Montáž otočných interiérových dveří

Autor: e4 dům svépomocí (154 příspěvků)
20. 8. 2024
0 komentářů
Redakční článek

Chystáte se na montáž interiérových dveří? Popsali jsme profesionální postup instalace krok za krokem. Podívejte se, jak správně sestavit zárubeň a namontovat dveře.

Objednání materiálu

Zaměření otvorů pro interiérové dveře proběhlo po finálním dokončení podlah ve všech místnostech.

Následně jsme obdrželi od společnosti Vekra aktualizovanou cenovou nabídku a podepsali smlouvu. Krátce poté přivezl technik dveře i zárubně a montáž mohla začít.

Při zaměřování a tvorbě cenové nabídky technik jednotlivé otvory v domě očísloval. Čísla jsou i na jednotlivých balení zárubní, abychom věděli, co kam patří.

Montáž otočných interiérových dveří

Zárubeň se dodává už s nasazenými panty i gumovým těsněním. Stačí tedy jen jednotlivé díly sešroubovat k sobě.

Protože nemáme s montáží žádné zkušenosti ani potřebné vybavení a současně chceme, aby byl výsledek perfektní, nechali jsme instalaci kompletně na Vekře.

Reklama

Sestavení zárubní

Součástí balení dveří od VEKRA je sáček se spojovacím materiálem, který obsahuje plastové matice, kovové spony, dřevěné spojovací lamely a šrouby se záslepkami.

Do horní části zárubně se vloží modré plastové matice a částečně našroubují dodané šrouby.

Do boků zárubně si připravíme černé plastové matice a do připravené drážky vložíme spojovací lamely.

Montáž otočných interiérových dveří

Na celou plochu spoje naneseme lepidlo na dřevo a pomocí šroubu můžeme spojit horní část zárubně s boky. Při utahování šroubu dbáme na pečlivé lícování jednotlivých dílů. Po slícování můžeme šroub zcela dotáhnout a nasadit ocelové spony.

Na spodní část zárubně umístíme montážní vzpěru. Zárubeň je tak připravená na vložení do stavebního otvoru. Pro vyrovnání zárubně ve stavebním otvoru použijeme další montážní vzpěry.

Rovinnost kontrolujeme ve všech směrech pomocí vodováhy. Současně na několika místech ověřujeme metrem vzdálenost bočních dílů zárubně.

Po dokonalém vyrovnání zárubně navlhčíme zdivo. Zárubeň nyní můžeme zafixovat nízkoexpanzní pěnou, a to po celém obvodu, kvůli lepší zvukové izolaci.

Reklama
Montáž otočných interiérových dveří

Stejným způsobem sestavíme i druhý díl zárubně.

Obložky a dveřní křídla

Mezi jednotlivými místnostmi máme rozdílnou výšku podlahové krytiny. Je tedy nutné tento rozdíl vyrovnat. To provedeme úpravou spodní části zárubně elektrickým hoblíkem.

Po vytvrdnutí pěny můžeme odstranit montážní rozpěry a posunout panty přibližně na tloušťku spojovací lamely.

Do drážky v zabudované obložce naneseme na několika místech akrylový tmel a vložíme do ní druhou část obložky.

Dveřní křídlo máme již z výroby VEKRA osazené panty i vložkou se zámkem. Jakmile křídlo opatrně vybalíme, můžeme jej rovnou nasadit na obložku.

Pokud je třeba zvětšit mezeru mezi dveřním křídlem a podlahou, můžeme spodní část křídla opatrně upravit elektrickým hoblíkem.

Reklama
Montáž otočných interiérových dveří

Montáž rozety

Posledním krokem v instalaci otočných interiérových dveří je montáž rozety se zámkem a klikou. Pro její snadnou a přesnou montáž se neobejdeme bez speciálního přípravku.

S pomocí tohoto přípravku vyvrtáme ve dveřním křídle přesné otvory pro nasazení jednotlivých částí rozety, které následně spojíme dodanými šrouby.

Nakonec osadíme nerezové krytky, nasadíme kliku a namontujeme zámek.

Obvykle v domě kombinujeme dva typy zámků. U dveří do koupelny a na toaletu montujeme takzvaný WC zámek. V ostatních pokojích se nejčastěji používá rozeta s dozickým zámkem.

Montáž otočných interiérových dveří

Dveře jsou na místě

Montáž otočných interiérových dveří je dokončená. I přesto, že jsme se pokusili vám postup co nejvíce přiblížit, doporučujeme se s výběrem i montáží obrátit na odborníky – jako jsme se my obrátili na VEKRA. Pokud jste zvědaví, jak probíhá montáž posuvných dveří, můžete se už teď těšit na příští článek. Do té doby se mějte pěkně a ať se vám daří.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (154 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací