Základová deska

Autor: Monika a Pavel (23 příspěvků)
20. 2. 2014
13 komentářů
Příspěvek stavebníka
V měsíci listopadu pro mě začala prozatím nejnáročnější fáze, a to chystání podkladu pod základovou deskou.

Ze všeho nejdříve nám nákladní auto s přívěsem dovezlo makadam. Konkrétně tedy přírodní kamenivo DK 0/32, množství 20,14 tun. Šikovný řidič s jednou fůrou nacouval až na zahradu, druhou vyklopil na trávník před plot.

Makadam jsme však prozatím nechali být a dali se do navážení hlíny, která se hromadila všude kolem základů a měla sloužit jako výplň základů. Hlína byla spíše jílovitého charakteru, lépe se hutní a rychleji sedá. Navozila a rozhrnula se spousta koleček, než jsme si zajeli vypůjčit vibrační pěch. Přestože pěch nevypadá nijak velice, vážil přes sedmdesát kilo, a když jsem se za něj chvilku postavila, že si zkusím hutnit navoženou hlínu, pěkně se mnou zacvičil. Takže jsem se raději znovu chopila lopaty a pěch přenechala chlapům. :-)

S hutněním jsme začali v pátek odpoledne, a protože už se brzy stmívalo, ale nám se ještě nechtělo končit, rozestavěli jsme si dokola základovky halogény a mohli jsme pokračovat. Přijel nám pomoci brácha, takže se s Pavlem střídali u žaby, já mezitím nakládala kolečka hlínou, která se pořád doplňovala dovnitř. Takto jsme navozili asi 30 tun hlíny, než byl Pavel s výsledkem spokojen a místo hlíny jsme začali navážet makadam, který slouží jako podklad pod základovou desku. Makadam byl těžký, tvrdý, alespoň mně se do něj špatně zarývala lopata. 

Reklama

Makadamu jsme navozili a nahutnili minimálně do výšky 20-25 centimetrů, tzn. do roviny se ztraceným bedněním. V části vedle základu pro komín jsme místo makadamu naskládali tři kusy ze zbylého ztracené bednění, aby vznikla silnější betonová deska pod krbové těleso. Pěch jsme odložili v neděli ráno a na takto připravenou plochu jsme začali s přesahy 30-40 cm pokládat kari sítě 6x100x100 mm. Všechny kari sítě jsme podložili rozbitými dlaždicemi a zdrátkovali . Mezitím tata nalepoval po obvodu izolační polystyrén pro spodní stavbu perimetru 50, který přesahoval nad ztracené bednění o cca 20 centimetrů. Do výše toho přesahu jsme měli  v plánu vylít základovou desku. Aby polystyrén pod vahou betonu neprasknul, zhotovili jsme kolem polystyrénu opěrné dřevěné bednění se vzpěrami.    Betonování desky Na druhou listopadovou sobotu jsme si objednali domíchávač. Poslední týden nás zlobily přeháňky a my měli obavy, jestli se nám vůbec podaří desku dokončit. Sobotní ráno to vypadalo na pořádnou průtrž mračen. Ale to už se nedalo nic dělat, domíchávač byl domluvený, stejně tak i dva zedníci, kteří nám měli pomoct se zahlazením desky, aby byla dokonale rovná.

Domíchávač nacouval až na zahradu a za použití všech koryt a nástavné roury tak v pohodě dosáhnul až do nejzazšího rohu. Naběhli chlapi v gumákách s lopatami a začali s rozhrnováním. První várku - 8m3 jsme měli hotovou za půl hodinky, při betonování desky nám nejdelší dobu zabralo čekání na dovoz druhé várky - 7,5m3 betonu. Na uhlazování desky nahrubo zedníci použili stahovací lať a dokonale vyhladili dvoumetrovým hladítkem domácí výroby. Už při vyhlazování začalo drobně poprchávat, ale naštěstí se více nerozpršelo. Jakmile deska trošku zatuhla, rozprostřeli jsme na ni raději velkou plachu, aby na ni už více nepršelo a nevyplavoval se z vrchní vrstvy cement.

Kolem desky se omotala nopová folie proti vlhkosti. Nakonec nám přijel soused s bagříkem rozhrnout zbylou hlínu z pasů a ze skrývky, která se už nepoužila jako výplň, abychom to měli v okolí upravené. A to bylo prozatím všechno. Teď už budeme čekat na jaro, až se alespoň trošku otepli a my se bude moci pustit do zdění.

Reklama

Od prvního kopnutí do země až po konečné betonování uběhlo rovných 30 dní a deska byla hotová.

Náklady

Název položkyCena
Úpravy terénu
400 Kč
Práce
800 Kč
Kari sítě 3x2m; 17 ks
9 257 Kč
Přírodní kamenivo DK 0/32 (makadam) 20,14 tun s dopravou
6 000 Kč
Pěch vibrační
944 Kč
Beton - základová deska
23 405 Kč
Celkem40 806 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Monika a Pavel
Monika a Pavel (23 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama