Vytyčení stavby a zemní práce očima svépomocných stavebníků

Autor: Tereza Malinová (redakce) (41 příspěvků)
9. 9. 2024
0 komentářů
Vytyčení stavby a zemní práce očima svépomocných stavebníků
Redakční článek

Na vytyčení domu a výkopové práce svépomocí se většinou všichni svépomocní stavebníci těší. Na řadu přichází konečně tolik očekávané první kopnutí do země. Dům nabírá na skutečných obrysech. Už to není jen nákres na papíře. Je to období plné nadšení z úvodních stavebních prací, zároveň se ale objevují i první komplikace v podobě spodní vody, sypkého nebo dokonce nestabilního podloží. Přečtěte si, jak se s problémy stavebníci popasovali.

Stavebník Lukáš: „Skrývka je celkem fajn práce.“

Stavebník Lukáš si přípravu na skrývku ornice udělal sám. „Na hranici pozemku již stojí plot, tak nebyl problém budoucí stavbu odměřit od hranice pozemku. Rohy domu a garáže jsme si vyznačili sprejem a na každou stranu přidali 1 m na skrývku. Následně jsme pro bagristu celý obvod skrývky vyznačili sprejem.“

„Pozemek je spíše rovinatý, skrývku jsme začali v nejnižším bodě a na protější straně byl maximálně 30cm rozdíl :-D. Celkem fajn práce, spíše jsem počumoval a občas byl po ruce... :D“ Pochvaloval si Lukáš samotné bagrování.

Zaměření domu bez laviček doporučil geodet

„Po skrývce dorazil geodet. Do rohů jsme natloukli roxory a označili sprejem. Hodinka práce. Následují den jsme s manželkou podle rohů sprejem obtáhli obvody budoucích pasů, včetně jednoho, který vede cca prostředkem budoucích základů. Na nabídku geodeta jsme se rozhodli stavět bez stavebních laviček. Nyní nám jen na pevném bodu vyměřil a označil budoucí 0 a domluvili jsme se, že po vylití pasů betonem, opět přijede a vyznačíme přesně polohu rohů.“

Vytyčení stavby a zemní práce očima svépomocných stavebníků
Reklama

Pošlete podklady pro zaměření rohů geodetovi předem, urychlíte pak proces zaměřování domu.

Náročnou skrývku ve svahu u Báry a Romana dělaly dva bagry

U stavebníků Baru a Romana byla oproti Lukášovi skrývka náročnější. Skrývka (ve svahu) byla v našem případě docela náročná. Dva bagry u nás strávily celý den. Prostor pro skrývku jsme si vytyčili sami podle mapy a situačního plánu. Nechali jsme bagry odebrat zeminu cca 2 m daleko od budoucích zdí domu. Půdorys domu je do písmene “H”, ale skrývku jsme prováděli do tvaru čtverce.“

Jílovitá až bahenní půda si vyžádala inženýrsko-geologický průzkum

Stavebníkům se po skrývce nezdála kvalita půdy, a tak si pro jistotu nechali udělat inženýrsko geologický průzkum„Po skrývce jsme zjistili, že je zemina docela jílovitá. V suchu tvrdá jako kámen, ale v dešti jemné bahno. Znepokojilo nás to a pro jistotu jsme si dohodli inženýrsko-geologický průzkum, na jehož základě geolog stanovil únosnost základové spáry. Statik nám pak upravil hloubku základových pasů. Geolog nám vypracoval geologický profil s komplexními informacemi o podloží. Základové poměry byly naštěstí označeny za jednoduché.“

Reklama

Problematická výška 0 u Zdenky

Bez zádrhelu se neobešlo zaměřování domu také u stavebnice Zdenky. A nejen to, ani bagrování pasů neproběhlo bez problému. „Geodeti přijeli na náš pozemek a hned nastal problém. Paní projektantka neměla v projektu určenou nadmořskou výšku pro výšku O, kterou u nás tvoří vrchní strana podlahy. Vše měřila z fixního bodu, který si vyznačila na chodníku.“ Jak to nakonec dopadlo se dočtete v jejím článku.

Jak se staví lavičky

Svépomocník píšící pod přezdívkou ST popsal, co je potřeba k sestavení laviček svépomocí: „Lavičky jsme dělali svépomocí za pomocí dřevěných kůlů a prken. Potřeba byla palice, hřebíčky, olovnice, zednická šnůra a laser. Lavičky jsme stavěli dostatečně daleko od výkopu, aby nepřekážely bagristovi. Provedení všech laviček trvalo asi jedno odpoledne ve 3 lidech.“

Lavičky jsou dočasné dřevěné konstrukce umístěné mimo půdorys stavby, které slouží k přesnému přenosu a uchování vytyčovacích bodů. Zajišťují, že i po zahájení zemních prací lze kdykoliv obnovit přesnou polohu rohů a hran budoucího objektu. Někteří stavebníci pracují bez nich.

Reklama

Základové pasy plné spodní vody u Lada

To, že se během zemních prací mohou objevit komplikace v podobě spodní vody ví už také stavebník Lado. Naštěstí se podělil o tip, jak tento problém vyřešit. „Máme svažitý pozemek, jakmile jsme se blížili k úrovni základů sklepa, zjistili jsme, že se v této hloubce nachází spodní voda. Jak se bagr prokousával níž a níž, vody přibývalo… Nevěděli jsme, jak tento problém řešit.

Pak jsme dostali radu, abychom vedle stavby zakopali skruže pod úroveň základů a odtud vodu odčerpávali. Rada se ukázala být účinná a hned jsme měli základy suché…“ Popisuje ve svém článku, jak se popasovali s podzemní vodou v základových pasech.

Vytyčení stavby a zemní práce očima svépomocných stavebníků

Podlaží se během bagrování pasů sypalo

Nepříjemnosti s bagrováním základových pasů zažil také stavebník Pavel Matuš. „Ten samý bagrista přijel tedy tentokrát s menším bagrem a jal se kopat základové pasy. Šlo to hrozně. Základy měli být široké 40 cm, kopali jsme lžící 30 cm a široké jsou nakonec v drtivé většině 60 cm.

Podloží se neuvěřitelně sypalo a kde se nesypalo byly tak obří kameny, že jsme sypání způsobili my. Obrovské šutry nám práci hrozně komplikovali, a tak se končilo až za tmy a já neodjížděl domu se zrovna dvakrát dobrým pocitem.“ Podrobnosti se dočtete v jeho článku.

Vytyčení stavby a zemní práce očima svépomocných stavebníků

Prodlevu mezi výkopem a vylitím základů betonem je dobré mít co nejkratší. Dešťová voda a sesuvy zeminy do výkopu umí zkazit náladu. Mějte proto prostupy předem promyšlené, materiál připravený a zjistěte si, jak flexibilní je blízká betonárka.

Vytyčení domu a zemní práce na videu

Péráci i stavitelka Pavlína si dokonce natočili časosběrná videa, která mapují vznik jejich domu. Najdete je v jejich článcích.

Stavební etapu vytyčení domu a zemní práce krásně shrnul stavebník Pérák: „Přijíždí bagr s tatrou a z investora, majitele a projektanta jste náhle s lopatou ve výkopu a na slovo posloucháte pana bagristu :-). Na konci dne máme ale čistý výkop a odškrtáváme první nejdůležitější milník. Už se to skutečně děje. Krásnější díru do země svět neviděl!“

Líbí se Vám články našich stavebníků? Stát se autorem zajímavých článků se můžete i vy. Stačí se registrovat a začít psát. Každý článek přitom odměňujeme 500 Kč.

Galerie

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (41 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací