleštiny jsme si pomocí vodováhy přenesli pozice stěn. Díky tomu jsme měli zakreslenou šířku chodby.

Schodiště JAP ARISTO se podle návodu vyrábí ve čtyřech rozměrech. My jsme zvolili rozměr 1400×700 mm. Což je současně také rozměr stavebního otvoru.

Šířku 70 cm jsme zakreslili na kleštiny tak, aby schodiště bylo uprostřed chodby. Poté jsme dvě protilehlé kleštiny propojili fošnou. Na propojení jsme použili stejný typ fošny, která je použitá na kleštinách krovu.

Potom bylo potřeba zvolit si pozici schodiště v rámci délky chodby. Zde jsme se rozhodli schodiště umístit blíže ke konci chodby, aby byl po otevření a vysunutí žebříku na chodbě dostatečný prostor pro vstup na půdu.

Montáž půdních schodů JAP ARISTO

Fošnami o délce 70 cm jsme dokončili otvor pro schodiště. Dalšími fošnami jsme propojili celou výměnu přibližně uprostřed ke krovům. Po dokončení výměny jsme v domě zateplili prostor mezi krokvemi a kleštinami vatou.

Na půdě jsme udělali podlahu z prken a připravili sádrokartonový podhled. V celém stavebním otvoru pro půdní schody jsme nainstalovali parozábranu a propojili ji s parozábranou ve stropním podhledu SDK stropu.

Díky tomu jsme přesně znali celkovou tloušťku stropu a také výšku od hrany sádrokartonu k budoucí čisté podlaze. Oba tyto údaje je nutné znát při objednávce schodiště.

Reklama

Jdeme na to

Přibližně 20 dní od objednávky jsme si schodiště vyzvedli ve Stavebninách DEK. Se sousedem jsme schodiště z auta sice vyložili, ale kdyby nás bylo víc, vůbec by to nevadilo.

Před montáží jsme ze schodišťového kompletu sundali horní víko, které bude umístěné na půdě. Dále jsme sundali zábradlí a ochranné obaly.

Montáž půdních schodů JAP ARISTO
Reklama

Podle návodu jsme za spodní konstrukci zahákli závitové tyče a pracovně si je ke korpusu přilepili páskou. No a protože jsme neměli zvedák, čekali jsme na příležitost, kdy se na stavbě objeví více siláků, abychom mohli schodiště odnést do patra a následně vyzvednout ke stropu.

Jakmile jsme měli schodiště připravené na chodbě, vylezl jsem na půdu a do každého rohu stavebního otvoru si připravil kovový profil a matici. Po vyzvednutí schodiště ke stropu se celý komplet v rozích stavebního otvoru zajistí. A poté se podle potřeby dotáhne ke stropu, který v našem případě tvoří sádrokartonový podhled.

Prostor mezi kleštinami a půdními schody kvůli izolaci vyplníme montážní pěnou. Pokud jde o velkou mezeru, můžeme přidat i tvrzený polystyren a zbytek montážní pěnou doplnit.

Po montáži bylo nutné seřídit nohy a dorazy kolejnice, aby po otevření půdních schodů byl žebřík v rovině.

No a nakonec přišla na řadu montáž zábradlí a víka, které bude umístěné na půdě. Rám víka se do korpusu šroubuje dodanými vruty v předem připravených otvorech. Víko se nakonec propojí s otevíracím mechanismem. Tím se zajistí, že spodní i horní víko se otevírají současně.

Posledním prvkem je zábradlí nebo madla, chcete-li, která se na půdě našroubují na rám víka.

Montáž půdních schodů JAP ARISTO

Půdní schody JAP ARISTO o rozměru 140×70 cm jsou hotové. A díky velkému a prostornému vstupu tak brzy hrozí, že se půda naplní krabicemi a věcmi. Než se tak ale stane, určitě se uvidíme u dalšího videa.

Reklama

Galerie

Montáž půdních schodů JAP ARISTOMontáž půdních schodů JAP ARISTOMontáž půdních schodů JAP ARISTOMontáž půdních schodů JAP ARISTO
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama