Penetrování a navařování hydroizolace a izolace proti radonu

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
22. 12. 2020
0 komentářů
Redakční článek

Další etapou, která nás v projektu e4 dům svépomocí čeká, je penetrování základové desky a navařování izolace proti zemní vlhkosti a radonu.

10 dní po betonování základové desky a neustálém poctivém kropení betonu odstraníme šalovací prkna a desku řádně očistíme koštětem. Je nutné mít desku bez prachu a hrubých nečistot. Pokud v betonu objevíme nějaké drobné nerovnosti, sklepneme je kladívkem.

Při penetrování a nanášení hydroizolace máme na výběr ze dvou možností

  1. Vše můžeme aplikovat po celé ploše a následně překrýt ještě jednou vrstvou betonu, tzv. potěrem, aby nedošlo k poškození izolace. Tato varianta má výhodu v tom, že izolaci máme hned od začátku spolehlivě chráněnou a už se k ní nemusíme vracet a ani se o ni starat.

  2. Můžeme napenetrovat jen pruhy pod obvodovým zdivem a následně aplikovat hydroizolační pásy v metrové šířce s přesahem přes desku zhruba 15 cm. Tuto variantu jsme použili zatím u stavby každého našeho domu a penetraci jsme prováděli v šířce 120 cm. Výhodou je to, že ušetříme za potěr a tím i tloušťku podlahy. Je ale potřeba být hodně zodpovědný, aby se při stavbě ochránila i ta izolace, která už je aplikovaná. U stavby svépomocí je toto rozumná varianta, neboť stavebník je sám vůči své stavbě zodpovědný.

Penetrování a navařování hydroizolace a izolace proti radonu
Reklama

Při provádění izolační vrstvy jsou nejkomplikovanější detaily. U základové desky jsou to většinou detaily s prostupy, kde nám prochází nějaká plastová trubka, chránička atd. Opracování tohoto detailu je docela náročné i pro zkušeného izolatéra. Materiál můžeme spálit. Takže napojit to tak, aby to fungovalo, je docela náročné. Proto může být pro svépomocníka lepší použít nějakou izolaci zastudena, která se aplikuje na ten detail a dobře se spojí s asfaltem i s plastem.

U přesahu izolace ven záleží i na tom, jaká bude poloha výsledného terénu oproti úrovní izolace. Pokud upravený terén kolem domu bude dostatečně nízko, například 20 cm pod úrovní izolace, můžeme izolaci zakončit na konci betonové desky.

Pokud by ale terén byl výš, je potřeba se s izolací dostat těch cca 20 cm nad terén. Takže vodorovnou vrstvu izolace přetáhneme dolů, vyzdíme vodorovnou stěnu a uděláme zpětný spoj, kdy izolaci navaříme a vytáhneme nahoru.

Reklama

My zůstaneme u osvědčené techniky a hydroizolační pásy natavíme jen pod obvodové zdivo. Vše potřebné nakoupíme v e-shopu DEK.CZ. Nakoupíme tedy penetraci – asfaltový DEKPRIMER a hydroizolační pásy. Podle projektu použijeme GLASTEK 40 SPECIAL MINERAL. S výpočtem potřebného množství počítáme s rezervou cca 15 cm přes okraj desky a s přesahy jednotlivých pásů 10 cm přes sebe.

Penetrování a navařování hydroizolace a izolace proti radonu

A můžeme začít

Promícháme si penetraci a malířským válečkem ji začneme nanášet na desku.

Před aplikací asfaltové izolace je potřeba betonovou desku penetrovat, abychom se zbavili její prašnosti. Je důležité, aby penetrace byla všude a celý beton byl pokryt. Pak je potřeba ho nechat rozumně vyschnout. S natavováním hydroizolace budeme pokračovat následující den.

Reklama

Stavbu budeme zakládat na cihlu širokou 38 cm. K tomu připočteme 15 cm přesah přes desku a 10 cm minimální přesah pásů přes sebe. Tak nám vyjde, že použijeme celé metrové hydroizolační pásy.

Z role odstraníme přebalovou pásku. Následně pás rozvineme a urovnáme. Připravíme si ho tak přesně do míst, kam ho budeme natavovat. Poté pás z jedné strany smotáme zpátky přibližně do poloviny délky role.

Penetrování a navařování hydroizolace a izolace proti radonu

Nyní vezmeme do ruky hořák, povolíme ventil, škrtneme zapalovačem a můžeme začít natavovat. Hydroizolaci je důležité pořádně natavit, aby k podkladu dobře přilnula. Na druhou stranu musíme dávat pozor na to, abychom izolaci úplně nepropálili a tím ji nezničili.

Při natavování stojíme za hydroizolací. Hořákem navaříme roli, kterou postupně nohou rozvíjíme po desce.

Navařování hydroizolace kolem prostupu kanalizace nebo chrániček pro elektřinu a vodu

V těchto místech použijeme prostup potrubí do spodní stavby s integrovaným límcem pro napojení na hydroizolaci.

Pokud takovou tvarovku nemáme, postupujeme tak, že hydroizolaci uřízneme 10 cm za prostupem. Směrem k prostupu vedeme rovný řez a následně vyřízneme potřebný tvar. To stejné provedeme i z druhé strany a obě vrstvy asfaltového pásu k sobě následně napojíme. Při práci bychom správně měli používat izolatérskou špachtli.

Penetrování a navařování hydroizolace a izolace proti radonu

Nakonec napojíme na trubku tzv. izolatérské kalhotky z asfaltového pásu, které dotmelíme asfaltem nebo asfaltovým tmelem.

Vhodné je naplánovat navařování hydroizolace těsně před etapou založení a zdění obvodového zdiva.

Galerie

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací