Pokládka keramických stropních panelů HELUZ

Autor: Tereza Malinová (redakce) (41 příspěvků)
Kategorie: Strop
20. 9. 2024
0 komentářů
Redakční článek

A opět se s kamerou vydáváme na obhlídku stavby stavebníka Marka. Ta zdárně roste do výšky a na řadu přichází strop. Marek se jej rozhodl realizovat pomocí keramických stropních panelů. O pokládku se postará technika a zkušení jeřábníci, takže si na dnešní dopoledne může naordinovat volno.  Přečtěte si, jak musí být dům na pokládku panelů připraven, na co se panely pokládají a jak dlouho pokládka trvá.

Kombinovaný strop z keramických stropních panelů Heluz a betonového monolitu

Jakmile se podařilo Markovi dozdít všechny obvodové i vnitřní nosné stěny, mohla přijít na řadu očekávaná etapa s realizací stropu. Strop bude tvořit kombinace betonového monolitu a keramických stropních panelů Heluz. Pokládku stropních panelů zajišťují kompletně technici z Heluzu, takže se Marek dnes nemusí o nic starat a čeká jej zasloužené volné dopoledne. 

Pokládka keramických stropních panelů HELUZ

Deformačně separační pás nahradí asfaltové pásy

Na zdivo se před pokládkou panelů na strop umístí Deformačně separační pás Heluz. Tento kompozitní stavební materiál plně nahradí těžké asfaltové pásy. Tlumí přenos hluku a vibrací mezi stěnovými a stropními konstrukcemi a významně snižuje riziko vzniku trhlin ve zdivu a v těsné blízkosti jeho použití.

Aby bylo ve stropní konstrukci možné zachovat volný otvor pro schodiště, musí se použít ocelový nosník typu HEB, do kterého budou některé panely vsazeny. 

Krátce po technicích z Heluzu přijíždí na stavbu také moderní jeřáb, pro nějž je nutné zajistit dostatek manipulačního prostoru. Pár minut po jeřábu přijel na stavbu také kamion s panely. 

Reklama
Pokládka keramických stropních panelů HELUZ

Jako první se ukládá HEB nosník

Podle kladečského plánu označili technici panely čísly, aby vazači věděli, v jakém pořadí panely připravit k pokládce. Jako první přišel na řadu HEB nosník, za který byly ve stejném směru uloženy dva keramické panely HELUZ. V tomto případě z jedné strany panelů vyčnívá ocelová výztuž a panel je nutné na zdivo uložit tak, aby výztuž směřovala do obvodového věnce. Minimální délka uložení panelu na zdivu je 12,5 cm. 

Následuje uložení panelů do nosníku

V dalším kroku bylo třeba položit panely na strop, které jsou na jedné straně uzpůsobeny k uložení do HEB nosníku. Tento krok vyžaduje velkou přesnost a zkušenosti. Jakmile byly všechny panely v HEB nosníku, vznikl požadovaný otvor pro budoucí schodiště. 

Následovala již jen rutinní pokládka zbylých keramických panelů HELUZ a podle potřeby také POT nosníků, které se používají pro doplnění skladby stropu. 

Akce proběhla přesně a rychle. Marek může být s pokládkou panelů na strop spokojený. Sledujte i další články, ať se dozvíte, jak se stavebníkovi na stavbě daří.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (41 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací