Okna a nejen vstupní dveře

Autor: Petr a Ilona (25 příspěvků)
4. 8. 2024
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Naše starosti i radosti z nových oken a dveří.

Výběr firmy a typu oken, dveří

Tato fáze zase dost změnila celkový vzhled a dojem z domu. Ale část vybírání dodavatele, řešení materiálu a typu oken, vzhledu a zpracování dveří nás stálo dost času a nervů. V projektu máme trojsklo, to rozhodně chceme zachovat, barvu vybíráme antracit, ale pořád přemýšlíme, zda vybrat dřevo, plast nebo hliník.

Nakonec, po obdržení několika cenových nabídek a projednání v několika firmách, se rozhodujeme pro firmu z okolí. Domlouváme se na variantě - okna, dveře i HS portály plastové. Podepisujeme tedy smlouvu, platíme zálohu a čekáme na realizaci, která má být na konci listopadu. 

Okna a nejen vstupní dveře

Zaměření a volba barvy zevnitř

Samozřejmě před samotnou realizací ještě přijíždějí zaměstnanci z firmy zaměřit všechna okna a dveře. Následně několikrát kontrolujeme a odsouhlasujeme si objednávku. Všechno chceme v antracitu, jenže teď otázka, jestli i zevnitř?

Po několika projednáních se rozhodujeme, že v celém domě bude antracit oboustranně, jen v dětských pokojích, tudíž u francouzských oken, volíme uvnitř čistě bílou a jsme za toto rozhodnutí rádi. Hodně i přemýšlíme nad tím, jak budeme pokoje do budoucna ladit a přece jen tmavá se do dětského pokoje nebude hodit tak, jak například do ložnice.

Reklama

Výběr vstupních dveří

Další věc, kterou řešíme, jsou vstupní dveře. Představa je taková, že dveře budou plné a vedle dveří bude světlík, aby bylo v chodbě dostatek světla, ale když tuto myšlenku prezentujeme paní, která nám zaměřuje okna a dveře, hned nás vyvádí z míry.

Propočítáváme průchod a zjišťujeme, že pokud bychom to měli takto podle našeho přání, reálný průchod by byl 60-70 cm, což je dost málo pro hlavní vstup. Nakonec se domlouváme na variantě dveře prosklené, výplň Matelux, což je takové pískování, takže nepůjde vidět dovnitř ani ven. K tomu vybíráme venkovní madlo BERYL FS30/1000. Průchod ve výsledku vychází na 90 cm, což je mnohem lepší a reálně tudy projede v pohodě i kočárek.

Okna a nejen vstupní dveře

Kromě vstupních dveří máme v domě ještě dvoje další bezpečnostní dveře. Jedny průchozí do garáže a další z garáže dozadu na zahradu. U obou zmíněných dveří volíme šířku 80, výplň je PUR deska v barvě rámu, tedy antracit, tady nám přijde zbytečné připlácet za prosklení, protože z garáže by světlo stejně nešlo.

Reklama
Okna a nejen vstupní dveře

Konečně jsme se dočkali, ale nebude to bez problémů

Realizace se vzhledem k epidemiologické situaci a situaci na trhu se vstupním materiálem prodlužuje. Nakonec okna montují 19.12.2022 po tom, co v noci napadlo asi půl metra sněhu, paráda, někdo nám to opravdu přeje…

Ještě k tomu všemu řidič, který okna dovezl, si netroufá vjet až k domu kvůli napadnutému sněhu, má strach, že by zapadl a i přes to, že ho ujišťujeme, že půda je zpevněná, trvá na tom, že zůstane stát na cestě.

Takže ještě rychle sháníme, kdo by nám byl schopný odhrnout sníh, protože ručně bychom to dělali asi půl dne. Naštěstí po cestě potkáváme známého, který zrovna odklízí pluhem sníh o kousek dál a tak ho žádáme o pomoc. Dodělává rozdělanou práci a za chvílí je u nás, naštěstí.

Okna a nejen vstupní dveře
Reklama

Montáž

Montáž všech dveří se provádí na podkladový profil Purenit. Po namontování všech oken a dveří a po odjezdu montérů zjišťujeme, že jedna část HS portalu je naprasklá - nejspíš z mrazu. Takže fotíme, voláme, řešíme, co s tím. Za několik dní přijíždějí montéři sklo vyměnit.

Vše si po montáži DŮKLADNĚ zkontrolujte. My to sice udělali, ale i přesto jsme si praskliny všimli až později.

Okna a nejen vstupní dveře

Náklady

Název položkyCena
Okna a dveře
432 529 Kč
Celkem432 529 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Ilona
Petr a Ilona (25 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací