Úklid pozemku

Autor: MiRa (2 příspěvky)
Kategorie: Pozemek
20. 7. 2024
0 komentářů
Úklid pozemku
Příspěvek stavebníka
Než začne vlastní stavba, chtěl jsem vidět, jak moc nerovný je náš rovinný pozemek.

Ještě, než jsem začal s jakoukoliv prací na pozemku, nechal jsem si od geodeta vytyčit lomové body pozemku a to včetně protokolu. Je dobré projít si recenze na internetu a oslovit několik firem. Jednak si můžete vybrat pro Vás nejlepší nabídku a předejte sporům s budoucími sousedy, že váš plot už není vlastně váš.

Hranice jsou jasně dány a přesně jak jsem tušil, náletové křoviny jsou moje. Na internetu si pořizuji mačetu, kupuji rukavice odolné proti propíchnutí a vytahuji kleště na stříhání větví. Šípkové keře se brání. Ale boj nevzdávám a za dvě dopoledne je to nejhorší hotovo. Větve nechávám na hromadě a později je odvážím do kompostárny. Sice jsem je mohl spálit, ale spíše by to více čoudilo než hořelo.

Úklid pozemkuÚklid pozemku
Reklama

Pokud máte poblíž kompostárnu, zbavte se větví tam. Pálení na zahradě může nepříjemně zakouřit blízké okolí.

Větvě jsou pryč, ale to pobíhání ve vysoké trávě… A ze všeho nejhorší jsou klíšťata, ty potvory vám vlezou všude. Chvíli přemýšlím, že bych pozemek zkulturnil křoviňákem, ale to by zabralo moc času. Po několika hodinách hledání na internetu narážím na zmínku o mulčovači. Mrknu na produktová videa, vypadá to dobře a dokonce nacházím půjčovnu asi 10 km daleko. Volám tam a stroj si rezervuji.

V domluvený čas si mulčovač půjčuji a po krátkém zaškolení odvážím k pozemku. Produktové video bylo dobré… Zapínám sytič, startuji motor, řadím 1/3 za zajíce, přidám plyn, stisknu páku ovládání žací lišty. Z pod stroje se ozve tlumené hučení. Spojka a jedem. Mulčovač funguje luxusně. Vysoká tráva je spíše předkrmem, menší křoviny hlavním chodem. Práce pohodlná, rychlá. 1000 m2 jsem srovnal asi za dvě hodiny – záběr lišty je 70 cm!

Úklid pozemkuÚklid pozemku
Reklama

Mulčovač udělá práci mnohem lépe, než křovinořez. Veškerou biomasu naseká na malé části.

Na druhé straně pozemku leží ještě několik ledabyle pohozených pařezů. Tušení je správné, dělící linie jde přímo skrz ně. Původně jsem je tam chtěl nechat, ale po zjištění, že jsou úplně ztrouchnivělé, tak jim s dopomocí krumpáče pomáhám na vozík a šup s nimi do kompostárny.

Mohlo by se zdát, že tato práce je zbytečná. Za mě není. Získal jsem mnohem lepší přehled o pozemku a mohu začít plánovat, co a kam postavit.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Mulčovač
800 Kč
Vytyčení pozemku
9 700 Kč
Benzín - mulčovač
200 Kč
Celkem10 700 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací