Pravda o vytápění novostaveb fotovoltaikou

Autor: Solidsun (5 příspěvků)
25. 3. 2021
3 komentáře
Pravda o vytápění novostaveb fotovoltaikou
Komerční
Také přemýšlíte nad tím, jak je to s vytápěním domu pomocí fotovoltaiky během zimních měsíců? Existují dva tábory lidí, kteří, jak už to tak bývá, mají zcela odlišné názory. Jaké?

Jedna skupina tvrdí, že fotovoltaikou se dá dům vytápět i v zimě, protože slunce svítí (byť o něco méně) každý den. Druhá skupina tvrdí, že vytápění domu v zimě prostřednictvím FVE je nesmysl, protože slunce nemá potřebnou sílu a svítí podstatně kratší dobu. Jak se tak říká – na každém šprochu pravdy trochu.

Pokud chceme získat opravdu relevantní odpověď, je potřeba znát dvě zcela zásadní informace.

  • Délka topné sezóny – v České republice vytápíme naše obydlí 200–250 dní, tedy někdy od října do května.

  • Tepelná ztráta domu v závislosti na venkovní teplotě – čím menší je zima, tím méně topíme. Logicky pak spotřebujeme i méně energie potřebné k vytápění domu.

Podívejte se s námi na příklad

Máme klasický dvoupodlažní dům o obytné ploše 125 m2, který má na střeše namontovanou fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 4,5 kWp. V jednoduché tabulce si ukážeme, kolik energie v jednotlivých měsících dům potřebuje na vytápění v porovnání s tím, kolik energie nám v jednotlivých měsících vyrobí fotovoltaická elektrárna.

Pravda o vytápění novostaveb fotovoltaikou

Výsledek nám dává jasnou odpověď na otázku, zda můžeme dům fotovoltaikou opravdu vytápět. Ano, můžeme. U dnešních izolovaných staveb fotovoltaika pokryje velkou část energie na vytápění – zejména na jaře a na podzim, v zimě pak s vytápěním zdatně pomáhá.

Našim klientům standardně doporučujeme logické sestavy technologií SOLID A+ a SOLID A++. Jsou totiž bezúdržbové, mají dlouhou životnost a domácnostem zajistí velmi dobré provozní náklady i s požadovaným komfortem vnitřního prostředí.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Solidsun (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací