Zdění, armování a betonování věnce a vyzdění štítů

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
6. 4. 2021
0 komentářů
Redakční článek

Dnes nás v rámci projektu e4dům svépomocí čeká vyzdění věncovek, armování a vybetonování věnce a dozdění štítů.

Zdění věncovek

Ve 2. NP jsou po obvodu vyzděny 4 řady broušeného zdiva POROTHERM 44 T Profi Dryfix. Do vnitřního prostoru domu zasahuje několik příček z nosného zdiva POROTHERM 24 Profi, zděných také na pěnu Dryfix.

Jako první nás dnes čeká vyzdění broušených věncových cihel po obvodu domu. S jejich ukládáním začneme v rozích domu a zdít budeme na pěnu Dryfix.

Poté si mezi věncovými cihlami natáhneme provázek a stejným způsobem vyzdíme věncovky téměř po celém obvodu domu. Tam, kde budou okna, věncové cihly nezdíme. Věnec tady bude totiž přerušen.

Dále si připravíme tepelnou izolaci, která bude tvořena deskami extrudovaného polystyrenu. Rozměr desek je 60x125 cm. Proto je vhodné naformátovat desku na pět dílů dlouhých 60 cm a vysokých 25 cm. Díky tomu nebudeme mít žádné zbytky. Z jedné desky tak zaizolujeme věnec v délce 3 m. Podle projektové dokumentace používáme extrudovaný polystyren tloušťky 120 mm.

Zdění, armování a betonování věnce a vyzdění štítů

Armování

K výrobě třmínků o rozměru 15x18 cm potřebujeme výztuž délky 82 cm. Pro výrobu 300 třmínků bychom spotřebovali 42 prutů betonářské výztuže o průměru 6 mm, které by nás stály cca 1000 Kč. Za hotové třmínky zaplatíme cca 1900 Kč. Tentokrát u nás tedy zvítězila úspora časová.

Vyvázání výztuže opět můžeme provést ručně nebo s pomocí AKUvazače armatur. Pro ušetření času a práce je AKUvazač jednoznačnou volbou.

Je třeba dávat pozor na správnou vazbu rohu ve věnci. Provazujeme obě vnější výztuže a následně vždy vnitřní prut s vnějším.

Po kompletním vyarmování věnce je na řadě instalace bednění z vnitřní strany obvodových stěn a z obou stran u vnitřních nosných stěn. Bednění si k cihlám připevníme třeba pomocí turbošroubů. Pozor ale na vrtání otvorů, které se do cihel provádí bez příklepu.

Bednění je nutné dostatečně zabezpečit proti prasknutí nebo prohnutí.

Reklama
Zdění, armování a betonování věnce a vyzdění štítů

Betonování věnce a zdění štítů

Když je vše připraveno, můžeme objednat beton a celý věnec najednou vybetonovat.

Po vytvrdnutí betonu můžeme opatrně odstranit vnitřní bednění a pustit se do zdění štítů.

Abychom mohli co nejdříve provést zaměření otvorů pro výrobu oken a vstupních dveří, soustředíme se teď na vyzdění venkovních štítů a teprve poté se pustíme do šikmin na vnitřních nosných stěnách.

Pro vytvoření roviny založíme na věnci první řadu štítového zdiva do zakládací malty POROTHERM.

Abychom sjednotili výšku cihel, bylo nutné na maltu založit také střed štítové stěny i přesto, že do ní věnec již nezasahuje.

Místa dořezů, kde nejsou cihly ve spojení pero-drážka, vyplníme vždy maltou nebo PUR pěnou.

Reklama
Zdění, armování a betonování věnce a vyzdění štítů

V místech otvorů oken a dveří používáme u cihel POROTHERM T Profi vždy cihly poloviční. Ty buď rozdělíme na dvě půlky, nebo ponecháme v celku. Díky středové příčce budeme mít při montáži oken snazší a bezpečnější kotvení.

Podle výkresu jsme si spočítali, kolik cihel můžeme v každé řadě od středu stěny vyzdít. Konkrétní dořezy v šikminách provedeme až po sestavení krovu.

Nakonec osadíme nad okenní otvory překlady POROTHERM VARIO UNI, které slouží pro budoucí instalaci venkovního stínění v podobě rolet nebo žaluzií a skládají se z univerzální schránky POROTHERM VARIO UNI a překladu POROTHERM KP VARIO.

Jakmile jsme měli hotové oba venkovní štíty, zopakovali jsme stejný postup založení a zdění i na vnitřních nosných stěnách.

Po vyzdění všech štítů vytvoříme v místech uložení vaznic krovu betonové podkladky. Nyní máme vše připraveno pro montáž krovu.

Galerie

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací