Bezpečnostní skla chrání dům proti vloupání a vandalům, ochrání ale také vaše zdraví

Autor: Tereza Malinová (redakce) (41 příspěvků)
3. 9. 2024
0 komentářů
Redakční článek

Většina vloupání do rodinných domů se odehrává přes okna – ať už rozbitím, vypáčením, nebo vytlačením skleněné výplně. Investice do bezpečnostních skel má proto velký význam. Ochrana majetku přitom není jediným přínosem, který bezpečnostní zasklení přináší. Kvalitní skla chrání také proti úrazům, mají vynikající tepelněizolační vlastnosti a efektivně blokují škodlivé UV záření, které by jinak pronikalo do interiéru.

Buďte doma v klidu a odjíždějte bez obav

Možná máte divný pocit, když jste sami doma, a nebo když opouštíte svůj dům na delší dobu. Není divu, každý rok v Čechách dojde k tisícům vloupání do rodinných domů a víkendových chat. Je proto na místě vybrat bezpečnostní zasklení, protože okny se do objektů snaží dostat většina nevítaných hostů.

Termoizolační skla IZOS s doplňkovou úpravou Protect jsou navržena tak, aby odolala vnějšímu poškození. Jakmile nainstalujete bezpečnostní zasklení do svého domu, budete se cítit mnohem bezpečněji a s klidem budete odjíždět, třeba i na dovolenou.

Bezpečnostní skla chrání dům proti vloupání a vandalům, ochrání ale také vaše zdraví

Dva typy bezpečnostních skel: vrstvená a tvrzená

Bezpečnost izolačních skel IZOS lze zvýšit vrstvením fólií nebo kalením, a to v jakékoli požadované bezpečnostní třídě, jejich přehled uvádíme na konci článku. Pro vysokou odolnost před vniknutím do objektu jsou vhodná skla vrstvená (VSG), kdy se jednotlivé tabule spojují PVB fóliemi.

Reklama
Bezpečnostní skla chrání dům proti vloupání a vandalům, ochrání ale také vaše zdraví

Druhou možností je kalení neboli tvrzení skel, kdy díky tepelné úpravě získává sklo až pětinásobnou odolnost při nárazu a trojnásobnou pevnost v ohybu oproti sklu běžnému. Pokud už dojde k destrukci, sklo se rozbije na neostré úlomky. Proto se tento typ skel uplatňuje v domácnostech i při návrhu skleněného nábytku nebo příček.

Spojení vrstveného a tvrzeného skla

Technologie navíc umožňují kombinaci obou procesů výroby bezpečnostních skel, tedy využití vrstveného bezpečnostního skla s tabulemi z tvrzených skel (VSG-ESG). Zde uživatel získá spojení výhod dvou výrobních procesů. Tyto typy skel jsou ideální pro výplně oken a dveří, ale také markýz a v interiéru například pro interiérové příčky nebo skleněné zábradlí.

Reklama

Variabilita výroby umožnuje vytvářet kombinace různých bezpečnostních zasklení. Podle požadavků můžete mít například skla bezpečnostní, se zvýšenou akustickou ochranou, pochozí nebo protipožární atd.

Bezpečnostní skla chrání dům proti vloupání a vandalům, ochrání ale také vaše zdraví

Bezpečná domácnost, ochrana před úrazy

Bezpečnostní skla IZOS s úpravou Protect nejsou jen bariérou mezi vámi a okolím, ale také účinně chrání před úrazy. U vrstvených skel PVB fólie zajistí, že se při rozbití sklo neroztříští na ostré střepy, ale zůstane přilepené právě na fólii. Rodiny s dětmi jistě ocení tento dodatečný způsob, jak zvýšit bezpečí ve svých domovech.

Reklama

Až 100% eliminace UV záření

Jednou z často podceňovaných vlastností bezpečnostního skla s PVB fólií je jeho schopnost zabránit až 100 % průniku UV záření do interiérů budov. To je obzvláště užitečné v místnostech s velkými prosklenými plochami, které by jinak propouštěly sluneční paprsky, jež mohou poškodit obrazy, textilie nebo dřevěné podlahy. Všichni jsme se někdy setkali s vyšisovanými látkami nebo nábytkem.

Bezpečnostní skla chrání dům proti vloupání a vandalům, ochrání ale také vaše zdraví

Kombinujte vlastnosti bezpečnostních skel

Díky variabilitě výroby může mít vrstvené zasklení rozličné parametry podle vašich požadavků. Můžete si nechat vyrobit například bezpečnostní skla protihluková, která využijete, pokud bydlíte v blízkosti železnice, dálnice a zkrátka všude, kde je vyšší hluková zátěž. Protihluková skla jsou tvořena dvěma tabulemi skla spojenými jednou nebo více protihlukovými fóliemi.

Vybrat můžete také bezpečnostní sklo pochozí, které složené z několika vrstev skla spojených PVB fóliemi. A využijete jej třeba pro skleněnou podlahu, schodišťové stupně, různé lávky, můstky, terasy nebo i elegantní zakrytí studně.

Bezpečnostní třídy podle platných evropských harmonizovaných norem

Odolnost proti poranění a nárazu dle normy ČSN EN 12600 - klasifikuje různé typy skel (dle výšky pádu zkušebního tělesa a charakteru lomu skla), která při rozbití skla nezraní člověka nebo zabrání propadnutí skrze sklo. Například bezpečnostní třídy 1B1 a 2B2 charakterizují rozpad bezpečnostních vrstvených skel při simulaci nárazu člověka do skla. Výsledné rozbití skla s bezpečnostní třídou 2B2 nesmí člověka poranit, s třídou 1B1 nesmí zapříčinit propadnutí člověka přes toto bezpečnostní vrstvené sklo.  

Odolnost proti v loupání dle ČSN EN 356 – jedná se o bezpečnostní zasklení odolné proti násilnému vniknutí resp. ručně vedenému útoku. Tato skla dělíme na osm tříd P1A až P5A představují prosklené části obytných domů nebo výlohy obchodů. Testy těchto bezpečnostních skel jsou založeny na padající ocelové koule o hmotnosti 4,1 kg z různých výšek, a pokud nedojde k rozbití výplně, považuje se zkouška za úspěšnou.

Možnosti zasklení jsou v dnešní době veliké. Jedno je však jisté, s okny IZOS Protect budete zkrátka v bezpečí.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (41 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací