Elektroinstalační materiál pro stavbu domu

Autor: Elektromaterial.cz (1 příspěvek)
Kategorie: Rozvody elektřiny
2. 3. 2021
4 komentáře
Elektroinstalační materiál pro stavbu domu
Komerční
Tento článek jen napsán, aby seznámil budoucího stavebníka se základy elektroinstalace při rekonstrukci nebo stavbě rodinného domu, či původní rekonstrukci stávající elektroinstalace.

Přívod elektrického proudu na pozemku

Základem celého rozvodu elektroinstalace je přípojka, která většinou pro stavebníka začíná kabelem přivedeným na parcelu z veřejné sítě.

Zde bude nutné první zamyšlení, zda budete chtít využívat pouze denní nebo i levnější noční proud a zda budete používat pouze 230V nebo 380V spotřebiče.

V obou případech je vždy nutné na pozemek umístit elektroměrovou skříň pro napojení hlavního přívodového kabelu společně s přípravou na umístění elektroměru poskytovatele elektřiny a to ve výšce 60 cm od konečné terénní úpravy.

Elektroměrová skříň se nabízí většinou ve dvou variantách umístění, a to pro osazení samotné skříně do zdi domu, do zděného plotu nebo jako samotný prvek s využitím kombinace elektroměrové skříně s pilířem.

Pokud je to možné, umístěte elektroměrovou skříň na okraj pozemku, aby byla snadno přístupná pro budoucí odečty pracovníků i bez Vaší přítomnosti.

Na parcele rozvod pouze 230 V - toto řešení postačí například pro chaty, a energeticky méně náročné stavby, kde jsme si jisti, že nám postačí základní tarif bez nočního proudu.

Na parcele rozvod 230V a 380V je ideální řešení pro novostavby, které navíc nabízí možnost využití 2-tarifního připojení, které nám nabízí odebírat i levnější noční proud. Pro tyto účely se doporučuje elektroměrová skříň s HDO přípravou typ DCK ER212/NKP7P.

Doporučujeme instalaci elektroměrové skříně nechat vždy na elektrikáři, který bezpečně napojí přívodní kabel do rozvodné skříně a provede i její odborné osazení.

Z elektroměru do hlavního rozvaděče domu

V případě, že dům stojí dále od elektroměrové skříně, je nutné provést usazení vhodného přívodního silového kabelu CYKY (min. CYKY J 4x10 mm2) do země a to do minimální hloubky 35 cm, ideálně hlouběji.

Nezapomeňte, že kabel by měl být umístěn v chráničce, pro vyšší odolnost proti mechanickému poškození.

Chráničku nezasypávejte zeminou přímo, ale připravte 8 cm vrstvu písku, do které chráničku s kabelem uložíte a stejnou vrstvou písek dosypeme. Pak je možné výkop zasypat původní zeminou.

Je možné použít i výstražnou červenou fólii položenou na vrstvě písku, která nám v případě, že někdy v budoucnu budeme provádět odhalení výkopu, zajistí snadné nalezení chráničky.

Při variantě odběru 2-tarifního denního i nočního proudu do chráničky se silovým kabelem souběžně veďte také kabel CYKY 3x1,5mm2, který bude sloužit k ovládání HDO.

K domovnímu rozvaděči je také potřeba vést přívod pro nulák, a to pozinkovaný drát, který bude spojen se zemnícím páskem pod základy domu a bude vyveden nad úroveň čisté podlahy a napojen v samostatné krabici na zeleno-žlutý drát.

Elektroinstalační materiál pro stavbu domu

Domovní rozvaděč - rozvodnice je elektroinstalační skříň, ze které vede kabeláž do jednotlivých místností domu.

Rozvaděč je opět vyráběn pro dva způsoby usazení, a to pod omítku (do zdi) nebo varianta na omítku (na zeď). Jeho velikost bude záležet na počtu modulů, které zaberou jističe, chrániče a ostatní prvky s doporučovanou rezervou volného místa pro další možné jištění.

Jednofázové jističe pro ovládání domovních zásuvek a osvětlení zaberou v rozvaděči velikost 1 modulu, ale třífázové jističe např. pro ovládání varné desky, nebo el. vytápění zaberou 3 moduly.

Elektroinstalační materiál pro stavbu domu

Osvětlení domu

K rozvodu osvětlení v celém domě použijte kabel CYKY-J 3x1,5 mm2 a to nejlépe každou místnost na vlastním okruhu.

V rozvaděči pro tento světelný obvod použijeme jednofázový jistič PL6-B10/1 na DIN lištu s charakteristikou zátěže B a maximálním proudem 10 A, který slouží k ochraně elektrických obvodů proti přetížení a zkratu.

Někdy se pro úsporu místa používá plochý kabel se značením CYKYLo-J 3x1,5 mm2.

Domovní zásuvky 230V

K rozvodu zásuvek v jednotlivých místnostech se používá doporučovaný kabel CYKY-J 3x2,5 mm2, kde může být na jeden kabel zapojeno i více zásuvek v místnosti.

V rozvaděči pro tento zásuvkový obvod použijeme jednofázový jistič PL6-B16/1 na DIN lištu s charakteristikou zátěže B a maximálním proudem 16 A, který slouží k ochraně elektrických obvodů proti přetížení a zkratu v zásuvkách.

Třífázové zásuvky 380V

Pokud zvažujete mít v garáži nebo dílně připojení třífázových zásuvek i pro 380V spotřebiče, je nutné vést silnějším kabelem s min. průřezem 6 mm2.

K jištění v rozvodové skříni doporučujeme typ jističe PL7-B25/3 s charakteristikou zátěže B a maximálním proudem 25A.

Varné desky 380V i 230V

Dnes jsou vyráběny varné desky s vysokou úsporností a je tedy možné je zapojit na třífázový okruh za použití kabelu CYKY-J 5x4 mm2 nebo i CYKY-J 5x2,5mm2, ale vždy záleží na konkrétní varné desce.

Domovní vypínače se dělí podle funkce zapojení:

  • vypínač č.1 ovládá jedno světlo z jednoho místa

  • vypínač č.5 je půlený vypínač v jednom rámečku, kde každá půlka ovládá jedno světlo

  • vypínač č.6 je párový schodišťový vypínač, kterým ovládáme jedno světlo ze dvou míst

  • vypínač č.7 je křížový vypínač umožňující ovládat jedno světlo z více míst společně s vypínači č.6 na obou koncích.

Vypínače usazujeme do elektroinstalačních krabic pod omítku nebo do sádrokartonu, je také možné použít lištové krabice na povrch.

Vypínače pro ovládání osvětlení obvykle umisťujeme ve výšce 110 až 120 cm od podlahy.

Domovní zásuvky

Zásuvky usazujeme do hlubších elektroinstalačních krabic pod omítku nebo do sádrokartonu i na povrch. Strojek zásuvek je daleko hlubší než u vypínačů.

Zde platí ideálně pravidlo "být připraven na budoucnost! - raději více zásuvek než méně.

Zásuvky obvykle umisťujeme 20 až 30 cm nad podlahu.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Elektromaterial.cz (1 příspěvek)
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací