Oplocení pozemku - pletivový plot

Autor: ST (11 příspěvků)
Kategorie: Oplocení pozemku
18. 10. 2024
0 komentářů
Oplocení pozemku - pletivový plot
Příspěvek stavebníka

Postup stavby pletivového plotu na pozemku.

Stavba plotu

Stavbu plotu jsem musel bohužel řešit dříve, než jsem původně plánoval, jelikož jsem součástí kupní smlouvy pozemku měl dodatek, že jsem do dvou let povinný vybudovat plot mezi mým a souseda pozemkem.

A protože se jedná a boční (delší) stranu pozemku směrem do pole, rozhodnutí, že se bude jednat o zelený poplastovaný plot s podhrabovou deskou bylo rychlé. Máme podhrabovou desku 20 cm vysokou, 3 metry dlouhou a výška pletiva je 125 cm.

Vrtání děr

Pro vrtání děr jsem se rozhodl půjčit půdní vrták Stihl. Tato část pozemku má velice tvrdou půdou, byl totiž touto stranou navážen veškerý materiál na stavbu a půda je dost uježděná. Vrtákem šla práce pěkně od ruky, vrtáno bylo tuším průměrem 25 cm.

V místech, kde je tvrdší půda, nebo nějaký kamen, není vrtání sranda a dokáže to se zápěstím pěkně škubnout, je lepší být na to ve dvou lidech. Vrtal jsem hloubku díry cca 50 cm, sloupek měl 200cm, 50 cm v zemi a 150 cm nad zemí. Na všech sloupcích jsem si udělal čáru 150 cm od vrchu, abych vědět, v jaké výšce ho zabetonovat. Beton jsme míchali sami, spotřeba není zas tak velká.

Podhrabové desky, šikmé výztuhy

Pár dní po betonování sloupků jsem navrtal držáky podhrabovích desek a ve dvou lidech desky umístily mezi sloupky. Na první, poslední a každý šestý sloupek jsem dle návodu dával šikmé vzpěry. Plot jsem měl objednaný z e-shopu, kde jsem zadal poptávku a naceněný mi byl kompletně včetně všech vrutů, držáků, šroubků, napínacích drátů, atd.

Reklama

Napínání drátů, natažení pletiva

Poté přišel čas na napnutí drátů, napínal jsem 3 dráty, úplně na vršku pletiva, dole a uprostřed, pomocí malý ráčen, které byly součástí dodání se dráty pěkně našponovaly. Zbývalo natáhnout pletivo, na to bylo zapotřebí více lidí, byla to určitě ta nejsložitější část stavby plotu, ale při troše zručnosti se i toto dá zvládnout. Pak stačí nastříhat drátky, kterými se přiváže pletivo ke sloupkům a napínacím drátům a plot je hotový.

Oplocení pozemku - pletivový plotOplocení pozemku - pletivový plot

Náklady

Název položkyCena
Celkem za 60 m plotu
33 000 Kč
Celkem33 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací