3. stavební týden - Ztracené bednění a rozvody kanalizace

Autor: e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
2. 8. 2020
0 komentářů
3. stavební týden - Ztracené bednění a rozvody kanalizace
Redakční článek
V tomto týdnu nás čekalo dodělání ztraceného bednění rozvody a kanalizace. Třetí stavební týden začal v pondělí 26. 5. 

26. 5. - DEN 12 – 2 hodiny na stavbě

V tento den jsme natáčeli reportáž o získání stavebního povolení na stavbu RD za současných podmínek. Naše reportáž byla ještě tentýž den odvysílána na ČT 1 v Událostech.

3. stavební týden - Ztracené bednění a rozvody kanalizace

Před pokládkou betonářské výztuže jsme museli v rozích domu v místech napojení obvodových stěn vyříznout na vnitřní nosné stěny v tvárnicích drážky, aby bylo možné výztuž v rozích vyvázat. Na bednění jsme pokládali vždy dva pruty o průměru 10 mm a v rohu provedli vyvázání obou vnějších a také vnitřní na vnější. Pro jejich spojení jsme použili rádlovačku a pytlové úvazky. Po vyarmování části bednění jsme začali druhou řadu obvodových tvárnic. Stihli jsme necelé 3 řady.

Reklama
3. stavební týden - Ztracené bednění a rozvody kanalizace

27. 5. 2020 – DEN 13 – 10 hodin na stavbě

Podle výkresu kanalizačního potrubí jsem si na vnitřních nosných stěnách vyznačil místa, kudy bude procházet kanalizační roura. Na ně jsem pak položil kus potrubí o průměru 200 mm. V desce budeme používat 125 mm, takže si těmito prostupy ušetříme práci s odsekáváním betonu a ztraceného bednění. Během dopoledne jsem dokončil druhou řadu ZB. Poté jsme se vrhli na uložení 3. řady. Celkem jsme spotřebovali 300 ks ztraceného bednění DEK 40 A 150 ks DEK 30. Jakmile jsme měli hotovo, urovnali jsme tvárnice podle natažené zednické šňůry a zašalovali místa, na která by se nevyplatilo dělat dořez.

3. stavební týden - Ztracené bednění a rozvody kanalizace
Reklama

K šalování stačil kousek prkna opřený o bednění a následně zapřený jiným prknem. Důležité je pamatovat si, že beton má obrovský tlak. Nakonec bylo třeba nachystat si místa, kudy bude procházet vyústění kanalizačního potrubí nad desku. Abychom se vyhnuli zbytečnému bourání, vložil jsem do každého takového místa do horní tvárnice ZB kus KG potrubí o průměru 150 mm.

28. 5. 2020 – DEN 14 – 3 hodiny na stavbě

Tento den nás čekalo betonování ztraceného bednění.

3. stavební týden - Ztracené bednění a rozvody kanalizace
Reklama

Ve stavebninách DEK v Kolíně jsem si půjčil ponorný vibrátor na hutnění betonu ve ztraceném bednění. Na bednění jsme použili 300 tvárnic bednění DEK 40 a 150 tvárnic DEK 30. Na vyzdění 1 m2 je třeba použít celkem 8 tvárnic. U bednění DEK 40 tedy máme 37,5 m2 tvárnic a u bednění DEK 30 je to 18,75 m2 tvárnic. Na bednění DEK 40 je třeba použít 0,276 m3 betonu na 1 m2 tvárnic. U DEK 30 je to 0,206 m3 betonu na 1 m2 tvárnic. Pro výpočet se dá použít i odhad dle počtu palet. Obvykle na 1 paletu spotřebujeme 1 m3. Nám vyšlo 14 m3 betonu dle všech výpočtů.

3. stavební týden - Ztracené bednění a rozvody kanalizace

Kvůli silnému dešti jsme museli pumpu i mix postavit na ulici. Pán s pumpou dorazil včas. Na čerpadlo nasadil zpomalovací koleno, aby padající beton ztracené bednění nerozbil. Po příjezdu prvního mixu jsme se mohli pustit do betonáže. Hotovo jsme měli za 1,5 hodiny. Pro jistotu, aby nám beton vyšel, jsme do tvárnic nedávali úplně plné množství betonu. Přibližně ½ horní tvárnice jsme nechali prázdnou s tím, že ji zabetonujeme při betonování desky. Nakonec ale beton vyšel přesně a my tyto tvárnice ještě jednou oběhli, abychom beton využili. Poté jsme všechny tvárnice obešli a zednickou lžící očistili hrady a beton urovnali. Současně jsme v tvárnicích beton zhutnili ponorným vibrátorem. Odpoledne jsem opět zajel do stavebnin DEK v Kolíně pro kanalizační potrubí, které budeme realizovat zítra.

3. stavební týden - Ztracené bednění a rozvody kanalizace

29. 5. 2020 – DEN 15 – 8 hodin na stavbě

V tento den nás čekaly rozvody kanalizace. Kanalizační potrubí jsme měli již koupené, takže jsme se mohli rovnou pustit do práce. S realizací mi přijel pomoci Martin Kovařík. Máme v plánu realizovat vody, odpady a vytápění, případně vzduchotechniku. Nejprve jsme si rozložili jednotlivá kolena a kanalizační trubky. Dále jsme se zaměřili na výkres kanalizačního potrubí v základech a prvního a druhého nadzemního podlaží. Podle výkresů obou pater jsme kontrolovali, zda jsou vývody kanalizačního potrubí pro 1. NP i stoupačky v místech, kde se nám s nimi bude nejlépe pracovat. Kromě odpadu ke sprchovému koutu, který bude tvořen kanálkem, jsme vše ponechali dle plánu. Kanálek jsme kousek posunuli, aby to z obou sprch bylo k odpadu přibližně stejně daleko.

3. stavební týden - Ztracené bednění a rozvody kanalizace

Nejprve jsem odstranil rýčem překážející zeminu s pískem a udělal jsem místo pro hlavní kanalizační řad. Zeminu s pískem jsem rovnou házel do místa jednotlivých vývodů kanalizace a připravoval si tak pod ně podsyp. Ukázalo se, že předchozí den zabetonované trubky o větším průměru pouze překáží a je lepší ji vydolovat z bednění pryč. Kdybych býval dal do bednění kus polystyrenu, nemusel jsem teď s odstraňováním trubek mít tolik práce. Po přípravě míst pro vyústěni kanalizace jsme se vrhli na pokládku trubek. Z domu vede potrubí o průměru 160 mm, které se hned redukuje na 125 mm. Ostatní rozvody jsou komplet ve 125 mm. Začínali jsme od místa vyústění kanalizace z domu a postupně pokračovali na druhý konec. Celé potrubí jsme skládali nasucho a bez gumiček. Kolena jsme používali maximálně 45°, nikdy 90°

3. stavební týden - Ztracené bednění a rozvody kanalizace

Nad současné ZB necháme koukat 17 cm. Deska by měla mít 15 cm, takže bude ještě kousek k dobru. Před betonáží potrubí obalíme mirelonem, takže i kdyby se nám hrdlo „utopilo“, snadno na něj potrubí napojíme. Jakmile bylo potrubí poskládané, zkontrolovali jsme spád trubek. Ten by měl být 3 %, tedy 3 cm na 1 m délky potrubí. Poté jsme postupně potrubí rozpojili k vyústění z domu a do hrdel začali vkládat gumičky. Potrubí jsme namazali mazivem a začali postupně sestavovat načisto. Zasouvání některých trubek šlo ztěžka. Ale při opření o ZB se nakonec povedlo spojit vše.

3. stavební týden - Ztracené bednění a rozvody kanalizace

30. 5. 2020 – DEN 16 – 3 hodiny na stavbě

Dnes bylo na pořadu dne podsypání kanalizace pískem. Část vybagrované hlíny a písku jsme nechali v prostoru desky, abychom nyní nemuseli složitě dopravovat materiál pod potrubí. Postupně jsme to tedy začali házet pod potrubí a udusávat. Také jsme si hlídali, abychom při podsypávání nezměnili sklon potrubí. Při podsypávání potrubí, které vyúsťuje nad deskou, bylo zase nutné hlídat dodržení 17 cm výšky. Všude jsme postupně odstraňovali pracovní podepření a pod potrubím měli jen čistý písek a jílovitou hlínu.

3. stavební týden - Ztracené bednění a rozvody kanalizace

Kromě podsypávání potrubí jsme od prostoru garáže vozili kusy betonu od souseda.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (149 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací