Montáž dveřního pouzdra pro posuvné dveře do zděné příčky

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
24. 1. 2022
0 komentářů
Redakční článek

Dneska si řekneme a ukážeme, jak zazdít pouzdro pro posuvné dveře.

Pouzdra ECLISSE pro posuvné dveře do zděné příčky budeme umisťovat tam, kde chceme ušetřit místo. V našem případě se jedná o šatnu s koupelnou v ložnici v podkroví a koupelnu, obývací pokoj a spíž v přízemí domu.

Montáž dveřního pouzdra pro posuvné dveře do zděné příčky

Jak na správnou přípravu pouzdra

Pouzdro je z jedné strany opatřeno štítkem a pletivem. Tato strana přijde ke zdi. Strana bez štítku je dorazová část a přijde na druhou stranu. Podle toho si pouzdro položíme na zem.

Pouzdro opatrně zbavíme všech přepravních obalů a vyjmeme stavební díly. Čelní plech neodstraňujeme. Polystyren odstraníme pouze z části, kde je pletivo. Na kolejnici jak zespodu tak shora polystyren necháme. Pokud budeme opěnovávat celé pouzdro, můžeme horní polystyren sundat, protože místo něj nám dilataci tvoří pěna.

Na pouzdře je nasazen dorazový dílec a uvnitř pouzdra je vložena kolejnice s polystyrenem a dvě montážní vzpěry – jedna pro spodní a druhá pro středovou část pouzdra. Vyjmutou kolejnici s polystyrenem zasuneme do horní části pouzdra. Suneme, dokud neuslyšíme zřetelné cvaknutí.

Z kolejnice neodstraňujeme polystyren.

Reklama
Montáž dveřního pouzdra pro posuvné dveře do zděné příčky

Následně nasadíme dorazový dílec, a to tak, že zasuneme jazýčky do připravených otvorů a ohneme je kladívkem, aby u sebe díly dobře držely. Do středu a spodní části pouzdra umístíme montážní rozpěru. Celé takto sestavené pouzdro vložíme do připraveného otvoru.

Reklama

Jak na montáž pouzdra do zděné příčky

Pouzdro podezdíme na výšku čisté podlahy, raději ale můžeme o dva tři milimetry níž. Pokud si nejsme jisti, jaká bude podlaha, raději počítejme s vinylem. Dveře a podložky můžeme kdykoliv podříznout, ale ne prodloužit.

Ideálně s pomocí laseru promítneme na stěnu vágrys, tedy výšku 1 m nad budoucí čistou podlahu. Na čele pouzdra je vágrys označený z výroby, ale můžeme si jej libovolně doplnit i na boky.

Pomocí klínů pouzdro ve všech směrech pečlivě vyrovnáme do vodováhy.

Montáž dveřního pouzdra pro posuvné dveře do zděné příčky

Při instalaci pouzdra mezi chodbou a obývacím pokojem vznikl zajímavý stavební detail. Pouzdro je umístěno ve stěně, která je součástí zádveří, a vložení vodicí kolejnice a dorazového dílce jsme provedli až po nasazení pouzdra do otvoru v nosné stěně.

Pokud umisťujeme pouzdro kolmo ke stěně, můžeme přečnívající část kovové sítě odstranit nůžkami na plech. Kovovou síť je zakázáno řezat úhlovou bruskou.

Následuje zamaltování nebo vypěnění obvodu pouzdra. Jakmile je malta nebo pěna dostatečně vytvrdlá, ukotvíme jazýčky dorazové lišty do stěny. Ty je možné kotvit pomocí vrutů a hmoždinek, případně natloukacích hmoždinek, nebo je při vkládání pouzdra do otvoru zazdít do předem připravených kapes ve zdivu.

Reklama
Montáž dveřního pouzdra pro posuvné dveře do zděné příčky

Stavební otvor pro pouzdro Eclisse

Před instalací pouzdra Eclisse pro posuvné dveře do zděné příčky je nutné mít správně připravený stavební otvor. Velikosti stavebních otvorů pro jednotlivé typy pouzder najdete v tabulce.

Rozměr dveříVelikost stavebního otvoru
600 x 1970mm
1385 x 2085mm
700 x 1970mm
1585 x 2085mm
800 x 1970mm
1785 x 2085mm
900 x 1970mm
1985 x 2085mm
1000 x 1970mm
2185 x 2085mm
1100 x 1970mm
2385 x 2085mm

Jedna důležitá věc na závěr

Otvor nad pouzdrem je potřeba mít překlenutý překladem. Mezi spodní a horní hranou pouzdra překladu necháváme mezeru 1-2 cm.

Galerie

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama