Usazování překladů HELUZ FAMILY 3in1

Autor: Tereza Malinová (redakce) (41 příspěvků)
12. 9. 2024
1 komentář
Redakční článek

Zase po nějaké době jsme se vydali s kamerou podívat, jak si na stavbě vede stavebník Marek. Tentokráte má s bratrem na plánu usazování roletových překladů svépomocí. Tato etapa přichází na řadu po vyzdění obvodového zdiva a dvou vnitřních nosných stěn. Dozvíte se, jaké překlady si Marek vybral, ale také to, jak se vypořádal s nečekaným problémem – nedostupností jeřábu v okolí.

Překlady HELUZ FAMILY 3in1 jsou ideální pro nízkoenergetické a pasivní domy

Všechna okna, s výjimkou těch na severní a východní straně domu, budou osazena roletovými překlady HELUZ FAMILY 3in1 nosné. Tyto překlady mají variabilní prostor pro venkovní stínicí techniku, který lze využít kdykoliv v průběhu životnosti stavby. 

Roletové překlady HELUZ FAMILY 3in1 nosné jsou také důležitým prvkem pro nízkoenergetické a pasivní domy. Umožňují snadnou montáž, nemají tepelné mosty, poskytují systémové řešení a jsou ideální pro zdivo z broušených cihel. Do překladu lze použít stínící systémy různých výrobců. Cihly HELUZ 44 a překlady HELUZ jsou součástí kompletního stavebního systému HELUZ.

Pro zbylá okna zvolil stavebník skládané překlady (HELUZ 23,8 a–200). Ty jsou u zdiva tloušťky 44 cm sestaveny vždy ze čtyř kusů nosných překladů Heluz a polystyrenové izolace. 

Pokud se chcete vyhnout řezání, volte doplňkové cihly s označením N

Podle projektové dokumentace bude Marek usazovat překlady na cihly, u kterých musel předem upravit výšku. Takovýto krok není v praxi příliš běžný. Pokud se chcete vyhnout řezání a současně vám nevyhovuje standardní výška cihel, doporučuji domluvit se s projektantem na použití doplňkových cihel s označením N, které jsou namísto 250 mm vysoké jen 166 mm.

Překlady svépomocí: usazujeme na maltové lože a tenkovrstvou maltu

Na řezaných cihlách vytvořil Marek vyrovnávací maltové lože, podobně jako při zakládání první řady cihel a maltu nechal vytvrdnout. Těsně před ukládáním překladů aplikoval stavebník pomocí ozubeného hladítka na připravené maltové lože tenkovrstvou maltu, do které mohl být usazen první roletový překlad HELUZ. 

Reklama

Traktorbagr zastoupil při usazování překladů jeřáb

Původně plánoval Marek použít pro ukládání roletových překladů HELUZ jeřábní techniku, ale v požadovaný termín, nebyl žádný z okolních jeřábníků k dispozici. Proto padlo rozhodnutí, provést usazení překladů s pomocí traktorbagru.

Pomocí paletizačních vidlí přemístil traktorbagr překlad na požadované místo a vyzvedl jej nad stavební otvor. Zde ho Marek s kolegou urovnali do připraveného maltového lože. Protože ke všem okenním otvorům není pro traktorbagr snadno dostupný příjezd, nebylo možné ostatní překlady ukládat pomocí paletizačních vidlí, a tak přišlo na řadu zavěšení na výložník. 

Po usazení překladů je na řadě dozdění stěn

Pro uložení překladů svépomocí je ideální, pokud je na každé straně okenního otvoru jeden stavebník, který pozici překladu přesně koriguje. Když byly všechny překlady na svém místě, zbývalo dozdít obvodové a vnitřní nosné stěny, aby mohlo přijít na řadu ukládání stropních panelů. 

O této etapě zase příště v našem videu. Markovi zatím přejeme, ať se daří!

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (41 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací

dalo919817. 9. 2024 9:15:49

Super! Ty překlady mají jednoznačně něco do sebe :)