Úplný začátek - Samé dobré zprávy

Autor: SedmiML (13 příspěvků)
17. 12. 2019
0 komentářů
Úplný začátek - Samé dobré zprávy
Příspěvek stavebníka
V minhulém článku jsem končil u toho, jak jsme hledali projektanta. No a čas ubíhal jak o závod. Najednou bylo jaro a my měli rozpracovaný projekt a začali jsme lítat po úřadech.

Úřady

To bylo geodet, stavební úřad, katastr, geodet, obecní úřad, stavební úřad, úřad životního prostředí, nějaký úřad ohledně silnice, ČEZ, telekomunikace, vodovod, kanalizace, opět stavební úřad, zas geodet, a tak dále, stále sem a tam, k tomu komunikace s projektantem o upřesňování projektu, co jak a kde v domě bude. K tomu všemu chtěl projektant vědět, jak chceme mít koupelny uzpůsobené. O tom jsme do té doby nepřemýšleli. V jednu chvíli se nám začaly plést úřady a jména úředníků, za kterými jsme museli. A ve chvíli, kdy už to vypadalo, že hůř být nemůže, vzal přítelkyni na procházku a zaklekl jsem (pozorný čtenář jistě ví, jak to dopadlo). řekla "ANO". Z toho vyplývá, nikdy neříkej, že horší to být nemůže. Do té doby jsem netušil, co je to starostí se svatbou, neboť jsem netušil, že si ji zorganizujeme již za čtyři měsíce. A jak šel čas, kterého v tu chvíli bylo krutý nedostatek, tak se podařilo postupně získat projekt na kanalizaci, projekt na vodu, vyjádření z úřadu životního prostředí, z úřadu ohledně dopravy a i v obci jsme ziskali kladný výsledek.

Svatba, stavba, hypotéka

Jak tak vše běželo, byla najednou svatba a konec léta. Bez svatební cesty to nejde, tak jsme jeli do Chorvatska na týden. Těsně před svatbou jsme získali již hotový projekt a tak jsme jej odnesli na stavební úřad se všemi potřebnými formuláři, potvrzeními i souhlasy sousedů (ono taky aby ne, máme jen dva sousedy, moje rodiče a super sousedy, kteří nás podporují). Po návratu z dovolené jsme do ruky dostali "STAVBA POVOLENA". No a začalo další kolečko (již před svatbou jsem přestal počítat, o kolikáté kolečko se vlastně jedná) - HYPOTÉKA. S tou nám pro změnu slíbil pomoc manželky (již manželky, nikoliv přítelkyně - to mě bylo neustále vyčítáno, že již není přítelkyně, ale manželka, kdo si na to má během jednoho týdne zvyknout, no né?) bratr, tak se sjednala schůze, na ní jsme se dozvěděli co jak a kde a proč. No hlava nám šla kolem. Hned následující týden jsem si vyřídil potvrzení o přijmu, manželka také, ale narazili jsme na jeden veliký problém, se kterým jsem nepočítal. Rozpočet stavby - no to je veliký problém. Já jsem to hodlal řešit svépomocí a rozpočet jsem si nikde dělat nenechal a moje představa o jednoduchém výpočtu a sepsání pár částek byla velice mylná. V tuto chvíli sedím nad rozpočtem druhým měsícem a již potřetí přepočítávám ztracené bednění do základů. První jsem spočítal dobře, ale blbě jsem si jej zapsal, druhý výpočet již byl super, ale po konzultaci se stavebním dozorem (ten jsme mimochodem také sháněli docela složitě a opět se nám podařilo jen velikou náhodou sehnat) jsem zjistil, že je potřeba v dané lokalitě udělat základovou spáru o 40 cm hlubší. Ale aby to nevypadalo tak beznadějně, již mám propočítáno skoro vše, chybí "jen" kuchyň, krbová vložka, armatura do věnce, základů a stropu a pár drobností. Tak zas tak beznadějné to není. Jen je to neskutečná piplačka a spousty a spousty času stráveného nad projektem s kalkulačkou a pravítkem.

Pracuje se neustále

V uplynulém čase od začátku úředního kolečka a zjištění, že stodola bude muset pryč, se na zahradě pracovalo skoro každý víkend a každou volnou chvíli. Stodola je dole, z části odklizená. Zbylé kamenivo používáme na zpevnění a vyrovnání příjezdové cesty, bohužel ač máme starší bagr, jde to pomalu. Všechny kameny se musí rovnat ručně. Kvůli stavbě šlo k zemi již 6 stromů, dvě staré třešně, dvě staré jabloně, jeden lískový oříšek a jeden strom z náletu. Jaksi, dané stromy překáželi a otec toho využil k redukci stromů. Má v plánu po dokončení stavebních prací opět některé stromy vysadit, ale již dle své představy. Všechno toto řešíme po práci. Oba pracujeme v Praze a cesta domu (k mým rodičům, kde bydlíme, než postavíme) nám trvá 45 minut, tak zas tolik času na věci okolo stavby nemáme. A aby to nebylo tak snadné, ke všemu si dávám dohromady Multikáru, kterou míním na dané stavbě používat. Jak jsem již psal, nikdy není tak špatně, aby nemohlo býti hůře, ale stále mám doma super manželku, kvůli, které mi to za tu námahu stojí. Bydlení u rodičů má jedno veliké plus, přijdu domu, převléknu se a jdu pracovat na zahradu (budoucí stavbu). Zima je tu a práce nad hlavu. Naše představa, že na zimu bude hotová základová deska, byla velice mylná a naše dosavadní období "zoufalství" jsou nám v tuto chvíli jen k smíchu, starosti kolem vynahrazují jen představa vlastního domečku, moje žena a informace že příští rok budeme v létě již tři.  Rádi se podělíme o další postup stavby, jen to asi chvíli potrvá. Zima je tu a venku se moc dělat už nedá. Moc dokumentačních fotek nemáme, ale přeci jen jich pár mám a zkusím je sem dát.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
SedmiML
SedmiML (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací