Investice do pozemku

Autor: Lukáš a Monča (1 příspěvek)
Kategorie: Pozemek
14. 2. 2019
9 komentářů
Dotaz

Dobrý den,

už dlouho sháníme pozemek mezi Opavou a Ostravou a nyní jsme na jeden narazili. Je velký 2700m2 a využili bychom určitě jen půlku. IS jsou nyní cca 60m od pozemku a museli bychom na vlastní náklady vybudovat cestu. Jedná se mi teď o to, zda mám koupit pozemek 1 a cestu případně neřešit, nebo koupit celou parcelu (pozemek 1 a 2), natáhnout sítě pro oba pozemky, postavit cestu a pozemek 1 prodat a na pozemku poté stavět. Cena pozemku by byla něco kolem 650,-/m s tím, že zasíťovaný a nachystaný ke stavbě by se mohl prodat za dvojnásob, je to dobrá lokalita (obec neuvádím, protože je pozemek stále v nabídce).

Myslíte, že se mi investice do pozemků vrátí a splatí většinu nákladů za pořízení? Samozřejmě bych nemohl stavět dokud bych druhý pozemek neprodal. Děkuji za postřehy.

Přílohy

pozemek.png

Mireček30. 11. 2020 15:38:06

Dobrý den, zakoupili jste nakonec pozemek a řešíte zasíťování? Mohli byste se, prosím, podělit jestli je to náročný proces? Děkuji

Lukáš a Monča20. 2. 2019 17:51:44

Soňo, to jsme odbočili opravdu úplně mimo téma. Podle mého známého pojišťováka by bylo navýšení cca 1k nebo 3k ročně podle záplavové zóny.

Borská Soňa20. 2. 2019 17:27:17

Lukáši a Moniko, dívala jsem se na odkaz, ale klidu mi to stejně nedodalo. Vše je v nadmořské výšce cca 230 m n. m. Můžete se vyjádřit k problematice mlýnského náhonu? Jisté je, že voda si cestu vždy najde.
U pojišťven nelze hledat oporu ani pomoc, protože jejich jediným cílem je vytvářet zisk. Pojišťovna chce pravidelně vybrat pojistné a v případě pojistné události velmi pravděpodobně bude cíleně krátit výplatu za vzniklé škody, pokud vůbec bude plnit. Rozhodující je jednoznačná pojistná terminologie, kterou je schopný pochopit nejenom právník. Žádná pojišťovna s přihlédnutím k situaci nenacení pojistné na "o něco málo dražší pojistné". Zastávám názor, že dobré je nežít v obavě či strachu, neživit pojišťovny a zařídit se tak, abychom pojišťovny vůbec nepotřebovali. Omlouvám se, ale těžko můžu věřit pojišťovnám působícím na českém trhu po tom, co v naší zemi předvádějí. Omlouvám se za odbočení, ale ještě uvedu pro zamyšlení se - proč má nový klient nižší pojistné, než dlouhodobý klient? Že by pojišťovnu řídil marketér, na místo právníka a podobně? Proč si pojišťovna neváží starého klienta, který platí řádně a včas, znevýhodňuje stálého klienta vyšším pojistným a snaží se ho více a více obrat o další vyšší částky? Oblíbená "autoprolongace" a "každoroční inflační % zdražení pojistného" je jasným cílem pojišťováků, které později těžko přimět k odpovědnosti.

Pavel Novy19. 2. 2019 14:19:18

Souhlas s Dominikem. Tyhle rozparcelované lokality jsou často velmi dlouhý a náročně řešitelný oříšek. Právě pro sítě a zejména nevyhovující pozemní komunikaci-příjezdovou cestu. Vždy je třeba řešit se SÚ co vše požaduje, ať víte do čeho jdete. A druhá stránka věci je, že ideálně se vším musí souhlasit všichni dotčení majitelé. Myšleno jakože tudy se povedou sítě, tady se udělají jednotlivé přípojky, tady bude chodník, tady veřejné osvětlení, tady cesta. Vše to bude stát XX stovek tisíc / počtem parcel. Vše písemně a samozřejmě to někdo musí vyběhat a zařídit :-) Pak to má smysl. Jenže domluva je někdy na mrtvém bodě. U nás se jedna taková lokalita vyřešila pouze tím, že město poskytlo spoluúčast. A jiné roky stojí a stojí. Zde asi jednoznačně vyhrávají lokality pod developery jako RD styl apod. Zde bývá vše dobře vyřešeno. U soukromých majitelů moc ne. Ti to max. rozparcelují a to ještě někdy hodně blbě. Vezmou v potaz jen cestu 2,5m ale jaksi zapomínají na veřejné prostranství, točny atd.....pak to stojí a stojí a stojí......

Jen připomínka. Předpis č. 501/2006 Sb. „o obecných požadavcích na využívání území“ - § 20, odstavec 7: „ Ke každé stavbě rodinného domu nebo stavbě pro rodinnou rekreaci nebo souvislé skupině těchto staveb musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby“

Laicky řečeno, dům může stát i dál, než těch 50 m, ale pak musíte právě dodělat tu pozemní komunikaci vy, ať splní všechny tyto požadavky A to jsou přesně ty ceny, viz. nahoře. U 1-2 staveb se dá udělat vyjímka, že to bude soukromá cesta (zpevněná manipulační plocha) a pak neplatí takové požadavky jako na veřejnou komunikaci ( šířka cesty, chodník, veřejné prostranství atd).

Spousty věcí by mohlo dělat základní páteř těchto stránek. Pro jejich neustálou opakovatelnost a přehlednost. Tak se bohužel velmi často ztrácí ve spoustě článků jednotlivých stavebníků a následné diskuze.

Lukáš a Monča18. 2. 2019 20:00:13

Pro všechny stavebníky, kteří by se chtěli pustit do něčeho podobného. Dneska jsem byl na úřadech:
Dům se dá stavět nejdále 50m od cesty, která musí splňovat 3 kritéria: je veřejná, je "kapacitní" a je zpevněná. Místní komunikace toto vždy splňuje. Panelová cesta která je u tohoto pozemku toto prý splňuje také. Ale podmínku "je kapacitně vyhovující" splňuje jen proto, že už tam je, kdybychom ji tam měli postavit jako novou komunikaci, musela by mít nejméně 5,5m šířku a další parametry. Cena cesty je zhruba 1700,-/m2 za základ + obrubníky a finální vrstva je něco mezi 300-400,-/m2. Je možnost postavit jen ten základ s obrubníky, nechat to uznat jako dočasnou cestu, pustit na to těžkou techniku a až bude vše hotové, dokončit asfaltem (schválení dočasné cesty může být třeba na 5 let). Celkem by nás teda cesta vyšla na nějakých 660 tisíc.
Další vysokou částkou by v tomto případě byl vodovodní řád. Paní z vodohospodářství mi na mou žádost ukázala reálnou částku za prodloužení řádu o 70m. Bylo to 350 tisíc. K prvnímu domu je to od současného řádu zhruba stejně daleko.
Elektřinu natahuje ČEZ a chce peníze jen za připojení (klasicky 12500,-). Prý existují výjimky, kdy se stavebník finančně spolupodílí, ale pochopil jsem z toho, že je to spíš příklad nějaké samotky v lese.
Plyn, jelikož je naprojektován z ulice Polní, jsem neřešil.
Bohužel pro nás bychom se s cenou za metr čtvereční dostali na úroveň ceny, za kterou se v této oblasti běžně prodává pozemek včetně sítí a cesty. A to bychom k tomu ještě měli připočíst pleš, šedivé vlasy, mrtvá koťátka a podobně (vtip).

Lukáš a Monča17. 2. 2019 18:24:41

Soňo, samozřejmě, že se trochu obáváme, ale zatopena byla ta oblast naposledy v 97. A schválně se koukněte, co všechno bylo zaplaveno: http://geoportal.msk.cz/Html5Viewer/?viewer=zaplavovauzemi
Od 97. byla zprovozněna Slezská Harta a teď budou stavět přehradu v Nových Heřmínovech. Myslím si proto, že riziko je výrazně menší než před 25 lety. Budeme mít trochu omezení jako nemít zídkový plot atd, budeme mít o něco málo dražší pojistné, ale ta lokalita je opravdu dobrá.

Borská Soňa17. 2. 2019 15:37:18

Dobrý den. Chci si vás zeptat. Obáváte se "velké vody"? Obec Štítina u Kravařů znám velmi dobře. Stavět tam, to mi přijde dost riskantní. Zvažuji vpodstatě to samé co vy.

Lukáš a Monča15. 2. 2019 19:21:57

To jsou pořádné částky, myslíte, že je reálné postavit na pozemku 1 a 2 domy u provizorní silnice (například panely) a postavit cestu se vším všudy až po postavení ČOV nebo až se sejdeme všichni majitelé parcel? Najednou to nevypadá moc reálně :-/

Lukáš a Monča15. 2. 2019 16:50:01

Děkuji za poznatky.
Dominiku děkuji za postřehy.

Na kolik by mohlo vyjít přivést hlavní vodovodní řád k pozemku č.2?

Kanalizace je docela oříšek, protože v plánu je splašková kanalizace, ne dešťová a počítal jsem stejně s jímkou, protože obecní čistička ještě nebude stát dlouhé roky. Doufal jsem, že dešťovku bych mohl svést do příkopu na severu. Mám už domluvenou schůzku se stavebním úřadem.
Bez plynu bychom se asi obešli a s obcí problémy nepředpokládám, paní nám rovnou řekla, že oni budou jen rádi, že přikazovat nám co a jak bude v podstatě jen stavební úřad.