Stavba Miako stropu, podpírání, bednění, armování a betonování

Autor: ST (9 příspěvků)
Kategorie: Strop
17. 9. 2024
0 komentářů
Stavba Miako stropu, podpírání, bednění, armování a betonování
Příspěvek stavebníka

Kladečský plán jsme měli od projektanta, a tak jsme se podle něj řídili při rozmístění nosníků a Miako vložek. Po pečlivém předepnutí nosníků a bednění, jsme přistoupili k vázání košů a rozmístění kari sítí, aby byl strop připraven na betonování.

Kladečský plán + skládání Miako stropu

Kladečský plán jsem měl již součástí projektu od našeho projektanta. Tento výkres jsem rozeslal různým výrobcům, nakonec padla volba na Heluz Miako 19/62,5. Všechny nosníky objednány a kladeny dle našeho projektu.

Nejprve jsme rozmístili všechny nosníky dle plánků. Dům mám rozdělený nosnou příčkou zhruba v polovině. Vždy jsme tedy měli nosník z obvodu na nosnou příčku a z nosné příčky na druhou stranu obvodu. Když byly všechny nosníky rozmístěny, na všechny kraje nosníků jsme rozmístili Miako vložky.

Jednak z důvodu kontroly roztečí, zadruhé z důvodu zatížení kraje nosníků pro následné podepírání a předepínání nosníků. Předepnuli jsme vše přesně podle doporučení výrobce, také počet stojek jsme dělali dle pokynů, nechtěl jsem nic riskovat. Všechny stojky jsem si na měsíc půjčil z nedaleké půjčovny.

Pak, když bylo vše rozmístěno a předepnuto, začali jsme skládat samotné Miako vložky. Na tom už nebylo nic obtížného a vše trvalo ve 4 lidech asi 3 hodiny a bylo hotovo.

Bednění, věncovky a kari sítě

Další den jsem se ihned vrhl na lepení věncovek s polystyrenem. Vázání košů, které jsem dával standartně po obvodu domu. Poté jsem zabednil prostup pro schodiště a komín. Po celé ploše jsou kari sítě o průměru drátu 6 mm a okem 100x100 cm. s přesahem dvě oka.

Prostup pro stupačky jsem vykroužil do Miako vložky a vložil KG trubku o průměru 125 mm. Takové stoupačky jsem měl dvě (technická a koupelna). Nad technickou místností jsem připravil chráničky pro prostup elektroinstalace.

Betonování

Před samotnou betonáží jsem vše ještě jednou pečlivě zkontroloval (hlavně stojky), protože z betonování stropu jsem měl docela strach. Propočítal jsem přibližné množství betonu a na další den objednal mix s pumpou. Zvolený beton byl pevnosti 25/30.

Postup betonování naprosto stejný jako při betonování základové desky, včetně použití vibrační latě. Vše bylo malinko komplikovanější tím, že je vše ve výšce a všechny věci je potřeba vytahat nahoru a zase odnosit po žebříku. Podpěry jsem nechal asi 3-4 týdny.

Po demontáži strop zespoda krásně rovný. Jelikož betonování vyšlo na velká vedra, hned od druhého dne jsem hodně kropil. Výsledek ale stál za to.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací