Opláštění střešního okna sádrokartonem

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Sádrokartony
16. 3. 2023
0 komentářů
Redakční článek

Dnes se budeme podrobně věnovat opláštění střešního okna sádrokartonem. Z této etapy jsem měl velký respekt i obavu. Tak se na to pojďme podívat.

Příprava

Na začátku bylo nutné upravit nadkrokevní izolaci kolem střešních oken. A protože jsou použitá střešní okna opravdu vysoká, rozhodli jsme se v horní části provést napojení sádrokartonu přímo na stropní podhled. Ve spodní části okna bude nutné provést spojení natupo s obvodovou stěnou.

Prostor mezi zateplovací sadou VELUX BDX a nadkrokevní izolací jsme doplnili nízkoexpanzní pěnou DEKFOAM.

Jakmile byla nadkrokevní izolace kolem okna upravena, doplnili jsme nad i pod okno minerální vatu a současně deskami vaty obložili také krokve.

V dalším kroku bylo nutné nainstalovat v místnosti parozábranu včetně parotěsnícího límce VELUX BBX u střešního okna. Tomuto tématu jsme věnovali samostatné video.

Opláštění střešního okna sádrokartonem

Rastr pro sádrokarton

Nyní přichází na řadu rastr pro sádrokarton. Nejprve jsme se věnovali rastru ve vodorovné části stropu a následně přešli na šikminy. Video z realizací sádrokartonu v podkroví jste viděli minule. Proto se nyní rovnou zaměříme na šikmou část střechy se střešním oknem.

Vzdálenost rastru od šikminy jsme navrhli tak, abychom se po zaklopení sádrokartonovými deskami dostali nad zásuvky, které jsou na obvodové stěně připraveny. No a protože to bylo „trochu“ natěsno, později se ukázalo, že budeme muset lehce zastřihnout každý stavěcí třmen.

V této chvíli jsme tedy znali spodní okraj šikmo instalovaného UD profilu.

Sklon střechy je u našeho e4 domu 45°. Abychom přesně kopírovali šikminu, odměřili jsme si od obezdívky 147,5 cm a pomocí dlouhé vodováhy jsme si tuto vzdálenost přenesli k hornímu vodorovnému rastru. Snadno jsme pak změřili potřebnou délku UD profilu, která u nás bude stejná na stěnách i u každého střešního okna.

Reklama
Opláštění střešního okna sádrokartonem

Od okraje UD profilu odměříme 3,5 cm a profil šikmo zastřihneme.

Na zadní část profilu, který bude umístěn na stěnách, je nutné nalepit napojovací těsnění.

Díky vyznačeným ryskám ve spodní i horní části stěny můžeme nyní profil snadno připevnit na stěnu pomocí natloukacích hmoždinek. Pokud hmoždinka v duté cihle nedrží zcela pevně, pomůžeme přidáním šroubu s označením TN, který používáme na montáž sádrokartonových desek.

Od spodní hrany UD profilu jsme si na zeď vyznačili rysku vzdálenou 10 cm a 48 cm. Od druhé rysky jsme další dvě značky nakreslili s roztečí 50 cm. Rozteč mezi předposledním a posledním profilem bude přibližně 36 cm. Ve stejných roztečích bylo nutné připravit značky také na krokvích.

Pomocí metru a úhelníku jsem si na každé krokvi připravil nejprve druhou značku vzdálenou 58 cm a od ní následně odměřil ostatní středy profilů.

Opláštění střešního okna sádrokartonem
Reklama

Do míst vyznačených na krokvích budeme připevňovat stavěcí třmeny. Pro připevňování stavěcích třmenů, ale i pružinových závěsů nebo přímých závěsů do krovu se používají šrouby s označením FN.

Po namontování všech stavěcích třmenů jsme šrouby přelepili páskou na parozábranu. A jak jsme již zmínili, třmeny bylo nutné o několik milimetrů zkrátit nůžkami.

Na boční UD profily jsme fixou vyznačili rysku vzdálenou 3 cm od osy spodního a horního CD profilu. U spodního CD profilu připravíme rysku nad jeho středem a u horního CD profilu to uděláme naopak.

Do UD profilu si těsně nad ryskou, respektive pod ryskou, našroubujeme vruty s označením TEX a přes tyto vruty napneme zednickou šňůru. Díky ní budeme moci správně usadit CD profily v šikmině.

Následně jsme si odměřili potřebnou délku CD profilů mezi stěnou a oknem. Podle provázku jsme je ukotvili na bocích do UD profilu a v šikmině pomocí stavěcích třmenů. Pro připevňování profilů používáme vruty s označením TEX LB 3,5×9,5 mm.

Opláštění střešního okna sádrokartonem

Kotvení je vhodné provádět v podélné drážce stavěcího třmenu. Abychom mohli s CD profilem podle potřeby provést případnou korekci vzdálenosti od střešního okna.

Poté již můžeme UD profily, které jsou v našem případě totožné s UD profily na bočních stěnách, nasadit na CD profily v šikmině. Podle úhelníku a metru je můžeme vyrovnat se střešním oknem a pomocí TEX šroubů připevnit k CD profilu.

U každého střešního okna hlídáme vzdálenost UD profilů mezi sebou a také kolmou vzdálenost od střešního okna.

Po vyrovnání UD profilů si můžeme fixou vyznačit pozice zbylých CD profilů a stejným způsobem doplnit profily v celé ploše šikminy.

Rastr máme připravený a můžeme se pustit do opláštění sádrokartonovými deskami.

Reklama
Opláštění střešního okna sádrokartonem

Opláštění sádrokartonovými deskami

Záklop deskami jsme provedli nejprve v rovné části stropu a následně v šikminách.

Nakonec si necháme ostění kolem střešního okna.

Při opláštění střešních oken budeme začínat s bočním ostěním. Pomocí úhelníku jsme si změřili potřebnou šířku sádrokartonové desky. Následně zbývalo vymyslet tvar pro horní a spodní část ostění.

Protože bude nutné do spodní i horní části sádrokartonové desky namontovat UD profil, snažili jsme se při měření postupovat tak, abychom měli nahoře i dole dostatek materiálu.

Z odřezků desek jsme si pro horní i spodní část postupně vyrobili šablonu, se kterou se mnohem snáze manipuluje. Jakmile se nám podařilo vytvořit potřebný tvar, překreslili jsme ho na připravené ostění a bylo téměř hotovo.

Opláštění střešního okna sádrokartonem

Abychom si uvolnili ruce a mohli dál měřit, přichytíme pomocí dvou vrutů ostění k UD profilu. Pomocí vodováhy a úhelníku si překreslíme pozici spodní a horní sádrokartonové desky. Při kreslení je třeba brát v úvahu tloušťku sádrokartonové desky a dávat pozor na to, kterou rysku kreslíme. V případě potřeby si můžeme pomoci odřezkem desky, aby nám výsledné čáry udávaly hranu UD profilu.

Protože budeme ostění nyní sundávat, je vhodné vytvořit si pracovní rysku. Díky ní budeme moci snadno zkontrolovat, že jej za pár minut vrátíme na stejnou pozici.

Na připravené ostění si do spodní a horní části namontujeme podle vyznačené rysky UD profily opatřené akustickou páskou. Mezi tyto UD profily následně doplníme CD profily, na které našroubujeme horní a spodní část sádrokartonového ostění u střešního okna.

Po dokončení záklopů kolem všech střešních oken přišlo na řadu tmelení.

Opláštění střešního okna sádrokartonem

Tmelení

Na rohy můžeme použít vysoce pevnou a nárazu odolnou pásku HABITO FLEX, kterou lze vyztužit rohy a kouty v různých úhlech. Druhou možností je použití standardních hliníkových rohů.

Tmelení budeme provádět tmelem RIFINO TOP.

Rohy před tmelením lehce navlhčíme, naneseme tmel a hřebenem se zubem velikosti 6 mm jej stáhneme. Poté do tmelu vložíme pásku HABITO FLEX a pomocí válečků přimáčkneme.

Sádrokartony u všech střešních oken jsou již hotové a my se můžeme pustit do přípravy dalšího videa a článku.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama