Srovnání pozemku pod RD a výkop základové spáry

Autor: Burianovi (5 příspěvků)
14. 6. 2021
4 komentáře
Srovnání pozemku pod RD a výkop základové spáry
Příspěvek stavebníka

Stržení ornice a srovnání terénu

Ještě před vystavením stavebního povolení jsem se rozhodl strhnout ornici a připravit si pozemek pod budoucím RD.

Mám kamaráda s traktorbagrem, kterému jsem v minulosti s nečím pomáhal, a to se mi nyní stokrát vrátilo. V sobotu 18. 3. ráno totiž dorazil na pozemek a ornici mi sejmul a následně jsme za pomocí rotačního niveláku pozemek srovnali (on bagroval a já "pískal" výšky), aby se na něm pak lépe pracovalo. Vzhledem k výšce okolního terénu a dodržení základních požadavků na dřevostavbu (dřevěné konstrukce by měly být alespoň 30 cm nad budoucím terénem), jsem se rozhodl zvednout podlahu RD o cca 20 cm, abychom minimalizovali následnou manipulaci se zeminou.

Den předtím jsem si ještě cca stanovil polohu domu, a to vyměřením od již stanovených rohů pozemku. K zaměřené poloze RD jsem přidal cca 1 m do všech směrů, abychom měli i kolem stavby srovnaný terén.

Pomáhejte ostatním - vrátí se Vám to :)

Srovnání pozemku pod RD a výkop základové spáry
Reklama

Zaměření polohy RD

Před zaměřením polohy RD jsem se šel zeptat na stavební úřad, zda je nutné zaměření geodetem a odešel s informací, že za polohu RD zodpovídá stavebník. Rozhodl jsem se tedy polohu určit svépomocí zaměřením od rohů pozemku. Osobně myslím, že pokud bude dům o 10 cm "vedle" je to úplně jedno...Takže jsem si pomocí pásma a provázků chytil čelní rohy a od nich následně přes úhlopříčky chytil rohy zadní. Stavím jednoduchý obdélník, tak bylo zaměření dost rychlé.

Následně jsem pro orientaci bagristy obvod a vnitřní pasy vysypal vápnem (99 Kč za pytel a ještě mi 3/4 zbylo) - abych to měl rovné (ne že by to bylo nutné), vzal jsem si lať, kterou jsem vždy položil podél provázku a klepal do ní zednickou lžící s vápnem.

Srovnání pozemku pod RD a výkop základové spáry
Reklama

Výkop základové spáry

Téměř po měsíci od sejmutí ornice byl tedy na stavbě opět kamarád s bagrem a traktorem s návěsem a započal výkop základové spáry. Obvodové spáry byly dle PD široké 40 cm, vnitřní pasy 30 cm - bagrista měl tedy 2 lžíce 30 a 40 cm. Pro co nejrovnější dno spáry jsme opět použili rotační nivelák, kdy jsem jenom chodil za bagrem a kontroloval hloubku výkopu.

Hodně jsme řešili, zda nechávat hlínu z výkopu na ploše stavby, či odvést na kraj pozemku. Zde určitě platí ono bájné dvakrát měř jednou řež - rozhodl jsem se hlínu odvážet, protože jsem si špatně spočítal výšku HTÚ a tak jsem pak dlooouho kotoučem vozil hlínu zpět.

Samotný výkop byl za cca 6 hodin hotov. Třešničkou na dortě byla jižní stěna domu, kde byl podklad z písku (všude jinde hodně kamene a hlína), který byl ponechán na místě pro zásypy trubek apod.

Za tuto etapu byly náklady téměř nulové - díky tomu, že jsem kdysi bagristovi a dobrému kamarádovi pomáhal já :)

Rotační laserový nivelák je pomocník k nezaplacení

Náklady

Název položkyCena
Vápno
99 Kč
Rotační nivelák - aliexpres
5 500 Kč
Celkem5 599 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Burianovi (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací

Dawe1. 7. 2021 18:20:24

Ahoj,
Měl bych dotaz k nivélaku :). Mohl bych poprosit o který se přesně jedná z aliexpresu ? Rád bych taky využil pokud už máte odzkoušeno.
Díky moc.
Ať se daří!

Burianovi2. 7. 2021 3:22:17

Ahoj, jedná se o tento: https://m.aliexpress.com/item/33039278310.html?spm=a2g0n.productlist.0.0.1fabfc37JBksYt&browser_id=f532342c110b481c81b94c3587d1cdba&aff_trace_key=&aff_platform=msite&m_page_id=c3nlgqtp8zgcabmi17a653a2e5c13f59b32b9a8d06&gclid=&_imgsrc_=ae01.alicdn.com%2Fkf%2FHTB18doRcBiE3KVjSZFMq6zQhVXas.jpg_640x640Q90.jpg

Kdyby nefungoval link, je to značka yonntech a posílají to i z CZ skladu. Rovinnost celkem drží :)
Ať se dílo daří.
Tom

Mirek14. 6. 2021 12:11:52

S tím vytyčením rodinného domu bez geodeta bych si nebyl tak jistý. V paragrafu § 160 stavebního zákona je napsáno "Dále je stavebník povinen zabezpečit, aby práce na stavbě, k jejichž provádění je předepsáno zvláštní oprávnění49), vykonávaly jen osoby, které jsou držiteli takového oprávnění.", kde je hvězdička s odkazem na zákon o zeměměřictví č.200/1994 kde v §3 je dodáno "(3) Zeměměřické činnosti jsou oprávněny vykonávat pouze odborně způsobilé osoby." Tím je jasně dané, že vytyčení rodinného domu před stavbou smí provádět jen geodet, který Vám na to dodá vytyčovací protokol, který budete potřebovat ke kolaudaci. To, že jedna paní na stavebním řekla že si za to zodpovídá stavebník, bych se vůbec neřídil. Řídil bych se spíš zákonem. Ta paní může být taky už v důchodu nebo tam nemusí pracovat až budete kolaudovat a budete mít při kolaudaci problém. Třeba na místě, kde budu kolaudovat já je to vyždováno..

Burianovi14. 6. 2021 18:06:55

Děkuji za doplnění. Každopádně, jak jsem nakoupil, tak prodávám. Je to vyjádření SÚ, který mi bude kolaudovat, tak je to pro mě berná mince. A osobně mi přijde prostě ujeté honit centimetry na zaměření 150m2 stavby, když pak vezmu první a druhou tvárnici ZB a je na nich rozdíl třeba i 2cm na 25cm výšce :) samozřejmě tím nikoho nenabádám, aby se nesnažil mít stavbu co nejlépe vyměřenou.