Příprava elektroinstalace – drážky pro kabely a otvory pro krabičky

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Kategorie: Rozvody elektřiny
3. 2. 2022
0 komentářů
Redakční článek

Dneska se podíváme na vrtání a drážkování pro elektroinstalaci.

Příprava – kde co bude?

V první řadě musíme svolat majitele domu a elektrikáře. Majitelé řeknou elektrikáři, jak to vymysleli, a ten jim zase řekne, kde se trefili a kde bude třeba přistoupit na nějaký kompromis. Například, pokud si vymysleli zásuvku někde, kde být nesmí atd. Elektrikář následně vyznačí místa vypínačů a namaluje na zdi čáry neboli cesty jednotlivých drážek pro kabelové rozvody.

Abychom měli všechno v rovině, promítneme si před započetím prací na stěny laser a od vágrysu si zaměříme polohy zásuvek, vypínačů a případně dalších krabiček.

Praktický tip č. 1

Na stěně je vhodné vyznačit si podle vodováhy delší čáru, abychom později i po vykroužení otvorů viděli na první pohled středovou osu, do které budeme krabičky sádrovat.

Zásuvky umisťujeme zpravidla 30 cm od země. Standardní výška pro umístění vypínačů je 90-120 cm nad budoucí čistou podlahou. Můžete si ji však korigovat podle sebe. Různé ovládací displeje doporučujeme umístit ještě o něco výš než vypínače, abyste se k nim nemuseli hrbit.

Reklama
Příprava elektroinstalace – drážky pro kabely a otvory pro krabičky

Ideálním pomocníkem pro vytváření otvorů pro krabičky a drážek pro kabely je profesionální průmyslový vysavač. Pro vrtání krabiček jsme si v Hilti půjčili stroj s označení DD110. Stejným strojem jsme vytvářeli krabičky i na naší minulé stavbě. Drážkovačku, vysavač i další stroje jsou k dispozici v půjčovně Stavebnin DEK.

Jdeme na to

Začínáme vždy otvory pro krabičky. Ty mají průměr 68 mm. Pro vrtání použijeme korunku o průměru 82 mm. Tím budeme mít v otvoru dostatek místa jak pro korekci polohy krabičky, tak pro její pevné zasádrování.

Co se týče hloubky otvorů a drážek, jejich rozteče a dalších rozměrů, existují pravidla a doporučení výrobce, která jsou pro každý stavební materiál trochu jiná. Najdete je na webu výrobce zdiva.

My jsme se řídili podle podkladů pro provádění konstrukcí Porotherm od výrobce Wienerberger. Požadované hodnoty pak jednoduše nastavíte na půjčených strojích.

Reklama
Příprava elektroinstalace – drážky pro kabely a otvory pro krabičky

Praktický tip č. 2

Při drážkování svislých drážek postupujeme odshora dolů. To abychom nemuseli drážkovačku tlačit nahoru, čímž bychom plýtvali silami.

Praktický tip č. 3

Rozhodně použijte vysavač. Trávit hodiny v návalech prachu totiž rozhodně nechcete.

Reklama

Abychom nemuseli všechny kabely tahat jen okolo zdí, ale abychom si trochu zkrátili některé cesty, rozhodli jsme se mezi některými místnostmi vést kabel skrz zeď. Bylo tedy nutné vyvrtat díry skrze celé cihly. Aby nám tento krok ale nezhoršoval akustické podmínky, je nutné díry řádně vyplnit maltou.

K tomu, abychom dostali cihly z drážky, použijeme speciální vylamovák, který je součástí drážkovačky. Žádná hrubá síla, žádné bouchání, jenom krásná čistá práce.

Příprava elektroinstalace – drážky pro kabely a otvory pro krabičky

Praktický tip č. 4

Drážkovačka má na sobě označení předek a směr pohybu. Toto je nutné vždy dodržet a nikdy nejít proti šipce.

Pokud potřebujete mít nějaké krabičky v betonu, můžete otvory pro ně vyvrtat buď jádrovou vrtačkou, nebo úhlovou bruskou vyřezat jednoduchý šachovnicový rastr do požadované hloubky a otvory vysekat sekáčem. Drážky do betonu řežeme stejně jako do zdiva, jen použijeme speciální kotouče do betonu.

Elektřina v koupelně

I když se to na první pohled nezdá, jedna z nejzapeklitějších místností v domě je koupelna. Protože do koupelny patří voda a ta se s elektřinou úplně nekamarádí, je nutné dodržet všechna pravidla pro umístění zásuvek a vypínačů. Existují na to speciální zóny, které najdete přehledně nakreslené na internetu. Doporučujeme vám jednak Google, ale hlavně důkladnou konzultaci s elektrikářem.

Příprava elektroinstalace – drážky pro kabely a otvory pro krabičky

Příště budeme sádrovat krabičky a vysekanými drážkami tahat kabely.

Galerie

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama