Rekuperace a zvukotěsnost místnosti

Autor: zvirek (79 příspěvků)
28. 2. 2014
3 komentáře
Dotaz

V plánovaném RD uvažuji o rekuperaci vzduchu. Ve všech místnostech by neměl být problém ( výdechy v obytných místnostech, nasávání v koupelnách záchody, technická atd. ) a proud vzduchu mezerou pod dveřmi. U tchána, který to takto má jsem si všimnul, když jsem tam spal, že je přeci jen o něco horší zvukové tlumení, zkrátka jsou víc slyšet zvuky z okolních místností, než to mám např v současném bytě.

Problém je, že jednu místnost v patře plánuji jako amatérské hudební studio, kde bude mimo jiné klavír a hlasitější zvuková aparatura. Místnost bude odhlučněná ( heluz AKU ) a pod ní je garáž, takže v pohodě, ale jak to udělat s tou rekuperací. původně jsem samozřejmě zamýšlel i odhlučněné dveře, ale tam by nemohla být ta mezera pod nimi.

Jde to vyřešit např. výdechem a nasáváním rekuperace v téže místnosti ?

Josef Retinger24. 3. 2014 14:54:29

Pokud mohu poradit, tak pakliže uvažujete o rekuperaci centrální, musíte se s jistou mírou hluku smířit. Nejde všechny pokoje zvukotěsně utěsnit. Pokud to chccete řešit nádechem a výdechcem v jedné místnosti, pak rekuperaci poněkud ztráci smysl, nbeoť tímto právě vznikají dodatečné tepelné mosty. Pro více info doporučuji projít tento web: http://www.dobre-ceny.cz a také si něco přečíst o cirkulaci vzduchu zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pasivn%C3%AD_d%C5%AFm

Majkííí a Kačka

Majkííí a Kačka3. 3. 2014 8:44:36

Tak zkuste použít na rekuperaci hadici SONOVAC(sonoflex) nebo podobnou.

http://www.multivac.cz/produkty/sonovac

Zkoušel jsem do hadice "houknout" a na druhé straně byla slyšet odezva "okolo", nikoliv uvnitř hadice.

Tlumí velmi dobře!

Pavel

Pavel2. 3. 2014 14:11:27

Zdravim. Aby fungovalo dobre proudeni vzduchu domem, tak je treba nechavat pode dvermi mezeru 1-1.5cm. To s sebou nese i zhorseni zvukotesnosti dveri (v porovneni s dvermi s prahem). Reseni je bud mit privod i odvod ve stejne mistnosti nebo pouzit pruchozi stenovy ventil za bratru 1000 kc. A samosrejme dvere s prahem.
http://www.elektrodesign.cz/web/cs/uplny-sortiment/produkty/prislusenstvi-distribucni-elementy/ventily/pruchozi-stenove-ventily
A kdyz budete delat navrh VZT, tak si dejte pozor, abyste "netelefonoval" z teto mistnosti jinam.