Přívod elektřiny: stavba antoníčku

Autor: MiRa (3 příspěvky)
12. 10. 2024
0 komentářů
Přívod elektřiny: stavba antoníčku
Příspěvek stavebníka

Žádný stavebník se neobejde bez vody a elektřiny. Vrt je v realizaci, takže mě čeká přípojka k síti. Na konci realizace mě velmi potěšila pochvala od elektrikáře, jak vzorně je vše připraveno – chráničky, potřebné CYKY kabely a písek na zásyp.

Kde, co a jak

Na hranici koupeného pozemku je od obce připraven smyčkovač. Stačí tedy vztyčit sloupek pro elektroměr a připojit staveništní rozvaděč. Dále je zde již připravena skříň pro plynoměr z betonové stavebnice. Aby vedle betonového nestál plastový sloupek pro elektroměr, rozhoduji se pro stejného výrobce stavebnice. Nevýhodou je dražší rozvaděč, protože je vyráběn přímo a jen pro tuto stavebnici.

Od známého mám kontakt na elektrikáře a domlouvám se s ním na první schůzku. Sloupek chci stavět sám a nerad bych pak řešil nějaký problém – špatné umístění, vedení kabelů, chráničky apod. Umístění vyhovuje, typ sloupku také, vyrážím na nákupy. Výrobce betonové stavebnice je asi 45 minut cesty, tedy připojuji vlek a díly si na něm přivezu. Chráničku a stavební materiál beru z místních stavebnin.

Přívod elektřiny: stavba antoníčku

Akce jáma

Následující den hloubím jámu pro základ sloupku. Ten dělám záměrně širší, jelikož výhledově bude vedle i kus plotu, tak aby bylo kam přikotvit sloupek. Následující den usazuji ztracené bednění a v kolečku postupně rozmíchávám pytlovaný beton.

Betonáž proběhla bez problému a dva dny na to usazuji stavebnici. Jednotlivé díly se spojují montážní pěnou. S tou pracuji poprvé a zjišťuji, jak dokonale lepí. Sice jsem obětoval jedny rukavice, ale po chvíli jsem přišel na to, jak dávkovat pěnu na spoj tak akorát a práce rychle přibývala. Před usazením horní části sloupku a střechy jsem ještě natáhl doporučený počet chrániček + 1. Pro jistotu.

Reklama

U distrubutora elektřiny si ověřte doporučené krytí elektroměrového sloupku.

Nečekaná prémie

Následuje období klidu, kdy se marně snažím uhnat elektrikáře. Nicméně před přípojením k síti je zapotřebí svolení distributora elektřiny. Navštěvuji tedy místní pobočku ČEZ distribuce a popisuji paní situaci a pro jistotu i s fotkou aktuálního stavu.

Velmi mile mě překvapila tím, že mě upozornila na fakt, že HDS již distributor zřídil a pokud na mě původní investor převede podíl, nebudu muset platit za rezervaci příkonu (cca 15.600 Kč). Toto ale tefonicky u distributora nezjistíte, natož elektronickou komunikací. Telefonicky kontaktuji vedení obce a po pár minutách hovoru a třech emailech mám potvrzen převod. Pár dní nato, distributor povoluje připojení a elektrikář má volno.

Přívod elektřiny: stavba antoníčku
Reklama

Před koupí rozvaděče se ujistěte o minimální hodnotě IP44, jinak jej elektrikář nepřipojí.

Hotovo jest

Ve smluvený čas se setkáváme na parcele a připojujeme rozvaděč z druhé strany elektroměrového sloupku. Velmi mě potěšila pochvala, jak vzorně je vše připraveno – chráničky, potřebné CYKY kabely a písek na zásyp. Kabely jsou protaženy a vše je připojeno během hodinky.

Následně dosypávám vnitřek sloupku pískem a poté vrstvou keramzitu. Když už se to jednou dělá, tak ať je to pořádně a kvalitně. Od elektrikáře dostávám revizní zprávu a nyní čekám na připojení elektroměru. Vše by mělo proběhnout v horizontu měsíce.

Galerie

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Betonová stavebnice vč. desky pro elektroměr
12 600 Kč
Chránička, beton, pěna ...
2 800 Kč
Rozvaděč, kabely, keramzit
4 700 Kč
Elektrikář
1 200 Kč
Celkem21 300 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací