AKU střihač a AKU vazač armatur

Autor: Jana Švec (14 příspěvků)
26. 3. 2021
0 komentářů
Redakční článek
V loňském roce jsme si ve stavebninách DEK půjčovali profesionální AKU vazač betonářské výztuže. A protože nás teď čeká vázání v armaturovém věnci, nemůže tento skvělý pomocník chybět.

Letos jsme si navíc vypůjčili ještě AKU střihač betonářské výztuže, s nímž by nám celá práce měla jít ještě daleko lépe od ruky.

Oba stroje jsou dostupné v půjčovně stavebnin DEK, kde jsme si je předem rezervovali na jejich e-shopu. Na pobočce jsme dostali rychlou instruktáž, abychom věděli, jak vyměnit cívku s vázacím drátem a jak s oběma stroji bezpečně pracovat.

Pro první věnec jsme se rozhodli třmínky vyrobit sami pomocí ruční ohýbačky. Předem je třeba nakrátit si betonářskou výztuž o průměru 6 mm, což je pro AKU střihač armatur hračka. Třmínky budeme vázat přímo na stropě a v prostoru věnce, protože je třeba některou betonářskou výztuž umístit i mezi výztuž v POT nosnících.

AKU střihač a AKU vazač armatur

Jdeme na přípravu

Přípravu první části betonářské výztuže do věnce provádíme tak, že si na stropě podložíme betonářskou výztuž MIAKO vložkami nebo cihlami, rozmístíme třmínky a díky AKU vazači armatur pak jedním stisknutím armování svážeme. Takto připravenou výztuž opatrně přeneseme do prostoru věnce a výztuží v POT nosnících protáhneme prut betonářské výztuže o průměru 12 mm.

S čelistmi AKU vazače armatur se pohodlně dostaneme, kam je potřeba. Dokončení vyvázání výztuže je opět otázkou několika málo minut.

U věnce kolem stropu jsme si třmínky vyrobili sami. Na věnec pod pozemnicemi jsme ve stavebninách DEK zakoupili třmínky již hotové. Za betonářskou výztuž pro výrobu třmínků zaplatíme cca 1000 Kč. Za hotové třmínky cca 1900 Kč. Hotové třmínky v kombinaci s AKU pomocníky pak dokáží ušetřit spoustu času.

Reklama
AKU střihač a AKU vazač armatur

Výměna cívky

Ve stavebninách DEK jsme dostali instruktáž, jak vyměnit cívku. Postupujeme následovně:

  1. Jakmile spotřebujeme vázací drát navinutý na cívce, AKU vazač vypneme.

  2. Připravíme si náhradní cívku a odstraníme z ní bezpečnostní pásku.

  3. Otevřeme kryt a uvolníme ozubená kola posouvající drát.

  4. Uvolníme držák cívky, vložíme novou cívku s vázacím drátem.

  5. Drát posuneme tak, aby vylezl z čelisti stroje.

  6. Zajistíme držák cívky, ozubená kola posuvu, ručním otočením cívky drát lehce napneme a uzavřeme ochranný kryt.

Reklama

Nyní máme opět vše připraveno pro vázání betonářské výztuže.

AKU střihač a AKU vazač armatur

Vázání výztuže

Vázání výztuže je rychlé a snadné. Jeden úvaz vytvoříme za 1 sekundu, pohodlně a jednou rukou. S AKU vazačem se dostaneme i do hůře dostupných míst ve věnci. Jedna cívka nám vydrží přibližně na 120 úvazů.

V rozích věnce je třeba dokonale propojit oba sousední armokoše. Proto si AKU střihačem připravíme výztuž o průměru 12 mm na délku 120 cm. Prut ohneme v úhlu 90° a ve věnci vždy propojíme obě vnější a následně vnitřní a vnější výztuž.

Pokud byste si nechtěli tyto stroje půjčovat a raději byste vše chtěli vázat ručně, doporučujeme, abyste si ve stavebninách koupili spirálový vazač úvazků C1 a k němu pytlové úvazky. Pokud ale chcete ušetřit čas a navíc, aby vás to bavilo, pak s těmito AKU pomocníky rozhodně chybu neuděláte.

Reklama
AKU střihač a AKU vazač armatur
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Švec (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací