Uzemnění, prostupy a betonování základů

Autor: Petr a Ilona (25 příspěvků)
12. 6. 2024
0 komentářů
Uzemnění, prostupy a betonování základů
Příspěvek stavebníka
A jedeme dál..

Pasy jsou vykopané, bereme lopaty a začišťujeme výkop, aby v něm nebylo moc zbytečných hroud hlíny a kamenů. Dva rohy, které se při kopání bagrem strhly, zpevňujeme bytelnými plastovými pláty, ze kterých jsme stavěli kadiboudu. Roztahujeme zemnicí pásek 30x4 FeZn a pokládáme jej do výkopu. Ještě si navážíme kameny k výkopu a podkládáme pásek. Spoje natíráme gumoasfaltem. Máme skvělou rodinu, většina přikládá ruku k dílu a za chvíli máme hotovo a nachystáno na betonování.

Uzemnění, prostupy a betonování základů

Prostupy

Vlastně ne, ještě jsem zapomněla zmínit prostupy na elektřinu, odvod z retenční nádoby, kdy budeme využívat dešťovou vodu ke splachování a zalévání zahrady a přívod na vodu do domu. Jako prostup na elektřinu používáme červenou kabelovou chráničku o průměru 50mm. Jednu na prostup dovnitř a jednu na prostup ven do budoucí pergoly. Na odvod z retenční nádoby jsme použili černou kabelovou chráničku o průměru 125mm a na přívod vody tutéž. Tudíž ještě chystáme toto a objednáváme beton.

Reklama
Uzemnění, prostupy a betonování základů

Na řadě je betonování

Souběžně máme objednané ztracené bednění, které nám dovezou příhodně den před betonováním. S manželem k večeru ještě obcházíme výkopy a kontrolujeme, zda je vše nachystané tak, jak má být. Manžel přeskakuje hlínu a nešťastně dopadne na nohu, která ho začne bolet a nemůže na ni došlápnout. Rozhodne se, že uvidí zítra, jak to bude bolet a případně si s tím zajede do nemocnice. Jenže hned brzo ráno je domluvené betonování, takže na nemocnici není momentálně prostor.

Je středa 23. března, bereme si půl dne dovolené a hned ráno začínáme betonovat. Manžel s bolavou nohou spíš dozoruje, ale zvládáme to.

Uzemnění, prostupy a betonování základů
Reklama

Za chvíli bylo hotovo

Zhruba za hodinu a půl je hotovo, máme radost. Spotřebovali jsme 17,5m3. Necháváme ještě trochu zavadnout a chystáme si roxory. Na delší trámek malujeme čáry po každých cca 40cm jako měřítko na zapíchávání roxorů a jdeme na to. Po cca půl hodině jsou roxory v betonu a my jen s úsměvem stojíme a kocháme se tím krásným pohledem.

Uzemnění, prostupy a betonování základů

A šup do nemocnice

Odpoledne nás teda čeká ještě jedna méně příjemná věc, ta nemocnice. Odjíždíme s jasným verdiktem - přetrhané vazy v nártu, odpočívat, moc to nezatěžovat. Moc nadšení nejsme, ale co se dá dělat, že. Každopádně už máme domluvenou brigádu na víkend a budeme stavět bednění.

Reklama
Uzemnění, prostupy a betonování základů

Náklady

Název položkyCena
Zemnicí pásek + spojky
5 000 Kč
Geodet (pasy, zaměřená rohů domu)
6 000 Kč
Beton na pasy
40 400 Kč
Kopání pasů
3 500 Kč
Celkem54 900 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Ilona
Petr a Ilona (25 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací