Zateplení soklu - docela rychlovka

Autor: Petr a Ilona (24 příspěvků)
Kategorie: Zahrada
5. 10. 2024
0 komentářů
Zateplení soklu - docela rychlovka
Příspěvek stavebníka
Když je progres venku i vevnitř, hned to vypadá na větší posun.

Zateplení soklu

Zatímco se v domě pracuje na elektřině a vodě, neleníme a pracuje se také venku. Mluvím tady o zateplení soklu. Materiál jsme si nakoupili už předem a máme jej složený v garáži. Pro zateplení používáme extrudovanou (modrou) tepelnou izolaci Fibran XPS L 300 kPa 80mm. Na ztracené bednění lepíme lepidlem na bázi cementu Webertmel 700, v pytlích po 25kg. 

Zateplení soklu - docela rychlovka

Čekají nás dvě řady polystyrenu nad sebou, manžel začíná u rohu, lepí první desku zateplení, od tohoto místa natahuje provázek a pokračuje dál. Každou desku vždy překontroluje ještě váhou, zda je v rovině, protože provázek bere jako pomocníka ne jako jistotu. Vím, že někdo staví pouze podle provázku, my máme ale radši jistotu ve formě přeměření váhou.

Když má vrchní řadu hotovou, nechává do druhého dne pořádně zatvrdnout a spodní řadu už jede bez provázku, přimáčkne vždy na řadu vrchní. A tak pokračuje postupně okolo celého domu. V interiéru už se nám dokončují omítky a tak je vidět progres jak venku, tak i vevnitř. Za několik dní nás těší pohled na zateplený sokl.

Reklama

Jako poslední před zahrnutím základové desky hlínou ještě zbývá natáhnout okolo celého domu nopovou drenážní fólii. Deska je vysoká 3 šáry ztraceného bednění plus 10 cm betonu, tedy něco málo přes 1,5 metru. Vybíráme tedy 2 metry vysokou nopovou fólii. Fólii natahujeme s malým přesahem nahoru nad zateplení tak, aby přesně zakrývala horní část izolace, dole necháváme zbytek fólie „volně“ ležet na terénu.

Spodní část ještě lehce zahazujeme hlínou, kterou máme k dispozici vedle domu, aby byla fólie alespoň malinko zatížená, než se bude navážet hlíny více.

Zateplení soklu - docela rychlovkaZateplení soklu - docela rychlovka
Reklama

Náklady

Název položkyCena
Nopová folie
1 300 Kč
Tepelná izolace Fibran XPS L 300 kPa 80mm
19 500 Kč
Webertmel
5 000 Kč
Celkem25 800 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Ilona
Petr a Ilona (24 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací