Přípojka elektřiny a vody - ach jo, zase problémy (dlouhé hledání vodovodní přípojky)

Autor: Petr a Ilona (22 příspěvků)
11. 9. 2024
0 komentářů
Přípojka elektřiny a vody - ach jo, zase problémy (dlouhé hledání vodovodní přípojky)
Příspěvek stavebníka

Tak tohle bylo o nervy... Když bagrista přijel brzy ráno, ještě jsme netušili, jaké dobrodružství nás čeká. S nadějí, že potrubí najdeme v hloubce kolem 1,5 metru, jsme se pustili do výkopu v místech vyznačených pracovníky VAKu. Hodiny však ubíhaly a potrubí nikde...

Přípojka vody - tak tohle bylo o nervy

Když si vzpomeneme na kopání přípojky vody, chce se nám skoro brečet, tolik práce, tolik úsilí prakticky pro nic.

Pracovníci Vaku vyznačili uložení vodovodní trubky

Když jsme se rozhodli, že je čas připojit do domu vodu, kontaktovali jsme klasicky VAK s prosbou o vytyčení vodovodního řadu. Máme trochu netradiční připojení, jedná se o řad, který není oficiálně zaveden v katastru, ale domy okolo i vedlejší vesnice je na tento řad napojena.

Do několika dní přijíždějí pracovníci z VAKu a přípojku, respektive řad, nám vyznačují sprejem na pozemek. Objednáváme tedy bagr, abychom se dali do kopání přípojky. Ještě ale netušíme, co bude následovat. 

Přípojka elektřiny a vody - ach jo, zase problémy (dlouhé hledání vodovodní přípojky)
Reklama

Ztracená vodovodní přípojka

Bagrista přijíždí hned brzy ráno a pouští se do výkopu, počítáme, že potrubí bude zhruba v 1,5 až 1,6 metrech pod zemí a tak bagr kope cca do necelého metru a půl ve vyznačené linii a následně manžel dokopává ručně. Po několika hodinách úsilí se nám ale nedaří řad najít a tak pokračujeme po stranách od vyznačené linie.

Na každou stranu asi metr a půl. Říkáme si, že možná se pracovníci trochu minuli a řad mohli vyznačit kousíček vedle. Bagrista pokračuje v kopání až se najednou zastaví, vyleze z bagru a říká si, že tohle přeci není možné.

Díváme se na díru asi tak 4x2 metry a asi 3 metry hlubokou. Na spodu vidíme, že už prosakuje i spodní voda, to přece není možné, nemůže být vedení tak hluboko, říkáme si. Den se chýlí ke konci a tak se domlouváme na pokračování další den zase ráno. Přes vykopanou díru dáváme desky a díru zakrýváme. 

Přípojka elektřiny a vody - ach jo, zase problémy (dlouhé hledání vodovodní přípojky)

Vodovodní trubka byla 2m vedle od vyznačení pracovníků VAKu

Další den ráno se zase scházíme na stavbě a pokračujeme. Celou dobu přemýšlíme nad tím, co teda dělat, jak dál pokračovat, abychom nerozkopali celou zahradu. Víme, že řad by měl být na pozemku zleva doprava, tudíž musí být špatně poznačená vzdálenost od domu.

Pro jistotu zkoušíme vykopat kousek ještě za momentální dírou, ale nic nenacházíme a tak díru zase zahazujeme a pokračujeme s kopáním směrem k domu. Po několika hodinách si všímáme ve výkopu jiného odstínu hlíny, čekáme sice, že by tam měl být písek pod a nad vedením, ale na druhou stranu, je to tady už několik desetiletí a možná se to dříve dělalo jinak.

Bagr tedy čeká, manžel bere do ruky lopatu a zkouší ručně najít vedení vody. Po několika pokusech se to daří a my konečně nacházíme vodovodní trubku. „Jen“ o necelé 2 metry vedle, než byla vyznačena od pracovníků VAKu. Paráda. Konečně!

Reklama
Přípojka elektřiny a vody - ach jo, zase problémy (dlouhé hledání vodovodní přípojky)

Trápení s hledáním přípojky má šťastný konec

A tak je naše trápení s hledáním vodovodní přípojky u konce. Dalo nám to pořádně zabrat. Manžel očišťuje trubku od hlíny, aby se přesvědčil, že je to potrubí a ne jen zbytek nějaké roury například. Upravujeme rozkopaný terén okolo a potrubí provizorně zakrýváme.

Následující den domlouváme připojení vody s VAKem. Za několik dní přijíždějí a vrtají naši vodovodní přípojku. Super, už nám v domě teče voda, jaká paráda! Provizorně máme vodoměr připevněn na zdi, nakonec úplně na opačné zdi, než je ve výsledku. Vodoměr nastálo nám přepojuje a umisťuje instalatér, který realizuje v domě vodu a odpady.

Přípojka elektřiny a vody - ach jo, zase problémy (dlouhé hledání vodovodní přípojky)Přípojka elektřiny a vody - ach jo, zase problémy (dlouhé hledání vodovodní přípojky)
Reklama

Přípojka elektřiny

Prvotní připojení na elektřinu zhotovujeme do stavební boudy, kde se nachází stavební rozvaděč, více o tomto píšu ve článku Zařízení staveniště - přípojka elektřiny. Když je načase napojit elektřinu do domu, stavební rozvaděč přesouváme z boudy do technické místnosti, přívodní kabel přesouváme od antoníčka přímo do domu. Vedeme jej v červené chráničce.

V domě napojujeme přívodní kabel do stavebního rozvaděče, který později při napojování zásuvek, vypínačů a ostatních elektrických zařízení měníme na již domovní rozvaděč. Jak již bylo zmíněno v předchozím článku ohledně rozvodů elektřiny, přívodní elektrický kabel máme 5x16 CYKY-J. 

Náklady

Název položkyCena
Poplatek za připojení vody
5 119 Kč
Kopání vody
4 000 Kč
Celkem9 119 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Ilona
Petr a Ilona (22 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací