Rozhodnutí stavět, výběr pozemku a návrhy RD, návštěva SÚ a sousedů

Autor: Michal (4 příspěvky)
Kategorie: Pozemek
29. 5. 2013
3 komentáře
Rozhodnutí stavět, výběr pozemku a návrhy RD, návštěva SÚ a sousedů
Příspěvek stavebníka
Již v dětství jsem si představoval a kreslil honosné domy, ve kterých budu jednou bydlet. V současné době již delší dobu řeším možnosti nějakého osamostatnění se od rodiny, respektive od mámy. K závěru postavit dům jsem dospěl převážně díky zaručenému zhodnocení mých doposavaď nabytých financí v kombinaci s chutí splnit si sen a bydlet ve svém, vlastníma rukama postaveném.

Žiji na jihozápadě Brna a do práce dojíždím na samotný severní okraj. Jelikož vím, že se firma v horizontu 2 let bude stěhovat do Líšně, omezil jsem proto parametry pozemku na dojezdovou vzdálenost 20 km od Líšně a cenu max. 500 000,-

Je to pár dní, co jsem po návštěvě stavebního úřadu, konzultaci se sousedy a rad rodiny a přátel, vyřadil stavební parcelu o ploše 400 m2 za cenu 750 Kč/m2 v prudkém svahu v obci Holubice právě z důvodu prudkého svahu a nákladných terénních úprav a komplikované příjezdové cesty.

Nyní mám zamluvený kompletně zasíťovaný pozemek o rozloze cca 300 m2  mírně svažitý, 15 km od Brna-Líšeň, v klidné části obce za cenu 875 Kč/m2 . Což v této lokalitě je více jak poloviční cena. Jediný důvod proč tomu tak je, je šířka resp. ''úžka'' a to 7,5 m.

Reklama

Když jsem k pozemku poprvé přijel, chtěl jsem se rovnou otočit, protože se zdál opravdu uzoučký. Avšak jsem před ním chvíli postál a začaly přicházet myšlenky. Tak jsem zasedl ke stolu, napřed k tužce a papíru, poté k myši s klávesnicí.   Jelikož jsem absolvent stavební průmyslovky, tak umím pracovat s různými 3D i 2D programy. Konkrétně v mém případě jsem stáhl ArchiCAD a začal kreslit.

Dispozičně jsem chtěl 3+kk - dole: hlavní místnost s kuchyňským koutem, koupelku a toaletu klidně dohromady - to mi nevadí, a hlavně technickou místnost na kotel apod. A v patře: 2 pokoje, případně toaletu.

Doufal jsem v to, že soused po levici, který má podél naší hranice proluku tvořenou průjezdem do dvora širokou min. 3m, mi povolí stavět hned na hranici, abych využil každý decimetr. U opačného souseda, který má proluku cca 1,5m a okno nejspíš do kuchyně, jsem byl realista a stanovil 1,5m vzdálenost proluky a dostal se na šířku domu 6m, s čím už se dalo pracovat a po nesčetných a určitě ne konečných úpravách vznikl návrh domku, ve kterém bych si život dokázal představit.   Návštěva SÚ a sousedů mě čekají zítra, tak se uvidí...

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Michal

Michal29. 5. 2013 11:44:00

Zdravím... pochopitelně s min. rozestupy dle SZ jsem obeznámen. Avšak jsem chtěl při setkání s potencionálními budoucími sousedy předložit konkrétní návrh dle mých požadavků. A vrámci rozmluvy mezi 6ti očima stanovit požadavky jejich k tomu, aby mi povolili stavět na vyjímku bez dodržení vzdáleností. pochopitně žádná okna na obou stěnách nebudou.
Na SÚ jsem byl ještě před schůzkou se sousedy.
Dnešním dnem jsem obeznámen s požadavky SÚ i sousedů. Což je výška max 4m a šířka 5m.
Práce s ArchiCADem není práce, naopak mě to baví...
v dalším článku více o novém návru.

Díky

Majkííí a Kačka

Majkííí a Kačka29. 5. 2013 11:38:54

Dobrý den.

Souhlasím s panem Čermákem. Zajděte nejdříve na stavební úřad a zjistěte, zda Vám dají výjimku. Ty odstupové vzdálenosti budou muset schválit i hasiči.

Doporučil bych Vám v tomto případě sepsat pouze smlouvu o smlouvě budoucí. Převod pozemku a veškeré platby (včetně zálohy) podmínit získáním stavebního povolení.

Je to právnicky složitější, ale budete v klidu a žádné nervy.

Přece jenom 875 Kč za metr je dost, když tam nakonec půjde postavit jenom dlouhý skleník.

Michal Čermák29. 5. 2013 10:08:08

Dobrý den, je hezké že jste si stanovil odstupové vzdálenosti od hranice dle svého uvážení. Ale ze stavebního zákona vyplívá min. rozestup 7m mezi domy pokud jsou na jednom z nich okna do obytné místnosti. A min. 2m od hranice pozemku. Tak být Vámi tak vše proberu nejdříve se stavebním úřadem a sousedy a vše si nechám podepsat. Jinak je veškerá práce zbytečná