Rozvody venkovní elektriky

Autor: Václav (5 příspěvků)
Kategorie: Základy a deska
17. 7. 2018
9 komentářů
Dotaz

Zdravím stavebníci,

mám dotaz ohledně zhotovení elektrického systému pro zvonek, branku, čov, vrt atd. Zajímalo by mě jak jste řešili rozvod elektriky například pro venkovní osvětlení, čov, vrt, posuvnou bránu. zvonek, bazén atd. Jde mi o to jestli jste již při základech před zhotovením desky udělaly prostupy a přibližné umístění pro tuto elektriku.

Základovou desku nám bude dělat firma a pán se moc netvářil na to když jsem mu řekl že chci z desky ven rozvést tuto elektriku a snažil se mě přesvědčit, že se to vždycky dělá až po desce. Můžete mi prosím poradit jak jste to měli vy? A zda jste do korugonované chráničky dali například dva kabely nebo jestli musím vždy umístit pouze jeden kabel i když vedou stejným směrem a na stejné místo.

Děkuji za rady.

Michal "Quickyprd" Opluštil

Michal "Quickyprd" Opluštil12. 9. 2018 7:11:54

Už je sice asi vše hotovo, ale taky přispěji. My tedy máme desku na pěnoskle, takže jsme museli vše natahat předem. Kromě kanalizace jsme tedy natahali: 1x vodu DN 32 - chránička DN63x8,6...kam se hrabě Kopoflex :-) a celkem 4x Kopoflex pro: přečerpávačku, hlavní přívod, eventuální brána/zvonek, zahradní sklad s deštovkou + jsme ještě dali dvě prázdné chráničky vytaené mimo pěnosklo na někdy něco kdyby. Myslím, že v rámci základů položit několik Kopoflexů není zase takový problém. Teda aspoň u Nás t bylo ta největší sranda. Doporučuji pokud to mátě někde delší a ne jen pár metrů vedle, natáhnout tím rovnou i kabely. Ono pak tahat třeba ke skládku 3x kabel v 22metrové chráničce by byl opruz i s provázkem. A rada na závěr: hrániček není nikdy dost :-)

Lukáš Beran

Lukáš Beran1. 8. 2018 7:33:00

My jsme všechny rozvody dělali při základové desce, viz náš článek https://stavba.selfici.com/2016/10/priprava-zakladu-pred-litim-zakladove-desky/. Jak vodu, tak i elektřinu jsme tahali v silných chráničkách (kopoflex), kterými jsme následně až při budování rozvodů tahali dráty a hadice na vodu (černá PE hadice 32 mm). Je důležité nechat si všude v chráničkách provázky na protažení a nedělat nikde velké zlomy, aby hadice a silnější kabely šly dobře protáhnout. My jsme s tím neměli žádný problém a protáhli jsme jednou chráničkou 2 hadice PE 32 mm a druhou chráničkou několik kabelů (hlavní přívod 4x10mm + 3 kabely 3x2,5mm + 5x4mm). Dodavatel ZD s tím bude mít práci navíc, takže proto se mu s tím nechce dělat, ale trval bych na tom. Je to pořád mnohem jednodušší než to řešit nějak dodatečně. Navíc voda musí být v nezámrzné hloubce, což by se dodatečně dělalo dost těžko...

zero219. 7. 2018 18:40:37

HDO je systém dálkového spínání nízkého/vysokého tarifu, kdy je na elektrický proud "naroubován" signál, který přijímač HDO v elektroměrné skříni převede na sepnutí a následně se sepne stykač v domovním rozvodu. Aby se tohle změnilo, musel by distributor přejít na jiný systém, což není nemožné, ale rozhodně to nelze čekat v řádu měsíců, neboť ho to bude stát spousty peněz - bude montovat inteligentní elektroměry, které budou účtovat ve více tarifech než dva. Tj. zrušení HDO bych se zatím neobával.
Právě proto jsem psal o nezámrzné hloubce - většina staveb se řeší základem do nezámrzné hloubky a tedy uložením kabelu také tam se zaručí to, že se kabel nebude muset podkopávat, což hrozí jeho natažením a poškozením.
U toho zvonku jsou dvě věci - ovládání sepnutí elektrického zámku, resp. asi elektrického vrátného k bráně a komunikační přenos hovoru od brány až do domu.
V prvním případě se na propojování napětí 12V dříve používala klasická bílá dvoulinka na 220 V, protože se potřebuje větší průřez, aby tam prošly větší proudy a nebyl úbytek napětí, podle Ohmova zákona. Umístění měniče do brány myslím není nejvhodnější - musel byste řešit vodotěsnost a také chlazení toho měniče. Navíc, 12 V je na rozdíl od 230 V bezpečné napětí a i kdyby se tam dostala voda, nikdo u zvonku a brány nedostane ránu.
V druhém případě by se dalo o UTP uvažovat, ale opět hraje roli vzdálenost brána - dům. Tohle by mělo být napsáno v dokumentaci zvonku, jaké jsou potřeba kabely.
U filtrace a u tepelného čerpadla záleží na příkonu, 230 V je napětí. Pokud je do řádově 3000 W, používá se 3 x 2,5 jinak pak už 3 x 4., což ale moc nepředpokládám, to by už bylo na 400 V.

Václav19. 7. 2018 17:57:59

Dobře u vjezdové brány nechám 3x2,5 jak jsem měl v projektu. Bylo to jen po konzultaci s pánem, který to dělá a řekl mi že mu s ním lépe pracuje.

Zase pán, který by nám měl dělat tepelné čerpadlo říkal že HDO už mít nemusíme že by se mělo rušit za nějaký měsíc. Nevím co je na tom pravdy, ale pro jistotu ho tam natáhneme jak máme v projektu 5x1,5. Nic s tím nezkazíme ba naopak.

Kabely budeme muset táhnout hluboko jelikož nám vedou přes budoucí zámkovou dlažbu před domem. Ale podrobnosti budu muset ještě dohledat.

Měl bych ještě dotaz. Neřešili jste někdo situaci s elektrickým zámkem na brance nebo posuvné bráně? Známí co dělá elektrikáře mi sdělil, že by se to mohlo napojit na UTP, který povede do zvonku. Je tam potřeba 12V AC/DC. Ale zase na situaci od prodejce je to znázorněno samostatně a jinak. Viz. přiložené foto. Mohl by tam vést například kabel CYKY-J 3x1,5 a před zvonkem by byl měnič napěti na 12V? Nebo se to řeší přes jiný kabel?

Toto samé řeším ještě pro pískovou filtraci a tepelné čerpadlo pro bazén kde je příkon 230V. tam by to bylo 3x2,5?

Děkuji za poslané fotky, určitě ještě detailněji projdu fotografie ohledně prostupů tady na webu jak je to řešené.

Michal18. 7. 2018 19:12:36

Přikládám pár fotek pro prostupy elektroinstalace, stejné místo, pouze jiné úhly. Tyto jsou zrovna pro přívod a pro bránu. Pro elektro nemusí být v nezámrzné hloubce. Do domu mi jich vede více než ty vyfocené (+zvonek/data +zezadu zahrada). Na HDO stačí 3x1,5 (stejně se využije jen jeden drát) a vede souběžně s hlavním kabelem do rozvodnice.

zero218. 7. 2018 19:05:06

Co se týká vjezdové brány, asi bych osobně nechal 3 x 2,5, bude tam rezerva.
U základové desky bohužel ještě nejsem, ale na webu nebo tady na foru najdete spousty fotek, doporučoval bych aby vyústění bylo v nezámrzné hloubce, tj. nejméně 80cm pod budoucí úrovní země.
Kabel pro HDO vede od elektroměrové skříně souběžně s hlavním přívodním kabelem do hlavního rozvaděče, kde se připojí na stykač. Ten zapne obvody pouze v době nízkého tarifu. Těch obvodů může být více, např. budete chtít, aby na nízký tarif se spouštěl bojler nebo i další spotřebiče.
HDO právě využijete a to pro tepelné čerpadlo určitě - bude se spouštět jen v době, kdy je nízký tarif a to pro tepelné čerpadla je 20 hodin denně a během té doby bude celá vaše domácnost mít levnější elektřinu. Někteří dokonce si dělají kontrolky, např. do kuchyně, kdy je nízký tarif a v té době perou či pouštějí myčku. Tj. mít připraveno na dvoutarifní připojení elektřiny se rozhodně vyplatí a bez něho se prakticky dnes domy nestaví, alespoň přípravu má každý.
Tj. pokud budete mít v technické místnosti podružný rozvaděč, měl by vést kabel pro HDO do něho z hlavního rozvaděče.
Na ČEZu vám asi v tomto neporadí - je to vaše volba, jestli chcete dva či jen jeden tarif. A když chcete dvoutarifní, musíte mít HDO a musíte mít větši elektroměrovou skříň na sloupku. Např. já mám na stavbě během stavby tarif Víkend, což je dvoutarifní s nízkým tarifem od pátku 12:00 do neděle 22:00, protože nemám stykač, na který by se kabel HDO připoji, je HDO zatím nenapojen, ale mám to připraveno.

Václav18. 7. 2018 18:23:49

Ano podružný rozvaděč máme u ČOV bohužel. Na vrt budu muset zítra volat a poptat se přesněji. V projektu máme pouze napsáno že se bude jednat o čerpadlo například Grundfos SQ a bude do vrtu veden NN kabel ale žádné další specifikace tam nemáme bohužel. Dobře děkuji to jsem také nevěděl že by se mohli navzájem ovlivňovat nebo zahřívat. Bude tedy lepší když bude mít každý kabel svojí chráničku kopoflexovou.

V projektu v části elektroinstalace máme napsány kabel pro ČOV (CYKY-J 5x2,5), STUDNA (CYKY-J 5x2,5) atd ale musíme si zjistit dodatečné kabely jako písková filtrace, tepelné čerpadlo bazén, zámek branka/zvonek 12V AC/DC, videotelefon, impulsní HDO atd.. A po dnešní dohodě jsme pouze měnily kabel pro vjezdovou bránu z CYKY-J 3x2,5 na CYKY-J 3x1,5.

Nemáte náhodou prosím fotografii jak vedou prostupy elektroinstalace z domu do výkopu?

Ještě bych měl dotaz, že v projektu elektroinstalace je napsáno PŘÍVOD OD HDO OVLÁDÁNÍ a kabel CYKY-J 5x1,5. Je myšleno tedy tento kabel natáhnout také z rozvaděče pro HDO do technické místnosti domu?

Původně jsme měli mít automatický kotel na tuhá paliva ale rozhodli jsme se to změnit na tepelné čerpadlo. Tudíž netuším zda využijeme ještě HDO. Zítra zkusím zavolat na ČEZ jestli budou hodný a řeknou mi více k tomu.

Děkuji.

Michal18. 7. 2018 6:57:50

Firma si to chce ulehčit ale trpět pak budete vy. Prostupy určitě dělat a pro všechno - voda(kan.trubky s kolenem 2x45°) + elektrina(kopoflex) + sdelovaci kabely(kopoflex) + plyn(kapsa z poliše).

zero217. 7. 2018 19:06:48

Možností je více.
Důležité je, jak je řešená elektroinstalace ve vašem domě.
Jedno z řešení by byl podružný rozvaděč vně budovy, kam by se schovaly jističe a podobné vybavení k zařízením mimo dům, což ale na domě nemusí vypadat nejlépe.
Podružný rozvaděč budete asi mít u ČOV a vrtu, protože např. u vrtu jsou minimálně dvě úrovňové sondy, co kontrolují stav vody a spínají a vypínají čerpadlo a je zbytečné, aby signál od nich šel až do domu, na druhou stranu jsou to malé rozvaděče, co se snadno skryjí např. do skruže či do technologického zařízení ČOV, ale i přesto k němu musí od hlavního rozvaděče jít nějaký kabel, resp. kabely, pokud byste chtěl mít něco jako inteligentní elektroinstalaci typu Loxone a spol.
Prostupy se dají dělat v zemi, tj. pod základovou deskou nebo nad ní. V zemi jsou lepší, protože už od domu vedou v dostatečné hloubce na to, aby se nepoškodily pohybem země, ale je nutno pamatovat na počet a pozdější rozšíření není moc proveditelné (musela by se deska narušit).
Prostupy základovou deskou se normálně dělají, např. http://www.zaklady-rd.cz/album/zaklady-fotky/vyztuz-prostupy-a-kanalizace-v-zakladech-jpg1/ , vlevo je prostup na hlavní přívod elektřiny, ale i další chráničky by nebyly problém, viz http://www.vlastnimarukama.cz/site-v-zakladech-a-jejich-izolace/ .
Problém nastává právě v tom, určit kolik těch kabelů povede, stejně tak o jaké kabely půjde - je rozdíl mezi světelným rozvodem, rozvodem pro cirkulárku a rozvodem počítačové sítě.
Kabely by měly mít od sebe nějakou vzdálenost, která zajistí, že se nebudou navzájem ovlivňovat a ohřívat a zároveň protahování více kabelů jednou chráničkou není úplně jednoduché a obvykle se tomu snaží elektrikáři vyvarovat (resp. není úplně jednoduché tam pak protáhnout další kabel).
Spíše bych doporučil si o tom pohovořit s projektantem elektroinstalace, jak ten to vyřešil a co by doporučoval.