Cementový litý potěr Cemlevel 25

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Garážová vrata
19. 1. 2023
0 komentářů
Redakční článek

V minulém videu jsme vylévali podlahy v domě. Používali jsme anhydritový litý potěr ANHYLEVEL 25. Dnes se budeme věnovat garáži a zahradnímu domku, do kterého plánujeme nalít cementový litý potěr CEMLEVEL 25.


Postup pokládání anhydritového potěru je totožný jako postup pokládání cementového litého potěru. A abychom se dozvěděli něco víc, zeptali jsme se odborníka na lité podlahy Dana Šmída ze společnosti CEMEX, jaký je mezi oběma materiály rozdíl.

Cementový litý potěr vs. anhydritový potěr

Rozdíl v materiálech je poměrně velký, a to hlavně v chemické reakci, jak materiál zraje a jak se k němu dál chovat v rámci ošetřování po jeho provedení.

Anhydritový potěr:

  • Nulové požadavky na ošetřování.

  • Rychle se suší.

  • Nevadí mu průvan a změna teplot.

Cementový potěr:

  • Jedná se o choulostivý materiál.

  • Místnosti, které jsou tímto potěrem udělané, je potřeba hodně dobře zabezpečit proti průvanu, nebo vůči změnám teplot.

  • Jeho výhoda je ale taková, že ho můžete dát do místnosti, která je zatížená vlhkostí, jako je například garáž.

Cementový litý potěr Cemlevel 25

Jaký typ potěru používáme pro naši garáž + tloušťka potěru v garáži?

Cementový litý potěr, který máme naprojektovaný na podlahu do garáže a do zahradního domku, má obchodní označení CEMLEVEL 25.

Jedná se o potěr, který má vysokou pevnost v tlaku, a také, pokud se bavíme o podlahách, vysokou pevnost tahu za ohybu. Tyto funkce jsou důležité, pokud máte plovoucí podlahu, neboli podlahu, která je na pružném podkladě a je vystavená ohybu.

Reklama

Při přípravě podkladu před litím je nutné vědět, jakou tloušťku budeme vylévat a při použití polystyrenové izolace pod podlahu, zvolit polystyren s vhodnou pevností.

Tloušťka potěru v garáži bude trošku větší než například tloušťka potěru v bytě. Je to z toho důvodu, že je zde větší zátěž.

Pokud v bytě bez podlahového topení dáváme tloušťku 3,5 cm anhydritového potěru nebo 4,5 cementového potěru. Tak pokud to bude garáž, je potřeba ji nastavit na 7 cm až 7,5 cm.

Nejste-li si jisti tloušťkou podlahy, kterou máte uvedenou ve své projektové dokumentaci, není třeba věšet hlavu. Minimálně tloušťku podlahy určují normy a dohledat ji můžete i v technických listech materiálů na webu Podlaha.cz.

Reklama
Cementový litý potěr Cemlevel 25

Jakou minimální tloušťku podlahy můžete zvolit?

Pokud se podíváte na technické listy již zmíněných materiálů, najdete zde podrobné tabulky, kde vyčtete podle typu podkladu, jaká bude minimální tloušťka pro danou místnost.

Lití podlah v domě i v garáži a zahradním domku bylo realizováno ve stejný den. Na podlahu v zahradním domku, kde není polystyrenová izolace, ale pouze hydroizolace z asfaltových pásů, bylo třeba před litím položit igelitovou fólii a po obvodu místnosti nalepit dilatační pás.

V garáži provedla realizační firma LP-IN před litím celoplošné položení výztužné tkaniny a po příjezdu mixu s CEMLEVELEM už zbývalo jen provést zkoušku rozlivu, aby se ověřilo, kolik vody je možné do směsi doplnit, aby bylo dosaženo optimální zpracovatelnosti, kvality povrchu a pevnosti podlahy.

Když je místnost vylitá do požadované výšky, přichází na řadu urovnání směsi a její odvzdušnění pomocí natřásací latě. Tímto postupem je docíleno dokonalé rovinnosti povrchu.

Reklama

Vzhled po dokončení podlahy

Rozdíl mezi Anhydritem a Cementovým potěrem

Jedním ze základních rozdílů mezi jednotlivými potěry je povrch pro provedení. Na anhydritovém potěru se tvoří tzv. šlem. Jedná se o slabou vrstvu, která se po provedení vyloučí na povrch a tuto vrstvu je potřeba před prováděním krytí odstranit. Není prokázané, že by rapidně zpomalovala vysychání. Vždy ji ale doporučujeme co nejrychleji sundat, a to z toho důvodu, že v průběhu času nabývá na pevnosti, přitvrdne a o to náročněji se odstraňuje.

Na cementovém potěru se tato vrstva netvoří.

Cementový litý potěr Cemlevel 25

Podlaha je v garáži i v zahradním domku vylitá. Brzy se tedy budeme moci pustit do kompletace technologií v technické místnosti.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama